Istoric: "Ce interes are Rusia să atace Ucraina? Este "hilar" să crezi că este anunţată ora şi ziua exactă a unui război" La ce este corigentă România

Miercuri, 16 Februarie 2022, ora 03:03
20400 citiri
Istoric: "Ce interes are Rusia să atace Ucraina? Este "hilar" să crezi că este anunţată ora şi ziua exactă a unui război" La ce este corigentă România
Rusia, în conflict cu Ucraina FOTO www.dw.com

Informaţiile apărute în mass-media din întreaga lume potrivit cărora este anunţată ora şi ziua exactă a unui război între Rusia şi Ucraina ori că acesta va fi devansat sunt de-a dreptul "hilare", a declarat pentru Ziare.com istoricul Ionuţ Cojocaru. Acesta vorbeşte şi de o lipsă a dialogului între conducătorii celor două state, spre deosebire de alte tensiuni de după cel De-al Doilea Război Mondial care au fost rezolvate prin dialog.

El afirmă că s-ar fi aşteptat ca liderii României să se aplece asupra studiilor cu privire la Ucraina, deoarece este un stat vecin, cu care avem o graniţă foarte vastă. De aceea, consideră Cojocaru, România este corigentă la acest lucru, considerând că România nu pare să aibă o politică externă.

"Această nebunie cu războiul pe surse arată cumva paranoia şi practic alergarea televiziunilor pentru breaking-news-uri şi pentru a face ştiri. Uitând că, practic, vorbim de un război. Ceea ce este important în lumina acestor manipulări, pentru că de fiecare dată - chiar dacă e revoluţie, lovitură de stat, război - cu siguranţă există manipulare foarte, foarte bine gândită şi cu numite direcţii. Dincolo de acest lucru, ar trebui să fim foarte naivi să luăm în considerare acest lucru, pentru că războiul este ceva ilegal, ceva dur, catastrofal şi nu îşi permite niciun stat să îşi dezvăluie strategia: când va interveni, pe unde va interveni, cu câţi militari, cu ce armament ş.a.m.d. Ţine de factorul surpriză, care este esenţial în asemenea situaţii. Eu cred că NU va ataca Rusia Ucraina, pentru că ar trebui să răspundem la întrebarea: Ce interes are Rusia să atace şi să ocupe Ucraina?, având în vedere că nu mai mergem pe varianta de război de acum 200 de ani, când statele cucereau teritorii, ci pur şi simplu acum se merge pe controlul economic şi dincolo de asta, Rusia este cel mai mare stat din lume, are o optime din suprafaţa globului. Pur şi simplu, pe termen lung şi ca urmare a sancţiunilor SUA împreună cu aliaţii occidentali le-ar impune Rusiei ar dezavantaja-o", a declarat pentru Ziare.com istoricul Ionuţ Cojocaru.

El a numit "hilare" declaraţiile potrivit cărora războiul va începe la o anumită oră şi într-o anumită zi sau că va fi devansat.

"Ceea ce mi se pare destul de interesant este că sunt două lumi, mass-media sunt alimentate cu zvonuri, în mass-media occidentale apar informaţii pe surse că sunt date certe că Rusia va ataca Ucraina, iar de partea cealaltă că Rusia nu va ataca Ucraina. Iar declaraţia ambasadorului Ucrainei la Londra, care spunea că probabil vor face cerere să nu mai adere la NATO, vine din cauza aceasta că Ucraina este prinsă la mijloc, iar toată această tensiune se răsfrânge asupra Ucrainei. Gândiţi-vă la situaţia aceasta, la ceea ce înseamnă plecarea celor mai potenţi oameni de afaceri din Ucraina, la lipsa oamenilor, a investiţiilor, a încrederii în economie. Toate acestea, amplificate cu starea de tensiune, în care se află societatea ucraineană, creează o tensiune care momentan ucrainenii o simt cel mai profund. Dincolo de aceasta, dacă ne gândim pragmatic, ceea ce se întâmplă cu Ucraina, Rusiei nu-i displace, în sensul că această tensiune şi această lipsă a dialogului - spre deosebire de celelalte tensiuni de după cel De-al Doilea Război Mondial până azi - au fost rezolvate prin dialog. Astăzi, pare că dialogul este evitat, în sensul că, deşi s-au dus să vorbească, deşi a fost Macron la Moscova, merge Scholz (cancelarul Germaniei Olaf Scholz, n.r.) la Moscova, preşedintele american cu cel rus au tot stat de vorbă - toate aceste discuţii nu au găsit un dialog în favoarea rezolvării acestei crize. Este "o încordare a muşchilor" acestor state", a declarat istoricul Ionuţ Cojocaru.

Ucraina este stat suveran, însă, şi este liberă să decidă unde vrea să adere.

Acesta dă şi exemplul Finlandei, păstrată ca zonă-tampon, cum la fel este şi Ucraina.

În acelaşi timp, Rusia merge pe o argumentaţie de tip promisiune, spune istoricul. El aduce aminte aici şi că Mihail Gorbaciov, conducătorul Uniunii Sovietice din 1985 până în 1991, spunea că Occidentul nu se va întinde dincolo de Berlin.

"Dar vorbim de politică, de relaţii internaţionale, relaţii economice, unde pragmatismul contează, şi nu promisiunile, mai ales dacă nu sunt scrise", a spus Cojocaru.

El subliniază că România nu are specialişti în spaţiul rus, decât foare puţini, dar nu avem nici pe relaţia cu Ungaria, Serbia, Bulgaria.

"M-aş fi aşteptat ca liderii noştri de astăzi să se aplece asupra studiilor cu privire la Ucraina, deoarece vorbim totuşi de o ţară vecină, cu care avem o graniţă foarte vastă. România, în momentul acesta, vine cumva pe anumite idei pe care şi le conturează politicienii, dar nu pe o expertiză a unor specialişti, care să le ofere anumite argumente şi pe baza acelor argumente să creeze o strategie, iar în baza strategiei să poată să urmărească un interes în ceea ce priveşte acest lucru. După cum vedeţi, Viktor Orban a făcut o vizită la Kiev, Recep Tayyip Erdoğan, preşedintele Turciei, a făcut o vizită la Kiev, preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a mers la Kiev, deci statele din jurul nostru îşi conturează anumite realităţi, merg şi încearcă să creeze anumite punţi de colaborare. În schimb, din punctul meu de vedere, România este corigentă la acest lucru, pentru că nu văd să aibă o politică externă. Sau dacă are o politică externă să fie una vizibilă", a spus Ionuţ Cojocaru.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ce crede Kremlinul că vrea să facă Ucraina în timpul armistițiului olimpic
Ce crede Kremlinul că vrea să facă Ucraina în timpul armistițiului olimpic
Kremlinul a reacţionat, marţi, la apelul preşedintelui francez Emmanuel Macron pentru un armistiţiu în conflictele internaţionale în timpul Jocurilor Olimpice de la Paris, spunând că...
Americanii vor să înarmeze și să reconstruiască Ucraina cu banii rușilor. 3 miliarde de euro ar ajunge anual la Kiev
Americanii vor să înarmeze și să reconstruiască Ucraina cu banii rușilor. 3 miliarde de euro ar ajunge anual la Kiev
Statele Unite speră că reuniunile de primăvară ale FMI şi ale Băncii Mondiale vor face posibilă să avanseze, împreună cu ţările partenere, proiectul de a folosi activele blocate ale...
#Rusia, #Ucraina, #razboi Rusia Ucraina , #Rusia-Ucraina