Metamorfoza lui Dmitri Medvedev: de la tehnocrat la naționalist extremist. „Se luptă pentru viitorul său loc în Rusia post-Putin”

Sambata, 25 Iunie 2022, ora 03:25
5276 citiri
Metamorfoza lui Dmitri Medvedev: de la tehnocrat la naționalist extremist. „Se luptă pentru viitorul său loc în Rusia post-Putin”
Dmitri Medvedev si Barack Obama la un pranz cu hamburgeri si cartofi prajiti in Arlington, Virginia, 2010 FOTO / Rferl.org

În vara lui 2010, președintele rus de atunci Dmitri Medvedev a pornit într-un tur al Silicon Valley în căutarea investitorilor și a ideilor despre cum să modernizeze economia țării sale dependente de resurse.

Tânărul președinte, cunoscut pentru dragostea sa pentru tehnologie, a făcut vizite la Google, Apple și Twitter în ceea ce cofondatorul platformei de socializare, Biz Stone, a descris drept „una dintre cele mai speciale zile din istoria Twitter”.

Acolo Medvedev a trimis primul său tweet. „Bună ziua tuturor, acum sunt pe Twitter și acesta este primul meu mesaj”, a scris el în rusă, cu o greșeală de tipar. În zilele noastre, Medvedev tinde să folosească Twitter și alte platforme de socializare pentru a posta critici despre oficialii americani și europeni, precum și pentru a face amenințări voalate legate de atacarea Statelor Unite și ștergerea Ucrainei de pe hartă. Într-o postare pe Telegram de luni, 20 iunie, el a spus că Statele Unite ar trebui să implore Rusia să reia negocierile pentru controlul armelor. „Lasă-i să alerge sau să se târască înapoi și să ceară asta”, a scris el.

În ciuda faptului că a postat pe Twitter mesajele sale belicoase în mai multe limbi, audiența lui Medvedev este cel mai probabil autohtonă, spun analiștii, deoarece caută să-și acopere spatele și să-și sprijine viitorul politic, în timp ce tulburările interne aduse de invazia Ucrainei de către Rusia încep să se dezvolte și speculațiile despre starea de sănătate a președintelui rus Vladimir Putin continuă să crească.

„Există multă îngrijorare în rândul elitei, chiar și în rândul celor care sunt considerați a fi sub protecția lui Putin”, a spus Mark Galeotti, membru asociat senior la Royal United Services Institute. „Pentru unii, înseamnă să păstrezi un profil scăzut. Pentru alții, se prezintă sub forma atitudinii unui șoim. Dar totul provine din acest sentiment general că vine iarna și nimeni nu știe cum va fi”, explică analistul, citat de Foreign Policy.

Medvedev vrea să arate că aparține noii Rusii

În octombrie anul trecut, cu puțin timp înainte ca Rusia să înceapă să-și consolideze prezența trupelor de-a lungul graniței sale cu Ucraina, Medvedev a publicat un eseu în ziarul rus Kommersant, care fierbea de teorii ale conspirației și dispreț față de liderii Ucrainei. Într-un pasaj cu tentă antisemită, el l-a acuzat pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski, care este evreu, că este dator față de naziști.

Amenințările au devenit norma de la înalți oficiali ruși și gazde de la televiziunea de stat rusă. Dar chiar și după aceste standarde, remarcile lui Medvedev, cândva cu maniere blânde, i-au surprins pe mulți. Coborârea fostului președinte într-o furie abia inteligibilă împotriva mașinii occidentale oglindește trecerea mai largă a Rusiei de la vecin iritat la o amenințare existențială pentru Europa – și poate și mai rău.

„Este una dintre intrigile mai mari ale politicii interne actuale”, a spus Tatiana Stanovaya, analist politic rus și fondator al companiei de consultanță R.Politik. Izbucnirile lui Medvedev sunt probabil o încercare de a câștiga favoarea în noul climat politic al Rusiei, care a devenit mult mai naționalist și mai intolerant față de disidență de la invazia Ucrainei din februarie.

„Rusia s-a schimbat. Și Medvedev trebuie să arate că aparține acestei Rusii”, a spus Stanovaya.

Disprețuit de liberali pentru disponibilitatea sa de a-i face pe plac lui Putin și privit cu suspiciune de oamenii puternici ai serviciilor de securitate ale Rusiei pentru deschiderea sa față de Statele Unite, Medvedev a devenit din ce în ce mai izolat în ultimii ani, pe măsură ce aliații săi au fost arestați sau trimiși în exil, lăsându-l dependent pe bunăvoința lui Putin.

„Medvedev este una dintre cele mai vulnerabile figuri din elita politică rusă”, a spus Stanovaya.

Într-o postare pe Telegram din această lună, Medvedev a încercat să abordeze o parte din speculațiile legate de noul său șovinism. „Oamenii mă întreabă adesea de ce postările mele pe Telegram sunt atât de dure. Răspunsul este că îi urăsc. Sunt ticăloși și gunoaie”, a scris el, probabil referindu-se la Ucraina. „Și atât timp cât sunt în viață, voi face tot ce pot pentru a îi face să dispară”.

