Dezvăluiri despre violul și tortura sistematică din închisorile rusești. "Am auzit țipete venind de acolo, țipete zile în șir"

Miercuri, 10 August 2022, ora 23:23
4813 citiri
Dezvăluiri despre violul și tortura sistematică din închisorile rusești. "Am auzit țipete venind de acolo, țipete zile în șir"
Centrul de detenție Vladimir FOTO BBC

Foști deținuți au vorbit cu BBC despre violul și tortura sistematică din închisorile rusești. Imagini cu astfel de abuzuri au fost vehiculate de o persoană din interior anul trecut, iar acum victimele au povestit ce se întâmplă și cum luptă pentru dreptate.

Spitalul penitenciar Saratov, din sud-vestul Rusiei, a intrat în atenția publicului anul trecut, când videoclipurile cu abuzuri îngrozitoare ale prizonierilor au fost divulgate unei organizații pentru drepturile omului și au fost raportate de presa internațională.

Alexei Makarov știa de reputația facilității înainte de a fi transferat acolo în 2018, ca parte a unei pedepse de șase ani pentru agresiune. Deținuții care sunt trimiși la Saratov din alte închisori din regiune s-au plâns că au fost fabricate motive medicale pentru a putea fi torturați cu ușile închise. Închisorile rusești nu au aproape nicio supraveghere independentă, iar spitalele penitenciare - cu regulile lor de carantină de sănătate - cu atât mai puțin.

Makarov avea cu adevărat o stare proastă de sănătate - fusese diagnosticat cu TBC - și spera că va fi cruțat. Dar el spune că a fost violat de două ori în timpul petrecut acolo.

Victimele și experții spun că abuzul - la care au fost supuși Makarov și alții - este întotdeauna sancționat de autoritățile închisorii și este folosit pentru a șantaja deținuții, a-i intimida sau pentru a forța mărturisiri.

Scurgeri de materiale de înaltă calitate au forțat guvernul rus să răspundă la scandalul torturii. Tortura a fost raportată în 90% din regiunile Rusiei între 2015 și 2019, potrivit proiectului independent rus Proekt. Dar acțiunea a fost lentă. BBC a analizat mii de documente judecătorești care datează din acea perioadă și a constatat că 41 de membri ai serviciului penitenciar au fost condamnați în cele mai grave procese de abuz asupra deținuților. Dar aproape jumătate dintre ei au primit doar pedepse cu suspendare. BBC a vorbit cu foști deținuți, inclusiv cu Makarov, despre încercările pe care le-au suferit în sistemul penitenciar din Rusia.

Prima dată când Makarov a fost torturat a fost în februarie 2020, spune el. El a refuzat să mărturisească un presupus complot împotriva administrației închisorii și trei bărbați l-au supus unui abuz sexual violent continuu.

„Timp de 10 minute m-au bătut, mi-au rupt hainele. Și, să zicem, în următoarele două ore m-au violat la fiecare două minute cu mânere de mop. Când leșinam, mă stropeau cu apă rece și mă aruncau înapoi pe masă”.

Două luni mai târziu s-a întâmplat din nou. El a fost constrâns să plătească 50.000 de ruble (735 de lire sterline) atacatorilor săi și spune că a fost violat în încercarea de a-l obliga să tacă.

Makarov a declarat că tortura sa din închisoare a fost filmată. Deținuții știu că filmările umilitoare pot fi distribuite întregii închisori dacă nu se conformează cerințelor.

Violatorii au fost alți deținuți, care - Makarov și alții sunt siguri - au acționat la instrucțiunile șefilor de închisoare.

Muzica ar fi redată la maxim în timpul episoadelor de tortură, spune Makarov, pentru a ascunde țipetele.

În 2021, un prizonier a scos prin contrabandă videoclipuri dintr-o închisoare rusească, dezvăluind unele dintre cele mai grave torturi văzute vreodată din Rusia.

Scurgerea de filmări de anul trecut de la Saratov a fost publicată cu ajutorul unui alt fost deținut la închisoare. Serghei Saveliev a reușit să scoată ilegal imagini care arată umilirea și violența împotriva a zeci de deținuți. El crede, de asemenea, că tortura este aprobată la cele mai înalte niveluri, ca parte a unui sistem organizat.

Saveliev a avut acces la filmare deoarece i s-a cerut să lucreze în departamentul de securitate al închisorii. I s-a cerut să monitorizeze și să catalogheze filmările de la camerele corporale purtate în mod normal de ofițerii penitenciarului.

Dar el a spus pentru BBC că atunci când era vorba de torturarea unui prizonier la Saratov, ofițerii îi convingeau pe deținuți să le facă treaba murdară - și le cereau să poarte camere corporale pentru a filma abuzul.

I s-a spus să salveze apoi filmările înregistrate ale unora dintre aceste atacuri pentru a le arăta departamentului de securitate și, uneori, să le transfere pe o unitate, astfel încât să poată fi arătate personalului mai înalt.

După ce a descoperit ororile care au loc în spatele ușilor închise, a început să copieze fișierele și să le ascundă.

„Să treci pur și simplu pe lângă și să nu faci nimic înseamnă să recunoști că este normal”.

Saveliev spune că prizonierii care comit abuzul sunt, de regulă, cei care au fost condamnați pentru crime violente și, prin urmare, execută pedepse lungi. Ca atare, sunt interesați să obțină favoarea autorităților pentru a fi tratați mai bine, spune el.

„Ar trebui să fie interesați să se descurce bine în această perioadă, dorind ca administrația să-i considere loiali, astfel încât să poată mânca bine, să doarmă bine și să aibă niște privilegii”, explică Saveliev.

