De ce e bine să ținem cont că planul strategic al Federației Ruse este îndreptat împotriva întregii lumi euro-atlantice

Autor: Hari Bucur Marcu - Expert international in materia apararii nationale
Luni, 30 Mai 2022, ora 12:10
5315 citiri

Dacă e să ne luăm după spusele lui Putin Vladimir Vladimirovici (și nu avem niciun motiv să nu ne luăm, deoarece acele spuse sunt foarte serioase și costă milioane de destine individuale bulversate, plus multe zeci de mii de pierderi de vieți omenești), războiul iscat de el la 24 februarie, neprovocat, nejustificat și ilegal, împotriva Ucrainei, este reeditarea marelui război pentru apărarea patriei, minus „greșelile” care au dus la „etapa inițială a războiului”. Cea în care URSS era în retragere și depindea vital de sprijinul american și britanic, după ce fusese „trădată” de aliatul Hitler, cu care aranjase împărțirea Europei și mai ales a Poloniei.

Ceea ce înseamnă că planul strategic al Federației Ruse, indiferent cât de nerealist și cât de barbar (în sensul de anti-civilizație) ar fi el, este îndreptat împotriva întregii lumi euro-atlantice.

Așa că, dacă e să fim realiști, trebuie să recunoaștem că, cel puțin în mintea kremlinezilor, noi, națiunile euro-atlantice, instituționalizate colectiv în NATO și în UE, suntem inamicul Rusiei, chiar dacă pe noi nu ne-a întrebat nimeni dacă vrem sau nu.

Suntem un inamic atacat cu alte arme decât cu cele convențional militare doar pentru că, atunci când vine vorba despre asemenea arme, rezultatul unei eventuale confruntări este cunoscut de către toată lumea: Rusia nu are nici cea mai fantezistă șansă.

Asta nu înseamnă că, dacă ar putea și mai ales dacă ar crede că are o portiță de scăpare, Putin nu ar ordona o „operație militară specială” și împotriva noastră, ori a unora dintre noi, cei care părem mai ușor de speriat și dăm semne că am lua-o la fugă, de la prima lovitură.

Înțelegerea acestui aspect are o valoare imensă în cântărirea șanselor de obținere a unei încetări a focului și apoi a unor aranjamente de pace, pe cale diplomatică, prin negocieri, în ceea ce privește Ucraina.

Kievul a înțeles perfect acest lucru și de aceea nu pune nicio valoare pe negocieri, deși nu închide portița pentru acestea. Tot de aceea și insistă pe faptul că ucrainenii se bat cu rușii, pe teritoriul lor, al Ucrainei, nu numai pentru propria lor libertate, dar și în numele nostru, al lumii civilizate occidental. Așa că solicitarea de sprijin militar, făcută de Kiev, nu este o rugăminte, ci este un enunț al unei condiții obligatorii, pe care noi trebuie cu necesitate să o îndeplinim, dacă vrem ca, mai devreme decât mai târziu, să ajungem la o soluție a conflictului, care să includă și schimbarea de atitudine față de noi a Moscovei, în sensul în care să nu mai fim percepuți ca inamicii Rusiei lor.

Iar demonstrația că nu suntem inamicii Rusiei o putem face doar după ce Rusia este îndepărtată militar de pe teritoriul Ucrainei, de către ucraineni, cu sprijinul nostru.

Moment în care întreaga lume, inclusiv rușii, vor putea să vadă că nu are nimeni nimic cu Rusia, cum nu a avut nimic nici cu Uniunea Sovietică.

Doar după război putem demonstra că nu profită nimeni de pe urma slăbiciunii interne a Rusiei, pentru a o cuceri, pentru a-i impune vreun regim politic, pentru a pune mâna pe resursele pe care stă poporul rus, fără să știe ce să facă cu ele (altceva decât războaie de agresiune).

Deși asta este amenințarea cea mai serioasă, pe care o flutură Putin și propagandiștii săi, în fața propriului lor public național, pentru a-și justifica acțiunile și mai ales crimele.

Propaganda se poate combate doar cu realitatea dură, de necontestat.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Vladimir Putin, despre Ucraina: „O chestiune de viaţă şi de moarte pentru Rusia”
Vladimir Putin, despre Ucraina: „O chestiune de viaţă şi de moarte pentru Rusia”
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat, într-un interviu acordat jurnalistului Pavel Zarubin, că este "o chestiune de viaţă şi de moarte" pentru Rusia "ceea ce se întâmplă" în...
Doi ani de război în Ucraina. Militarii ucraineni sunt depășiți numeric și epuizați, dar încă au motivație să lupte. Lipsa armamentului, cea mai mare problemă
Doi ani de război în Ucraina. Militarii ucraineni sunt depășiți numeric și epuizați, dar încă au motivație să lupte. Lipsa armamentului, cea mai mare problemă
Războiul din Ucraina intră sâmbătă în cel de-al treilea an. Reuters a intervievat peste 20 de soldaţi şi comandanţi ucraineni din unităţi de infanterie, drone şi artilerie de pe...
#Rusia, #Ucraina, #Vladimir Putin, #alianta euro atlantica , #Razboi Ucraina