A revigorat speranțele unei deschideri Rusia-Occident

Când Medvedev a fost inaugurat ca președinte în 2008, după primele două mandate prezidențiale ale lui Putin, a revigorat speranțele în Rusia și Occident că reforma este încă posibilă. Medvedev era o figură semnificativ diferită de predecesorii săi. La doar 42 de ani, el a fost în mare parte necontaminat de sistemul politic sovietic, absolvind Facultatea de Drept cu doar câțiva ani înainte de căderea zidului Berlinului. El a vorbit despre „democrația slabă” și „economia ineficientă” a țării și a părut că îmbrățișează optimismul tehnologic care influența lumea.

Simțind o deschidere, propriul președinte reformist al Statelor Unite de atunci, Barack Obama, a urmărit o „resetare” a relației țării sale cu Rusia, călătorind la Moscova în primul său an de mandat. „Împreună, putem construi o lume în care oamenii sunt protejați, prosperitatea este extinsă și puterea noastră slujește cu adevărat progresul”, a spus Obama în discursul său de deschidere la Noua Școală Economică din Moscova în 2009.

Dar tocmai trăsăturile care au fost sursa optimismului în rândul oficialilor occidentali au atras suspiciuni în cercurile politice conservatoare din Rusia. Folosirea avidă a iPad-ului de către Medvedev i-a obținut porecla „iPedik”, care a transformat prefixul semnăturii Apple într-o insultă homofobă rusă. În 2011, un videoclip cu Medvedev dansând pe hitul pop rusesc „American Boy” din anii 1990 la o reuniune a universității a fost difuzat online și a devenit rapid viral.

În ciuda retoricii lui Medvedev, treptat a devenit clar că el a fost puțin mai mult decât un substituent pentru Putin, care a făcut rost de limitele de mandat impuse constituțional. Perechea a condus ca un tandem sau, așa cum a spus ambasadorul SUA în Rusia, un „format de guvernare bicefal”. După ce a cochetat cu candidatura pentru un al doilea mandat în 2011, Medvedev s-a dat repede deoparte pentru a-i permite lui Putin să revină la președinție, umilindu-se în acest proces.

„De atunci, practic a fost în retragere ca personalitate politică independentă”, a spus Eugene Rumer, directorul programului Carnegie Endowment for International Peace pentru Rusia și Eurasia.

Liderul opoziției ruse, Alexei Navalnîi, a valorificat disprețul larg răspândit pentru Medvedev, făcându-l ținta unei investigații anticorupție ample și extrem de jenante, lansate în 2017, care a determinat zeci de mii de ruși să iasă în stradă în toată țara, revoltați de corupția care stă la baza stilului de viață luxos al lui Medvedev.

În 2020, Medvedev și-a dat demisia brusc din funcția de prim-ministru, cu cotele sale de aprobare în stagnare - după standardele rusești - la 38 la sută. Fostul președinte nu a fost exclus complet și a fost numit în postul nou creat de vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, deși nu este clar ce presupune de fapt rolul. „Are o slujbă, despre care nimeni nu știe cu adevărat ce ar trebui să fie”, a spus Galeotti.

În ciuda nepopularității sale, supraviețuirea lui Medvedev este o dovadă a loialității lui Putin față de soldații săi ascultători. „Lui Putin nu-i place schimbarea. Nu-i place să vadă oamenii ieșind din cercul lui”, a adăugat Galeotti.

Speculațiile despre sănătatea lui Putin au electrizat tabloidele din Occident, în timp ce președintele rus continuă să își păstreze distanța față de mulțimi și chiar de propriii săi oficiali înalți la doi ani de pandemie. Aceste zvonuri nu au trecut neobservate nici la Moscova. Deși sănătatea lui Putin este un secret bine păzit, ea a subliniat mortalitatea politică și fizică a vechiului patron al lui Medvedev. „Se luptă pentru viitorul său loc în Rusia post-Putin”, a spus Stanovaya.

Avertismentul Republicii Moldova. Ce plan ar avea Rusia pentru a destabiliza regiunea transnistreană
Avertismentul Republicii Moldova. Ce plan ar avea Rusia pentru a destabiliza regiunea transnistreană
Chişinăul a avertizat, luni, că Rusia pune la cale în perioada următoare mai multe acţiuni de provocare şi destabilizare în regiunea transnistreană şi în Zona de Securitate, după...
Ludovic Orban, declarații războinice la Chișinău: "Imperiul țarist are în genă să râvnească la pământurile româneşti"
Ludovic Orban, declarații războinice la Chișinău: "Imperiul țarist are în genă să râvnească la pământurile româneşti"
Preşedintele partidului Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a declarat duminică, la evenimentul "Viitorul Moldovei în UE'' organizat la Chişinău de Alianţa Dreapta Unită, că "de când a apărut...
#Rusia, #Dmitri Medvedev, #Kremlin, #razboi Ucraina , #Rusia
Comentarii
E
excelsior
rank 1
Medvedev este o grămadă de gunoi, care stă în umbra unui morman de