Activistul Vladimir Osechkin a cărui organizație Gulagu.net a publicat videoclipurile scurse, notează protocolul înfricoșător urmat de torționari, surprins într-un clip anume, care sugerează că sunt bine antrenați.

„Își dau semne unul altuia, acționează în concert tăcut, se înțeleg chiar și fără cuvinte pentru că urmează un sistem bine stabilit”.

În urma scurgerii de dovezi de către Saveliev, șase indivizi au fost arestați, dar aceștia au negat că ar fi implicați. Două luni mai târziu, directorul spitalului penitenciar Saratov și adjunctul său au fost de asemenea arestați - ambii au negat orice legătură cu abuzurile prezentate în videoclipuri.

Președintele rus Vladimir Putin l-a înlocuit pe șeful serviciului național al închisorilor și a anunțat că sunt necesare „măsuri sistematice” pentru a produce schimbarea. Legea țării a fost modificată luna trecută pentru a introduce pedepse severe pentru folosirea torturii ca mijloc de abuz de putere sau de extragere de probe.

Dar activiștii pentru drepturile omului subliniază că tortura ca infracțiune independentă nu este încă incriminată.

Nu este prima dată când președintele Putin promite schimbare. El a făcut un angajament similar, în urma primei scurgeri șocante a unor astfel de imagini, în 2018, care arătau gardieni care efectuează bătăi în masă într-o închisoare din Yaroslavl, la nord de Moscova.

Unsprezece angajați ai închisorii din Iaroslavl au primit pedepse minime în 2020, iar cei doi șefi ai lor au fost achitați.

Avocata Yulia Chvanova, care este specializată în reprezentarea victimelor torturii, spune că motivația principală pentru abuzul organizat asupra prizonierilor este concentrarea autorităților pe mărturisiri, indiferent de vinovăție. Drept urmare, oficialii responsabili cu investigarea criminalității sunt principalii instigatori ai torturii în închisorile rusești, spune ea.

Ea încearcă să câștige despăgubiri pentru Anton Romashov, în vârstă de 22 de ani, care a fost torturat în 2017 după ce a refuzat să recunoască crimele pe care nu le-a comis.

Romashov fusese arestat pentru deținere de marijuana, dar poliția făcea presiuni să recunoască că a făcut trafic de droguri - o infracțiune mult mai gravă. Când a refuzat să mărturisească, a fost dus la un centru de arest preventiv din Vladimir, vestul Rusiei, la sfârșitul anului 2016.

„Am fost dus la [celula] numărul 26. Știam exact ce fel de celulă este... pentru că am auzit țipete venind de acolo, țipete zile în șir”.

Acolo îl așteptau doi bărbați. El spune că a fost aruncat la podea, cu mâinile și picioarele legate între ele în spatele corpului, înainte de a fi bătut o zi întreagă. Când i-au dat pantalonii jos, a spus că va semna orice vor ei. El a fost condamnat la cinci ani de închisoare, în ciuda faptului că a spus în instanță că a fost torturat pentru a mărturisi.

Cel mai mare scandal de tortură din țară până în prezent a avut loc în regiunea siberiană Irkuțk. În urma unui protest din primăvara anului 2020 la închisoarea 15 din Angarsk, lângă orașul Irkuțk, autoritățile au trimis echipa de revolte. Sute de prizonieri au fost adunați și duși în două centre de detenție, unde ofițerii închisorii așteptau cu torționarii.

Unul dintre cei care spune că a fost torturat în centru, Denis Pokusaev, care ispășește o pedeapsă de trei ani pentru fraudă, spune că personalul închisorii a fost deschis cu privire la motivul pentru care au fost pedepsiți.

„[Ei] mi-au spus: „Crezi că ne pasă dacă ești vinovat sau nu? Ai venit dintr-o revoltă – așa că vei fi tras la răspundere pentru asta”.

Avocatul Yulia Chvanova explică tiparul comun al evenimentelor.

„[Anchetatorii] decid pe cine să interogheze, ce martori și ce investigații să efectueze… Apoi contactează personalul închisorii cu instrucțiuni: „Am nevoie de o mărturisire de la o anumită persoană”.

Pokusaev spune că persecuția a fost necruțătoare. „Abuzul a durat aproape trei luni în fiecare zi, cu excepția weekendurilor”. El spune că personalul a fost implicat în sesiunile de tortură. "Au râs, au mâncat fructe... O persoană este violată cu tot felul de obiecte... Și ei doar râd, le place".

Activiștii pentru drepturile omului estimează că cel puțin 350 de prizonieri au fost torturați după revolte.

Citește și:
Cum a capturat unitatea specială Kraken 15 ofițeri ruși în timpul contraofensivei din regiunea Harkov
Cum a capturat unitatea specială Kraken 15 ofițeri ruși în timpul contraofensivei din regiunea Harkov
În timpul contraofensivei forțelor armate ucrainene din regiunea Harkov, unitatea specială Kraken a capturat 15 ofițeri ruși, în ciuda vitezei cu care fugeau din teritoriile ocupate ale...
O nouă lovitură grea pentru ruși. Guvernul vrea să scumpească băuturile alcoolice tari
O nouă lovitură grea pentru ruși. Guvernul vrea să scumpească băuturile alcoolice tari
Ministerul rus de Finanțe a propus majorarea prețurilor minime pentru vodcă, vinars și coniac, din 2023, relatează agenția Interfax. Potrivit proiectului, publicat pe site-ul ministerului,...