CIA a declanșat o campanie online de recrutare a spionilor ruși. Americanii consideră oportunitatea „fără precedent”

Marti, 16 Mai 2023, ora 07:28
2040 citiri
CIA a declanșat o campanie online de recrutare a spionilor ruși. Americanii consideră oportunitatea „fără precedent”
CIA a declanșat o campanie de recrutare a agenților în Rusia FOTO Pixabay

Agenţia Centrală de Informaţii (CIA) a lansat un nou efort de a profita de ceea ce oficialii serviciilor de informaţii americane consideră a fi o oportunitate "fără precedent" de a-i convinge pe ruşii nemulţumiţi de războiul din Ucraina şi de viaţa din Rusia să le împărtăşească secretele, postând luni pe internet un videoclip de recrutare cinematografic, produs cu fineţe şi bine pus la punct, transmite CNN.

Demersul include un nou canal al CIA pe Telegram, reţeaua de socializare care este o sursă foarte populară de ştiri nefiltrate în Rusia. CIA a postat pentru prima dată videoclipul pe Telegram, care se încheie cu instrucţiuni privind modul în care se poate intra în contact cu CIA în mod anonim şi sigur.

Videoclipul a fost postat şi pe celelalte platforme de socializare ale sale, inclusiv pe YouTube, Twitter, Instagram şi Facebook.

Oficialii CIA implicaţi în proiect au declarat că invazia Rusiei în Ucraina a creat o deschidere istorică "pentru ca ruşii să vină la noi şi să livreze informaţii de care Statele Unite au nevoie". De asemenea, aceasta vine după o campanie anterioară de recrutare după lansarea invaziei, despre care oficialii au spus că a avut succes, cu "contacte care au venit".

Mesajul, a spus un oficial, pe care speră să îl transmită ruşilor care lucrează în domenii sensibile şi au acces la informaţii valoroase este: "Vă înţelegem, poate mai bine decât credeţi".

„Am vrut să le transmitem ruşilor, în propria lor limbă, că ştim prin ce trec", a adăugat oficialul, care a vorbit sub protecţia anonimatului pentru a discuta despre acest proiect sensibil.

Oficialul a insistat asupra faptului că videoclipul nu este "absolut deloc" menit să fie incendiar sau să alimenteze neliniştea în rândul populaţiei în general - unde preşedintele rus Vladimir Putin se bucură încă de un nivel ridicat de susţinere -, ci mai degrabă vizează persoanele care ar putea fi pe muchie de cuţit şi "demistifică" procesul de contactare a CIA.

Acesta nu îl menţionează pe Putin şi nici măcar războiul din Ucraina, în parte pentru că ar fi "redundant", dar şi pentru că ei susţin că se bazează pe teme "atemporale" care i-au convins de mult timp pe ruşii nemulţumiţi să contacteze CIA.

"Ucraina este în prim-plan, dar acesta este mai mult sau mai puţin un simptom a ceva mai mare", a declarat unul dintre oficiali. "Există întotdeauna persoane în Rusia care se identifică cu ceea ce avem de spus aici".

Eveniment Quarterly Report

Rusia și China, „poziții similare” față de Statele Unite și războiul din Ucraina: „Părţile au discutat în detaliu starea actuală”
Rusia și China, „poziții similare” față de Statele Unite și războiul din Ucraina: „Părţile au discutat în detaliu starea actuală”
Moscova şi Beijingul au poziţii "similare" în ceea ce priveşte Statele Unite şi soluţionarea conflictului din Ucraina, a transmis luni Ministerul rus de Externe, relatează AFP. Într-un...
Aleksandr Lukaşenko vrea să intre în afaceri cu Rusia și Coreea de Nord: ”Cred că se poate găsi de lucru și pentru Belarus”
Aleksandr Lukaşenko vrea să intre în afaceri cu Rusia și Coreea de Nord: ”Cred că se poate găsi de lucru și pentru Belarus”
Aleksandr Lukaşenko a prezentat planul unei axe Minsk-Moscova-Phenian în timpul întâlnirii cu Vladimir Putin pe care a avut-o vineri la Soci, un parteneriat pe care îl propune în contextul...
#Rusia, #CIA, #spionaj, #razboi Ucraina, #online , #SUA