Povestea neștiută a balenei „spion” a Rusiei care a fugit dintr-o bază militară

Miercuri, 13 Noiembrie 2024, ora 20:45
3358 citiri
Povestea neștiută a balenei „spion” a Rusiei care a fugit dintr-o bază militară
Balena albă Hvaldimir/ FOTO:Facebook/whalesoficeland

În urmă cu cinci ani, o balenă albă, blândă și curioasă apărea în largul coastei Norvegiei, purtând un ham cu inscripția „Equipment St Petersburg”. Locuitorii din zonă i-au dat numele de Hvaldimir și au început să speculeze rapid că aceasta ar fi un „spion” al Rusiei. Acum, după multă vreme de incertitudini și teorii, un expert rus pare să fi adus o lumină asupra misterului: balena, a cărei poveste a fascinat o lume întreagă, ar fi fugit de la o bază militară rusă din Cercul Arctic.

Dr. Olga Shpak, o specialistă în mamifere marine, care a lucrat în Rusia până în 2022, susține că Hvaldimir nu era un spion, așa cum s-a zvonit în presă, ci mai degrabă o „victimă” a unui program militar rus de instruire a mamiferelor pentru a apăra zonele strategice. Ea crede că beluga, antrenată pentru a păzi o bază navală, pur și simplu „a fugit” din cauza comportamentului său rebel.

„Pentru mine este 100% sigur”, spune Dr. Shpak, bazându-se pe informațiile obținute de la foștii colegi din Rusia, care au recunoscut că balena făcuse parte dintr-un program militar secret. Deși Rusia nu a confirmat niciodată oficial că Hvaldimir a fost antrenată de forțele armate, Dr. Shpak adaugă că balena era cunoscută în cercurile de specialiști drept „Andruha” și fusese capturată în 2013 din Marea Okhoțk, în extremul Orient rus. A fost dusă mai întâi într-un delfinariu din Sankt Petersburg și apoi transferată într-un program militar secret din Arctica.

”Un adevărat huligan”

Hvaldimir nu era o balenă obișnuită. Era un animal deosebit de inteligent, care a fost instruit să reacționeze la anumite stimuli, dar comportamentul său rebel și impulsiv a făcut-o o „balenă de nestăpânit”, după cum spune Dr. Shpak. „Era deșteaptă și activă, dar și un adevărat huligan. Nu s-au mirat când a decis să nu mai urmeze barca și să plece acolo unde dorea ea”, adaugă cercetătoarea.

Imaginile satelitare din apropierea bazei navale rusești din Murmansk sugerează că beluga făcea parte dintr-un sistem de pază al submarinelor și al navelor de suprafață. O asemenea utilizare a mamiferelor marine pentru protejarea unor zone sensibile nu este o noutate pentru armata rusă, care are o tradiție îndelungată de antrenamente pentru astfel de scopuri.

În ciuda zvonurilor că Hvaldimir ar fi fost un „spion al Rusiei”, Rusia a respins această teorie, argumentând că nu ar fi fost logic să atașeze un număr de telefon mobil pe hamul balenei cu mesajul „Vă rugăm să sunați la acest număr”, așa cum susținea un colonel rus în 2019.

Din păcate, povestea incredibilă a balenei Hvaldimir/Andruha nu are un final fericit.

După ce a învățat să se hrănească singură, aceasta a petrecut mai mulți ani călătorind spre sud de-a lungul coastei Norvegiei și, în mai 2023, a fost reperată în largul coastei Suediei.

În septembrie 2024, trupul său a fost găsit plutind pe mare, aproape de localitatea Risavika, în sud-vestul Norvegiei. Moartea sa a stârnit din nou controverse, unele grupuri de activiști sugerând că ar fi fost ucisă de oameni, dar poliția norvegiană a respins această ipoteză. Autopsia a relevat că Hvaldimir a murit din cauza unui băț care i s-a blocat în gură, o cauză tragică, dar accidentală.

Putin dă Belarusului mult lăudatele rachete hipersonice Oreșnik, iar Lukașenko va stabili „țintele”
Putin dă Belarusului mult lăudatele rachete hipersonice Oreșnik, iar Lukașenko va stabili „țintele”
Rusia ar putea să își plaseze noile rachete hipersonice Oreșnik pe teritoriul Belarusului în anul 2025, a declarat președintele Vladimir Putin. Afirmația a fost făcută în contextul...
Ce se ascunde în spatele crizei din Georgia?
Ce se ascunde în spatele crizei din Georgia?
Mii de georgieni ies în stradă de câteva zile împotriva guvernului pro-moscovit al premierului Irakli Kobahidze. Tensiunile nu par să se calmeze. Cum s-a ajuns aici? Ce se întâmplă în...
#Rusia, #program militar, #balene, #Norvegia , #stiri externe
  1. Serviciile secrete ale lui Viktor Orban ar fi spionat funcționari UE. Reacția oficialilor din Ungaria
  2. Crizele politice din Franța și Germania aduc și mai multe probleme pentru economia în dificultate a Europei ANALIZĂ
  3. Noua armă secretă a lui Putin, ce poate arunca lumea în haos. Statele Unite o urmăresc în fiecare minut VIDEO
  4. Ce prime mai iau angajații români de sărbători. Cine poate primi 3.000 de lei sau chiar mai mult. „O tradiție bine înrădăcinată”
  5. Lipsa unei vitamine produce demență: Poți evita să te îmbolnăvești, dacă faci un lucru simplu
  6. Misiunea lui Trump, reală sau doar o iluzie: Ruperea legăturii dintre Putin și o țară puternică din Est
  7. Elon Musk agită apele în Marea Britanie. Cel mai bogat om din lume respinge zvonurile că va face o donație uriașă pentru populistul Nigel Farage
  8. Putin dă Belarusului mult lăudatele rachete hipersonice Oreșnik, iar Lukașenko va stabili „țintele”
  9. Bătălia pentru insulele Niprului. Moscova pregătește o ofensivă majoră în sudul Ucrainei
  10. Poliția italiană a arestat o călugăriță pentru legăturile acesteia cu mafia. Era legătura 'Ndrangheta cu membrii grupării aflați în închisoare