Kremlinul retrage amenințarea de reducere a livrărilor de gaze către Republica Moldova. Sursa datoriei de 9 miliarde de dolari imputată de Gazprom

Marti, 29 Noiembrie 2022, ora 07:56
3888 citiri
Kremlinul retrage amenințarea de reducere a livrărilor de gaze către Republica Moldova. Sursa datoriei de 9 miliarde de dolari imputată de Gazprom
Gaze naturale FOTO / Hepta

Producătorul rus de gaze Gazprom a retras de luni ameninţarea de reducere a livrărilor de gaze către Republica Moldova, dar a declarat că îşi rezervă dreptul de a restrânge sau opri fluxurile în viitor, dacă Moldova nu va face plăţile convenite, transmite Reuters.

Săptămâna trecută, Gazprom a acuzat Ucraina că reţine livrările de gaze care trec prin ţară în drum spre Republica Moldova, lucru negat Kievul, şi a spus că ar putea începe să reducă aceste fluxuri de luni.

În cea mai recentă declaraţie, Gazprom a spus că operatorul moldovenesc de gaze naturale Moldovagaz a plătit pentru livrările de gaze în noiembrie, adăugând că a primit plata pentru ceea ce a numit gaze destinate clienţilor moldoveni, dar care au rămas în Ucraina.

Cu toate acestea, Gazprom a acuzat Moldova de ”încălcări regulate” ale obligaţiilor de plată şi a adăugat: ”Gazprom îşi rezervă dreptul de a reduce sau de a suspenda complet livrările în caz de nerespectare a plăţii”.

Preţurile gazelor europene au crescut săptămâna trecută din cauza ameninţării Gazprom de a reduce fluxurile către Republica Moldova, deoarece ruta de aprovizionare prin Ucraina este ultimul coridor de gaze ruseşti funcţional către Europa.

Luni, contractul de referinţă olandez pe termen de o lună a scăzut cu 3,2%, la 121,15 euro/MWh.

Aprovizionarea cu gaze este o sursă constantă de tensiune între Rusia şi Republica Moldova.

Gazprom spune că fosta republică sovietică îi datorează aproximativ 9 miliarde de dolari, o datorie care s-a acumulat de-a lungul deceniilor din cauza neplăţilor din regiunea moldovenească separatistă Transnistria, unde sunt staţionaţi aproximativ 1.200 de militari ruşi.

Moldova refuză să recunoască datoria ca fiind a ei.

Transnistria foloseşte în prezent aproximativ 40% din gazele importat de ţară, dar nu plăteşte guvernului moldovean pentru asta şi refuză să discute problema.

Vadim Ceban, şeful Moldovagaz, a declarat luni că factura pentru gaze în avans din noiembrie s-a dublat la 42 de milioane de dolari, sumă despre care el a spus că Moldovagaz a plătit-o, pe fondul creşterii cererii de gaze din partea Transnistriei.

În semn că fluxurile au fost neîntrerupte, Gazprom a declarat separat luni că va livra luni 42,2 milioane de metri cubi de gaze către Europa prin Ucraina, doar uşor în scădere faţă de nivelul de duminică, de 42,6 milioane de metri cubi. Ambele cifre includ fluxurile către Moldova.

Rusia obişnuia să furnizeze aproximativ 40% din necesarul de gaze naturale al Europei, mai ales prin conducte, dar majoritatea acestor exporturi au fost oprite de la începutul războiului.

Moldova şi Ucraina au acuzat săptămâna trecută Rusia că foloseşte aprovizionarea cu gaze ca instrument de şantaj, acuzaţie pe care Moscova o respinge.

Citește și:
Moldova și contradicțiile ei
Moldova și contradicțiile ei
Se va împlini în curând un an de la invazia rusească în Ucraina și întrebarea este cât va mai dura? Se va sfârși războiul în 2023 și, dacă da, cum se va sfârși? Rușii au suferit...
Rusia neagă că SUA i-ar fi propus un plan secret de pace în Ucraina. Oficial de la Kremlin: ”Este o cacealma”
Rusia neagă că SUA i-ar fi propus un plan secret de pace în Ucraina. Oficial de la Kremlin: ”Este o cacealma”
Kremlinul a respins vineri relatările apărute în mass-media conform cărora directorul CIA, William Burns, ar fi călătorit la Moscova pentru a-i propune un plan secret de pace ce ar presupune...