Emoții mari la Kremlin: Oraşul „pierdut” din Rusia, după ofensiva-surpriză a Kievului. „Plin de militari ucraineni”

Joi, 08 August 2024, ora 16:52
5839 citiri
Emoții mari la Kremlin: Oraşul „pierdut” din Rusia, după ofensiva-surpriză a Kievului. „Plin de militari ucraineni”
Putin este furios din pricina atacului Ucrainei din teritoriul rus FOTO: BBC

Forţele ruse se confruntă cu o incursiune majoră a trupelor ucrainene în regiunea de frontieră Kursk. Este un revers neaşteptat al Rusiei, a cărei armată se afla în avantaj până acum pe front.

Preşedinţia ucraineană consideră că această ofensivă-surpriză, declanşată marţi, este consecinţa ”agresiunii” ruse în Ucraina de aproape doi ani jumătate, soldată cu zeci de mii de morţi şi distrugeri masive.

”Războiul este război, cu propriile sale reguli, agresorul plăteşte inevitabil consecinţele corespunzătoare”, a scris joi pe X un consilier al administraţiei prezidenţiale ucrainene, Mihailo Podoliak.

El nu a atribuit însă în mod clar această operaţiune Kievului, iar autorităţile ucrainene păstrează de marţi o tăcere aproape totală asupra acestui subiect.

Trupele ucrainene au atacat teritoriul rus cu până la 1.000 de militari şi vehicule blindate, potrivit Statului Major rus, care dă asigurări că face totul pentru a le respinge în afara Rusiei.

”Operaţiunea de distrugere a formaţiunilor armate ucrainene continuă”, anunţă joi într-un comunicat Ministerul rus al Apărării.

Potrivit ministerului, militarii ruşi ”dejoacă” ”tentativele” ucrainene de ”pătrundere adâncă” în regiunea Kursk şi provoacă pierderi grele taberei adverse.

Staţie de gaze naturale

Comunicarea oficială rusă se vrea liniştitoare, iar autorităţile regionale au evocat joi o situaţie ”stabilă şi sub control”, însă tabloul prezentat de către experţii militari este mai alarmant.

Institutul Studiului Războiului (ISW), cu sediul în Statele Unite, a estimat în ultimul său raport că ucrainenii au avansat până la zece kilometri şi că au străpuns în interior ”cel puţin două linii de apărare ruse”.

Potrivit mai multor analişti, militarii ucraineni au atins Sudja, un oraş rusesc cu aproximativ 5.500 de locuitori situat la aproximativ zece kilometri de frontieră în care se află o staţie de gaze naturale care furnizează în continuare gaze naturale Europei, prin Ucraina.

Miercuri seara, canalul Rybar, apropiat armatei ruse, afirma că forţele ucrainene au ”cucerit jumătatea de vest a (oraşului) Sudja”.

Un blogger, Iuri Podoliaka, al cărui canal de Telegram este urmărit de aproape trei milioane de abonaţi, aprecia joi dimineață că Sudja a fost ”pierdută”, declarând-o ”plină de militari ucraineni”.

În opinia sa, ucrainenii au înaintat şi către oraşul Korenevo, situat la peste 25 de kilometri de frontieră.

Armata rusă nu a anunţat joi înaintări ucrainene. Ea a dat asigurări iniţial - marţi -, că a obligat trupele Kievului ”să se replieze” în Ucraina, după care a şters această afirmaţie dintr-unul dintre comunicatele sale.

Apoi, miercuri, Vladimir Putin a apărut în mod vizibil furios la televiziunea rusă şi a denunţat o ”provocare la scară mare” din partea Ucrainei.

În pofida faptului că amploarea înaintării militarilor ucraineni este neclară, gigantul Gazprom a dat asigurări joi că-şi livrează în continuare, zilnic, ca de obicei, gazele naturale prin staţia de la Sudja.

