Principala bază navală a Rusiei la Marea Neagră, atacată cu drone. Rușii susțin că atacul a fost respins „cu încredere și calm” VIDEO

Miercuri, 22 Martie 2023, ora 09:55
5977 citiri
Principala bază navală a Rusiei la Marea Neagră, atacată cu drone. Rușii susțin că atacul a fost respins „cu încredere și calm” VIDEO
Portul din Sevastopol, principala bază navală a Rusiei de la Marea Neagră FOTO Twitter

Marina rusă a respins miercuri dimineaţă un atac cu drone asupra portului Sevastopol, în peninsula ucraineană Crimeea, anexată ilegal în 2014 de Moscova, şi care este principala bază a Flotei ruse din Marea Neagră, susține guvernatorul acestui oraş, Mihail Razvojaiev, citat de AFP, EFE şi Reuters.

„În zori, flota (rusă) din Marea Neagră a respins un atac cu drone de suprafaţă împotriva Sevastopolului", a declarat pe Telegram guvernatorul Mihail Razvojaiev, instalat de Rusia.

În total au fost distruse trei drone, a indicat el, afirmând în acelaşi timp că aparatele fără pilot "au încercat să pătrundă în golf", dar marinarii au tras în direcţia lor cu arme de calibru mic.

„Apărarea antiaeriană a funcţionat de asemenea", a spus guvernatorul prorus, adăugând că nimeni nu a fost rănit şi nicio navă de război nu a fost avariată, iar apărarea antiaeriană a doborât cel puţin "o ţintă aeriană".

„Forţele noastre armate au respins cu încredere şi calm atacul cu drone din partea inamicului asupra Sevastopolului. Situaţia este sub control. Toate serviciile operative sunt pregătite", a afirmat el.

Reporterul 'Krîm.Realii' - un proiect al Radio Europa Liberă (RFE/RL) - a transmis că o serie de explozii puternice au fost auzite miercuri dimineaţă la Sevastopol.

Administraţia oraşului, susţinută de Rusia, a anunţat totodată suspendarea rutelor de feribot în jurul oraşului-port, la scurt timp după ce guvernatorul a declarat că un atac ucrainean cu dronă a fost respins de apărarea antiaeriană.

În urma deflagraţiilor geamurile mai multor clădiri de pe o stradă centrală din Sevastopol s-au spart, dar nimeni nu a fost rănit, a anunţat guvernatorul.

Acest presupus atac cu drone intervine la două zile după ce o explozie luni seara la Djankoi, în nordul Crimeii - considerat un nod feroviar-cheie de unde Rusia livrează armament către regiunile Herson şi Zaporojie, în sudul Ucrainei - a fost pusă de oficialii proruşi pe seama unui atac ucrainean cu drone, dar Kievul nu şi-a asumat responsabilitatea.

Sevastopol, împreună cu restul peninsulei Crimeea, a fost anexat de Rusia în 2014, dar este recunoscut la nivel internaţional ca parte a Ucrainei.

Deocamdată nu există o reacţie a Ucrainei, iar agenţiile de presă citate nu au putut verifica independent aceste informaţii.

În campania militară declanşată de preşedintele rus Vladimir Putin la 24 februarie 2022, Rusia a reuşit să creeze un coridor terestru între Donbas, în estul Ucrainei, şi Crimeea, în sud, care are nevoie de resursele de apă, energie şi agricultură din sudul Ucrainei pentru a supravieţui.

Odată cu anexarea ilegală, în septembrie trecut, a regiunilor ucrainene Lugansk, Doneţk (est), Zaporojie şi Herson (sud), Rusia a transformat Marea Azov într-o mare interioară, ceea ce, în principiu, garantează securitatea Crimeii, unde a fost creată totodată o linie de fortificaţii.

În ultimele 13 luni, de la declanşarea invaziei ruse în Ucraina, Crimeea a fost ţinta mai multor atacuri atribuite Ucrainei.

#Rusia, #Sevastopol, #atac, #drone , #Razboi Ucraina