Putin îl sună pe Xi Jinping pe "linia roșie" după ce "flota fantomă" de petroliere a Rusiei a fost interzisă în porturile chineze

Vineri, 10 Ianuarie 2025, ora 15:01
9616 citiri
Putin îl sună pe Xi Jinping pe "linia roșie" după ce "flota fantomă" de petroliere a Rusiei a fost interzisă în porturile chineze
Xi Jinping și Vladimir Putin FOTO Hepta

Vladimir Putin a cerut să discute cu Xi Jinping după ce China a impus restricții asupra „flotei fantomă” de petroliere rusești. Sunt acele nave prin care Rusia evită sancțiunile americane și G7 ca să vândă petrol mai scump.

Anunțul a fost făcut chiar de către Vladimir Putin, în timpul unei ședințe de guvern. Ar fi prima conversație dintre cei doi președinți din ultimele 11 luni.

„Dragi colegi, liderul Republicii Populare Chineze și cu mine vom avea în curând o conversație telefonică” a zis liderul de la Kremlin.

Anunțul a venit la doar trei zile după ce Shandong Port Group, unul dintre cei mai mari operatori portuari din China, a anunțat că se alătură de facto sancțiunilor SUA împotriva „flotei fantomă” a Rusiei.

Compania care operează porturi din provincia Shandong, pe unde este importată cea mai mare parte a petrolului sancționat din Rusia, Iran și Venezuela, a avertizat că va înceta să accepte navele incluse pe lista neagră de Departamentul Trezoreriei SUA începând cu 6 ianuarie.

Restricțiile asupra petrolierelor „fantomă” vor afecta, de asemenea, Qingdao, al cincilea cel mai mare port al Chinei după volumul de marfă, precum și porturile Rizhao și Yantai, prin care China a achiziționat un total de 1,74 milioane de barili pe zi anul trecut, sau aproape o cincime din importurile de petrol, a scris The Moscow Times.

Interdicția ar crește costurile de transport pentru rafinăriile independente din Shandong, principalii cumpărători de țiței cu preț redus din cele trei țări ostile vestului.

Decizia Shandong Port Group a venit după ce petrolierul sancționat Eliza II a descărcat în portul Yantai la începutul lunii ianuarie. Iar în decembrie, opt transporturi de țiței foarte mari, de peste două milioane de barili fiecare, au fost descărcate la Shandong, au arătat estimările companiei Vortexa. Navele care au adus în special petrol iranians au inclus Phonix, Vigor, Quinn și Divine, care sunt toate sancționate de Trezoreria SUA.

SUA strâng lațul în jurul lui Putin: America lovește două mari puteri prietene cu Rusia
SUA strâng lațul în jurul lui Putin: America lovește două mari puteri prietene cu Rusia
În ultimele zile ale administrației Biden, SUA strâng lațul asupra lui Putin prin noi măsuri și pentru a crește foarte mult influența pe care Donald Trump o va avea în negocierile cu...
Opinie: De ce se află România pe lista lui Patrușev?
Opinie: De ce se află România pe lista lui Patrușev?
Rusia pune România pe lista prietenilor săi din UE și NATO: state care profită de banii, securitatea și bunăvoința Occidentului și care privesc spre Est, ca și cum n-au înțeles nimic din...
#Rusia, #petrol Rusia China, #Vladimir Putin, #Xi Jinping, #sanctiuni petrol Rusia , #Rusia
  1. Ucraina a găsit punctul slab al lui Putin: Un atac letal lovește în fiecare noapte, Rusia e descoperită VIDEO
  2. Cum a ajutat o firmă ucraineană Rusia să construiască laboratoare pentru dezvoltarea rachetelor nucleare
  3. Lumea pe cale să reintre în era imperialismului. Cum ciopârțesc planeta marile puteri
  4. De la televiziune, la putere. Administrația Trump, înțesată de foști angajați ai Fox News
  5. Amenințările venite dinspre Silicon Valley și Kremlin. Musk și Dughin, un pericol pentru Europa
  6. Un aliment consumat de mulți crește riscul de demență. Era deja factor de risc stabilit pentru afecţiuni cronice, inclusiv bolile cardiovasculare şi diabetul STUDIU
  7. Vile, putere și bani. Oligarhia Trump își face cuib în Washington
  8. Exodul milionarilor din Marea Britanie: peste 10.000 au părăsit țara în 2024
  9. Cum a ajuns tânăra cu cetățenie română, născută în Făgăraș, să fie răpită de teroriștii Hamas. Primul mesaj transmis de familia sa, după ce s-a întors acasă
  10. Elevii claselor primare, excluși de la olimpiadele școlare în 2025: „Trebuie să evităm distorsiuni în dezvoltarea copiilor”