UPDATE A patra rundă de negocieri între Rusia și Ucraina a început. ”Un armistițiu imediat” cerut de Kiev

Luni, 14 Martie 2022, ora 12:35
5890 citiri
UPDATE A patra rundă de negocieri între Rusia și Ucraina a început. ”Un armistițiu imediat” cerut de Kiev
Rusia și Ucraina vor avea luni 14 martie 2022 o nouă rundă de negocieri pentru încetarea focului FOTO Arhivă

Eforturile diplomatice de a pune capăt războiului din Ucraina se intensifică. Negociatorii ucraineni și ruși discută din nou, luni 14 martie 2022, după ce ambele părți au spus că s-au făcut progrese semnificative, arată Reuters.

UPDATE 12:30

A patra rundă de negocieri între Rusia şi Ucraina a început luni, prin veideoconferinţă, anunţă negociatorul ucrainean Mihailo Podoliak, un consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, relatează AFP.

”Comunicarea (cu Moscova) rămâne stabilă, chiar dacă e complicat”, scrie el într-un mesaj postat pe Twitter.

”Cele două părţi îşi prezintă poziiile specifice”, precizează Podoliak.

UPDATE 11:35

Ucraina anunţă luni că urmează să ceară un armistiţiu ”imediat” şi o retragerea a forţelor ruse, în cea de a patra rundă de negocieri cu Rusia - prevăzută prin videoconferinţă - luni, la trei săptămâni după lansarea de către Vladimir Putin a invaziei ruse a Ucrainei, relatează AFP.

”Poziţia noastră nu s-a schimbat: pace, un armistiţiu imediat, retragerea tuturor trupelor ruse şi numai după aceea vom putea discuta despre relaţiile noastre de vecinătate şi despre diferendele politice”, a anunţat într-un mesaj postat pe Twitter un consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, Mihailo Podoliak.

Știrea inițială

Potrivit sursei citate, în premieră de la începerea războiului, ambele părți sunt optimiste în privința încheierii unui acord de pace. „Rusia începe deja să vorbească constructiv”, a declarat negociatorul ucrainean Mykhailo Podolyak într-un videoclip online. „Cred că vom obține unele rezultate literalmente în câteva zile”, a mai spus Podolyak.

Negocierile între delegațiile ucrainene și ruse, prin videoconferință, vor avea loc de la ora 10:30, ora Kievului, conform lui David Arakhamia, membru al delegației și lider al partidului lui Zelenski în parlament, scrie The Kyiv Independent.

Un delegat rus, Leonid Slutsky, a fost citat de agenția de presă RIA spunând că s-au făcut progrese semnificative și că este posibil ca delegațiile să ajungă în curând la proiecte de acorduri. Niciuna dintre părți nu a spus, însă, ce vor acoperi acordurile.

Trei runde de discuții între cele două părți în Belarus s-au concentrat în principal pe probleme umanitare.

Negocierile Rusia-Ucraina vin la scurt timp după ce Rusia a bombardat Centrul Internațional Yavoriv pentru Menținerea Păcii și Securității din Ucraina, o bază aflată la doar 15 mile 25 km de granița cu Polonia, care a găzduit anterior instructori militari NATO, ucigând 35 de persoane și rănind 134, a declarat duminică un oficial ucrainean.

Citește cele mai noi informații LIVE despre războiul din Ucraina

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Viktor Orban: ”Ungaria vrea să stea departe de războiul din Ucraina. Nu e al nostru”
Viktor Orban: ”Ungaria vrea să stea departe de războiul din Ucraina. Nu e al nostru”
Ungaria nu se va implica de nicio parte a războiului dintre Rusia şi Ucraina, cât timp are un "guvern naţional", a declarat prim-ministrul Viktor Orban într-un interviu vineri la radioul...
Londra vrea ca finanţarea apărării Ucrainei să se facă folosind ”creativ” activele ruse îngheţate: ”Va trebui să fim flexibili”
Londra vrea ca finanţarea apărării Ucrainei să se facă folosind ”creativ” activele ruse îngheţate: ”Va trebui să fim flexibili”
David Cameron, șeful diplomaţiei britanice, a îndemnat joi, 18 aprilie, în marja summitului G7, desfăşurat pe insula italiană Capri, la căutarea unor moduri "creative" de a utiliza activele...
#Rusia, #Ucraina, #razboi Ucraina, #negocieri, #pace , #Razboi Ucraina