Cărţi de Wilde, Murakami și Dostoievski, retrase de la vânzare în Rusia din cauza legii care interzice „propaganda LGBT”

Joi, 22 Februarie 2024, ora 11:30
2250 citiri
Cărţi de Wilde, Murakami și Dostoievski, retrase de la vânzare în Rusia din cauza legii care interzice „propaganda LGBT”
Rafturi cu cărți FOTO Pixabay

Cea mai mare bancă de stat din Rusia, care deține un centru comercial, a confirmat retragerea a peste 250 de titluri de cărți de la vânzare din toată țara, din cauza legii privind "propaganda LGBT". Printre acești autori se numără Oscar Wilde, Haruki Murakami și Fiodor Dostoievski, potrivit Meduza care citează Kommersant.

Sberbank anunțat că Megamarket a retras de la vânzare cărțile enumerate pe lista cărților interzise în legătură cu 'propaganda LGBT', care a fost publicată anterior de jurnalistul Aleksandr Pliuşcev, notează Rador.

Serviciul de presă al Sber a declarat pentru Kommersant că 'lista specificată de cărți chiar există', dar, conform companiei, a fost întocmită cu mai bine de un an în urmă.

"Ea exista încă din decembrie 2022, întocmită la inițiativa AKIT (Asociația Societăților de Comerț pe Internet) şi de către toți participanții la piața cărții în legătură cu adoptarea unei legi care interzice propaganda LGBT pe internet, în mass-media, în cărți și de alte surse. Megamarket a participat la discuția și la pregătirea listei și, la fel ca toți participanții de pe piață, a retras marfa din vitrine", susţine un comentariu citat de Kommersant.

La 20 februarie 2024 jurnalistul Aleksandr Pliuşcev a publicat o listă de cărți primite de la Megamarket pe care, după cum menționează el, site-ul ar fi trebuit să le eliminate din cauza "propagandei LGBT". În comunicat nu a specificat de unde a obținut acest document.

Lista publicată de Pliuşcev se numește "Registrul mărfurilor cu informații interzise (LGBT+)" și conține 252 de titluri de cărți. Printre acestea se numără "Portretul lui Dorian Gray" de Oscar Wilde, "Pădurea norvegiană" de Haruki Murakami, "Netocika Nezvanova" de Fiodor Dostoievski, "It", "Doctor Sleep" și "The Four Seasons" de Stephen King și "Moștenirea",de Vladimir Sorokin.

În același timp unele cărți, de exemplu "Portretul lui Dorian Gray", de Oscar Wilde, "Pădurea norvegiană", de Haruki Murakami, sunt disponibile pe site-ul Megamarket, au remarcat cititorii Meduza.

La 5 decembrie 2022 Vladimir Putin a semnat o lege care interzice "propaganda relațiilor sexuale netradiționale, pedofilia și reatribuirea de gen" în mass-media, internet, publicitate, cărți și filme. Spre deosebire de legea anterioară care interzicea "propaganda gay" în rândul copiilor, această lege implică o interdicție pentru toți cetăţenii ruși, inclusiv pentru adulți.

Chiar înainte de intrarea în vigoare a legii, bibliotecile și librăriile au început să retragă cărțile cu tematică LGBT, iar cinematografele online au început să decupeze scenele respective din serialele TV. În iunie 2023, Roskomnadzor a dezvoltat unele criterii pentru definirea „propagandei LGBT”. Au intrat în vigoare la 1 septembrie.

În noiembrie 2023, Curtea Supremă a declarat drept extremistă „mișcarea socială internațională LGBT” și i-a interzis activitățile în Rusia, potrivit Meduza.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Extrema dreaptă din Germania pune Berlinul în alertă: ”AfD continuă să se poarte ca o prelungire a statului terorist Rusia”
Extrema dreaptă din Germania pune Berlinul în alertă: ”AfD continuă să se poarte ca o prelungire a statului terorist Rusia”
Ascensiunea și legăturile presupuse cu Rusia ale partidului de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) pun în alertă oficialii din Berlin. ”AfD continuă să se poarte ca o...
Americanii vor să înarmeze și să reconstruiască Ucraina cu banii rușilor. 3 miliarde de euro ar ajunge anual la Kiev
Americanii vor să înarmeze și să reconstruiască Ucraina cu banii rușilor. 3 miliarde de euro ar ajunge anual la Kiev
Statele Unite speră că reuniunile de primăvară ale FMI şi ale Băncii Mondiale vor face posibilă să avanseze, împreună cu ţările partenere, proiectul de a folosi activele blocate ale...
#Rusia, #Dostoievski, #Putin Rusia, #propaganda Rusia , #stiri Vladimir Putin