Ordinul dat de Vladimir Putin FSB-ului. „Folosiți orice forţe şi mijloace pe care le avem la dispoziţie”

Marti, 20 Decembrie 2022, ora 09:07
4054 citiri
Ordinul dat de Vladimir Putin FSB-ului. „Folosiți orice forţe şi mijloace pe care le avem la dispoziţie”
Președintele Rusiei, Vladimir Putin FOTO Facebook/Vladimir Putin

Liderul rus Vladimir Putin a ordonat luni Serviciului Federal de Securitate (FSB) să intensifice supravegherea societăţii ruseşti şi a graniţelor ţării pentru a preveni riscurile din străinătate şi cele reprezentate de „trădătorii din interior”, relatează Reuters.

Vorbind cu ocazia Zilei Serviciilor de Securitate, pe care Rusia o marchează marţi cu mare fast, Putin a declarat că „apariţia unor noi ameninţări” sporeşte necesitatea unei activităţi mai intense din partea serviciilor de informaţii.

„Trebuie intensificată activitatea prin intermediul serviciilor de frontieră şi al Serviciului Federal de Securitate”, a spus Putin. „Orice tentativă de a încălca frontiera trebuie zădărnicită rapid şi eficient, folosind orice forţe şi mijloace pe care le avem la dispoziţie, inclusiv unităţi de acţiune mobile şi forţe speciale", a adăugat liderul rus.

El însuşi fost agent al serviciilor ruse de spionaj din perioada sovietică (KGB), Putin a ordonat FSB-ului să îşi maximizeze „utilizarea potenţialului operaţional, tehnic şi de personal” pentru a întări controlul asupra societăţii.

FSB, principalul succesor al KGB-ului din epoca sovietică, a funcţionat deja în Rusia ca un aparat de supraveghere şi cenzură expansiv, iar invazia rusă în Ucraina a implicat o mare parte din serviciile de securitate, notează Reuters.

„Cu maxim aplomb, agenţiile de contrainformaţii trebuie să-şi concentreze forţele, inclusiv serviciile de informaţii militare”, a declarat Putin. „Este necesară anihilarea severă a acţiunilor serviciilor speciale străine, identificarea rapidă a trădătorilor, spionilor şi sabotorilor”, a arătat liderul de la Kremlin.

FSB, condus de aliatul lui Putin, Aleksandr Bortnikov, va spori, de asemenea, supravegherea adunărilor populare, a instalaţiilor strategice şi a infrastructurii energetice, conform indicaţiilor lui Vladimir Putin.

De la începutul războiului, demonstraţiile şi disidenţa au fost rapid reprimate în Rusia, peste 1.300 de persoane fiind reţinute în septembrie la protestele care au denunţat mobilizarea militară a 300.000 de persoane decretată de Putin.

#Rusia, #Vladimir Putin, #FSB, #frontiera , #stiri Vladimir Putin