Toate minciunile lui Putin din discursul-fluviu în care „a desființat“ Ucraina. Faptele îl contrazic clar pe liderul de la Kremlin

Miercuri, 23 Februarie 2022, ora 16:41
7868 citiri
Toate minciunile lui Putin din discursul-fluviu în care „a desființat“ Ucraina. Faptele îl contrazic clar pe liderul de la Kremlin
Președintele rus Vladimir Putin/ FOTO: Twitter

Președintele rus Vladimir Putin a ordonat ca trupele să intre în două regiuni controlate de rebeli din estul Ucrainei, după ce le-a recunoscut drept state independente.

Într-un discurs-maraton televizat, Putin a încercat să-și justifice acțiunile făcând o serie de afirmații despre Ucraina.

„Așa-zisa lume civilizată... preferă să o ignore de parcă nu ar exista nimic din această groază, genocid la care sunt supuși aproape patru milioane de oameni”

Președintele Putin vorbea despre regiunea Donbas din estul Ucrainei, susținând că locuitorii vorbitori de limbă rusă de acolo sunt supuși unui „genocid” - un termen pe care l-a mai folosit şi înainte şi care este repetat constant la televiziunea rusă de stat.

Convenția Națiunilor Unite privind Genocidul, ratificată de 152 de țări, inclusiv de Rusia, defineşte genocidul drept „acte comise cu intenția de a distruge, în totalitate sau parţial, un grup național, etnic, rasial sau religios”. Exemplele includ crimele din Rwanda și Srebrenica, se arată în convenţie.

Dar nu există nicio dovadă de genocid în estul Ucrainei. Iar afirmația lui Putin a fost respinsă de cancelarul german Olaf Scholz ca fiind „ridicolă”.

ONU spune că statele „au caracterizat uneori anumite incidente sau perioade de violență drept genocid”, dar aceste „caracterizări nu pot fi tratate ca fiind autorizate sau determinante”.

Cu toate acestea, există un conflict continuu în estul Ucrainei.

ONU estimează că 14.200-14.400 de persoane au fost ucise în estul Ucrainei între 14 aprilie 2014, când a început conflictul, și 21 februarie 2022. În jur de 39.000 de persoane au fost rănite, aproximativ 7.000-9.000 dintre ele, civili.

Și în 2018, think tank-ul International Crisis Group a descoperit că aproximativ 600.000 de oameni - de ambele părți ale frontului - trăiau în așezări nesigure „unde sunt expuși zilnic bombardamentelor, obuzelor și restricțiilor stricte privind libertatea de mișcare și serviciile de bază”.

„Au existat deja declarații conform cărora Ucraina își va crea propriile arme nucleare... Ucraina într-adevăr are încă tehnologii nucleare sovietice și [mijloace] de a furniza astfel de arme”.

La o conferință de securitate a liderilor mondiali de săptămâna trecută, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat: „Nu avem aceste arme”.

Ucraina - care avea al treilea ca mărime arsenal nuclear din lume în timpul Războiului Rece - a renunțat la armele sale nucleare în anii ‘90, în schimbul garanțiilor de securitate din partea SUA, Regatului Unit și Rusiei.

Și în prezent nu are niciun mijloc de a livra arme nucleare pe calea aerului sau orice focoase nucleare care ar putea fi livrate de rachete, potrivit experților din domeniul apărării.

Anul trecut, ambasadorul ucrainean în Germania, Andriy Melnyk, a sugerat că, dacă Ucraina nu va putea adera la NATO, ar putea fi nevoită să-și reconsidere statutul nuclear.

Și se pare că această problemă a devenit mai proeminentă în discuțiile publice în urma conflictului care a izbucnit în estul Ucrainei și a anexării Crimeei de către Rusia, în 2014.

Dar guvernul nu a spus că intenționează să revină la arme nucleare și o strategie militară revizuită publicată anul trecut nu menționa achiziționarea acestora.

Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a declarat pentru BBC că nu a văzut semne în Ucraina „de deturnare a materialelor nucleare, destinate activităților pașnice, în alte scopuri”.

„Corupția, care, fără îndoială, este o provocare și o problemă pentru multe țări, inclusiv Rusia, a căpătat un fel de caracter special în Ucraina”.

Rusia este țara europeană cu cea mai slabă evaluare în Indicele de percepție a corupției (IPC) al Transparency International pentru 2021- ocupând locul 136 din 180 de țări din întreaga lume, în timp ce Ucraina ocupă locul 122.

Performanța Ucrainei s-a îmbunătățit semnificativ în ultimul deceniu, potrivit organizației.

Dar Ilia Shumanov, de la Transparency International Rusia, spune: „Scorul Rusiei... reflectă lipsa unor schimbări pozitive sistemice în domeniul anticorupție”.

„Peste 60.000 de medici și alți lucrători din domeniul sănătății au părăsit țara în timpul pandemiei”

Această afirmație pare să se bazeze pe un raport publicat în martie 2021 de Centrul Razumkov, o companie ucraineană de sondaje, care arată că: „de la începutul anului 2020, 66.000 de medici și lucrători din domeniul sănătății au părăsit Ucraina”.

În februarie 2021, aproximativ 34.000 dintre aceștia erau medici înregistrați în sistemul de sănătate ucrainean care au demisionat de la începutul pandemiei, potrivit fostului ministru al Sănătății al Ucrainei Maksym Stepanov.

Un medic din Kiev câștigă aproximativ 17.000 de lire sterline (23.000 de dolari) pe an,potrivit Institutului de Cercetare Economică, comparativ cu 45.000 de lire sterline în Polonia vecină.

Nicio statistică oficială nu urmărește în ce țări lucrează medicii ucraineni, dar angajatorii din domeniul sănătății raportează o creștere rapidă a numărului care doresc să lucreze în Polonia, Republica Cehă și Slovacia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ambițiile Evgheniei Guțul și strategiile Moscovei
Ambițiile Evgheniei Guțul și strategiile Moscovei
Agentul cel mai activ al Rusiei din ultimele săptămâni în Republica Moldova a devenit Evghenia Guțul, bașcana Autonomiei Găgăuze. Dacă compari agitația ei cu marile drame și...
Ce crede Kremlinul că vrea să facă Ucraina în timpul armistițiului olimpic
Ce crede Kremlinul că vrea să facă Ucraina în timpul armistițiului olimpic
Kremlinul a reacţionat, marţi, la apelul preşedintelui francez Emmanuel Macron pentru un armistiţiu în conflictele internaţionale în timpul Jocurilor Olimpice de la Paris, spunând că...
#Rusia, #Vladimir Putin, #dicurs, #minciuni, #Ucraina , #Rusia