Gazele naturale ruseşti tranzitează apoi Ucraina, către Slovacia şi Ungaria, al cărei premier Viktor Orban este un apropiat al lui Vladimir Putin.

Autorităţile din regiunea Kursk au instaurat, la rândul lor, miercuri - starea de urgenţă - în faţa unei situaţii considerate ”dificilă” a populaţiei civile.

Aproximativ 3.000 de persoane au fost evacuate, dintre care 1.500 în centre provizorii de găzduire, au anunţat autorităţile regionale.

În regiunea vecină Belgorod, un bărbat a fost ucis, iar o altă persoană a fost rănită la un picior, joi, într-un atac ucrainean, a anunţat guvernatorul rus Viaceslav Gladkov.

Incursiunea ucraineană în Rusia intervine în contextul în care armata rusă se află în ofensivă, de mai multe luni, în diverse puncte ale frontului împotriva trupelor ucrainene, mai puţin numeroase şi mai slab echipate, în pofida unui important ajutor din Occident începând din februarie 2022.

În pofida unor pierderi grele, ruşii îşi continuă înaintarea lentă în regiunea de est a Doneţkului, unde ar putea, potrivit unor observatori, să cucerească oraşe importante, în cazul în care menţin această tendinţă.

La jumătatea lui mai, militarii ruşi au lansat o ofensivă şi în regiunea ucraineană Harkov (nord-est) - oprită în oraşul Vovceansk de către Kiev, care a fost însă nevoită să trimită acolo resurse preţioase.

Ucrainenii spun care este aliatul rușilor de care se tem cel mai tare: "Afectează intensitatea luptelor"
Ucrainenii spun care este aliatul rușilor de care se tem cel mai tare: "Afectează intensitatea luptelor"
Kirilo Budanov, şeful Direcţiei Principale de Informaţii a Ministerului ucrainean al Apărării, a declarat că, dintre aliaţii Moscovei, Coreea de Nord reprezintă „cea mai mare problemă”...
Șefa diplomației române cere Rusiei să înceteze imediat atacurile asupra navelor comerciale. "O încălcare flagrantă a dreptului internaţional"
Șefa diplomației române cere Rusiei să înceteze imediat atacurile asupra navelor comerciale. "O încălcare flagrantă a dreptului internaţional"
Luminiţa Odobescu, ministrul Afacerilor Externe, a condamnat vineri, 13 septembrie, la Zagreb, atacul Rusiei asupra unei nave comerciale din Marea Neagră şi a apreciat că această agresiune...
#Rusia, #ofensiva ucraina, #razboi Ucraina , #Razboi Ucraina
  1. Un nou accident cumplit pe „Drumul Morții". O mamă și cei doi copii ai ei, în stare gravă la spital
  2. Noi informații în cazul incendiului de la Parlament. „A fost un conflict spontan". Precizările Poliției
  3. Dâmbovița va deveni „coridorul verde - albastru" al Capitalei. Proiect cu insule plutitoare și sporturi nautice
  4. Sute de agenți Hezbollah răniți grav în Liban. Le-au explodat pagerele în urma unui atac cibernetic la scară largă. Reacția Israelului VIDEO FOTO
  5. Viitorul Ucrainei, negociat în spatele ușilor închise. Îngrijorări privind un nou atac de proporții
  6. „Zero taxe pentru emiterea adeverinţelor care garantează pensii mai mari". Proiectul de lege trimis la Parlament de PNL
  7. Admitere Rezidențiat. Regulamentul examenului a fost decis. Anunțul Ministerului Sănătății
  8. Parlamentul francez a acceptat o procedură specială de demitere a lui Emmanuel Macron. Care sunt șansele ca președintele să fie înlăturat
  9. UE dezvăluie spune ce a însemnat sprijinul oferit Ucrainei: peste o sută de miliarde de euro și instruirea a zeci de mii de militari
  10. Comisia Europeană vrea să interzică fumatul și vapatul în spațiile exterioare, inclusiv la terase. Ce măsuri recomandă statelor membre