Distanța și atmosfera glacială care există între Rusia și Europa, reflectată de lungimea mesei la care au purtat discuții Putin și Macron VIDEO

Marti, 08 Februarie 2022, ora 11:08
5257 citiri
Distanța și atmosfera glacială care există între Rusia și Europa, reflectată de lungimea mesei la care au purtat discuții Putin și Macron VIDEO
Întrevedere Vladimir Putin-Emmanuel Macron, la Kremlin/ FOTO Captură video

Distanța dintre relațiile Franței cu Rusia sau o măsură de precauție? Aceasta a fost una din întrebările analiștilor care au observat lungimea mesei la care au purtat discuții, luni, 7 februarie, președinții Emmanuel Macron și omologul său rus Vladimir Putin.

Cei doi s-au întâlnit față în față pentru a încerca, după cum a declarat Macron, o detensionare a situației în criza ucraineană. Un detaliu al acestei întâlniri a atras atenția utilizatorilor de internet. Masa la care s-au așezat cei doi șefi de stat a fost disproporționat de mare pentru un tete-a-tete. Să fi fost o dorință a Kremlinului de a marca distanța relațiilor dintre Rusia și Franța și prin extensie Europa? Sau este pur și simplu o măsură de securitate sanitară pentru a-i împiedica pe cei doi președinți să-și transmită Covid-19 unul altuia, se întreabă analiștii?

Pentru a răspunde la această întrebare, mai mulți internauți au subliniat că și cu câteva zile înainte, Viktor Orban, premierul ungar și aliatul lui Putin, a stat la aceeași distanță de siguranță de liderul de la Kremlin. Dar trebuie remarcat că în cazul acesta atmosfera nu a fost la fel de crispată.

Acest lucru nu i-a împiedicat pe alți internauți să-și bată joc de această masă uriașă care insuflă o atmosferă înghețată la această întâlnire de criză.

De la Moscova Emmanuel Macron merge la Kiev în încercarea de a intermedia un acord diplomatic

După 5 ore de dialog cu președintele francez Emanuel Macron, Vladimir Putin a insistat asupra faptului că trebuie ca Rusia să primească garanții de securitate ferme și a lăudat relațiile economice dintre cele două țări. Putin a apreciat ideile președintelui francez pentru detensionare, dar nu a vrut să le facă publice. Macron a văzut această întâlnire ca pe un punct important în detensionarea situației de la granița Ucrainei.

Președintele francez a declarat că există „termeni de convergență” între Rusia și Franța, iar următoarele zile și săptămâni vor fi dedicate unor contacte diplomatice intensificate. De altfel președintele Macron i-a făcut lui Putin propuneri de „garanții concrete de securitate”. Președinția franceză a declarat că acestea includ un angajament din partea ambelor părți de a nu întreprinde nicio acțiune militară nouă, lansarea unui nou dialog strategic și eforturi pentru a reînvia procesul de pace în conflictul de la Kiev cu separatiștii susținuți de Moscova din estul Ucrainei.

Odată cu creșterea tensiunilor între Moscova și Ucraina și aliații săi, Macron a fost primul lider occidental de vârf care s-a întâlnit cu Putin de la începutul crizei în decembrie. Într-o conferință comună de presă cu liderul de la Kremlin, Emmanuel Macron a apreciat că este timp pentru a rezolva criza din Ucraina pe cale diplomatică, în timp ce Vladimir Putin a declarat că ideile liderului francez ar putea face ca lucrurile „să evolueze”. Președintele rus a criticat prezența forțelor NATO în apropierea granițelor Rusiei, explicând că nu înțelege, în acest context, criticile țărilor occidentale cu privire la soldații ruși din apropierea graniței ucrainene.

După discuțiile cu Vladimir Putin, șeful statului francez merge marți la Kiev pentru a se întâlni cu omologul său ucrainean. Macron se va întâlni apoi la Berlin cu cancelarul Olaf Scholz, abia întors de la Washington, în cadrul unei serii de eforturi diplomatice europene în această săptămână și în următoarea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ambițiile Evgheniei Guțul și strategiile Moscovei
Ambițiile Evgheniei Guțul și strategiile Moscovei
Agentul cel mai activ al Rusiei din ultimele săptămâni în Republica Moldova a devenit Evghenia Guțul, bașcana Autonomiei Găgăuze. Dacă compari agitația ei cu marile drame și...
Ce crede Kremlinul că vrea să facă Ucraina în timpul armistițiului olimpic
Ce crede Kremlinul că vrea să facă Ucraina în timpul armistițiului olimpic
Kremlinul a reacţionat, marţi, la apelul preşedintelui francez Emmanuel Macron pentru un armistiţiu în conflictele internaţionale în timpul Jocurilor Olimpice de la Paris, spunând că...
#Rusia, #Vladimir Putin, #intalnire, #Emmanuel Macron, #Franta, #criza, #Ucraina , #Rusia