Rusia, perdanta războiului, dar neînvinsă. Cum poate scăpa Europa de șantajul cu tăierea gazului?

Autor: Hari Bucur Marcu - Expert international in materia apararii nationale
Sambata, 14 Mai 2022, ora 12:21
6078 citiri

Într-un interviu publicat în 24 ianuarie, apreciam că forța armată concentrată de Federația Rusă la granița cu Ucraina, pe teritoriul ei și al Belarus, nu ar fi potrivită decât pentru o misiune operativă limitată în timp și spațiu, de câteva zile (3-5) și de câteva zeci de km pătrați.

Așa că, atunci când au trecut vreo cinci zile de la începerea agresiunii armate a Rusiei în Ucraina, din 24 februarie, am constatat că evaluarea mea inițială fusese corectă. De atunci și până astăzi, tot ce au mai putut face forțele armate rusești a fost să distrugă școli, spitale, cartiere de locuințe sau chiar localități întregi, adică obiective civile fără o infrastructură de apărare militară și să comită crime de război, adică crime împotriva civililor necombatanți.

De aceea am zis eu, încă de atunci, că, din punct de vedere militar operativ, Rusia a pierdut războiul iscat de ea în Ucraina.

Și mai spuneam că asta nu înseamnă că Rusia ar fi învinsă. Deoarece nicio țară, nici măcar Rusia, nu poate fi învinsă decât la ea acasă.

Ceea ce nu este cazul. Nici ucrainenii, nici altcineva, cum ar fi NATO sau UE, ori Statele Unite ale Americii, nu au nicio intenție, niciun plan, nicio constituire de forțe sau niciun oricare alt indicator credibil că ar intenționa să invadeze Federația Rusă, nici măcar în nerecunoscuta recenta posesiune rusească a Peninsulei Crimeea.

Din punct de vedere militar, este evident că Rusia nu poate susține prea mult timp de acum înainte agresiunea sa în Ucraina.

Se prea poate ca, în următoarele zile, să mai cucerească vreun sat ori chiar vreun orășel de prin Dombas, să mai treacă vreun râu, prin constituirea unui cap de pod, ori să preia controlul militar asupra vreunei gări ori asupra vreunei intersecții de drumuri, dar doar pentru o perioadă limitată de timp, de alte câteva zile, după care militarii ruși vor trebui să se retragă.

Tot ce pot să facă militarii ruși, între timp, este să persiste în crime și distrugeri împotriva cilivilor și localităților lor. Și mai pot rușii ca, prin război, să țină întreaga economie a Ucrainei ostatică în interiorul granițelor.

Astfel încât Ucraina, care asigură necesarul a 50 la sută din uleiul de floarea soarelui, la nivel mondial, de exemplu, să nu își poată onora contractele de grâu, semințe, ulei etc., astfel încât să se întâmple ceea ce tot amenință criminalul de război Putin, din buncărul său de sub Kremlin, când zice că cei care ajută Ucraina, de nu a pierdut ea războiul și nu s-a predat până acum, vor fi mai afectați decât este afectată Rusia lui, de pe urma sancțiunilor.

Această situație ar putea explica de ce Rusia, care deja a pierdut evident războiul ei în Ucraina (fără să fie învinsă, cum ziceam), continuă să piardă zilnic soldați, ofițeri, tancuri, alte blindate, elicoptere etc. și săptămânal generali și nave de miliarde, fără nicio perspectivă de victorie, de orice fel.

Adică, întreaga „operație militară specială” se prelungește fără noimă, printr-un imens sacrificiu uman și material rusesc, doar pentru a sancționa restul Lumii, care depinde de produsele agricole ucrainene.

Prelungirea agresiunii rusești în Ucraina până înspre vară, oricât de criminală și de irațională ar fi ea, este în concordanță cu eșafodajul de interdependențe economice, cu consecințe sociale, la nivel internațional, pe care s-a bazat Putin, când a ales momentul agresiunii.

Să nu uităm că agresiunea a fost declanșată complet neprovocată și nejustificată, în plină iarnă, doar pentru a maximiza șansele de victorie ale rușilor, care au avut în vedere șantajul cu tăierea gazului pentru Europa (o proporție de 40 la sută din gazul rusesc încălzește locuințele germanilor, de pildă).

Eu nu văd cum Occidentul ar putea să cedeze la un asemenea șantaj.

În schimb, văd că această situație creată deliberat și cu cinism criminal de Putin și Rusia lui va trebui prevenită în viitor.

Prevenire care nu se va putea face decât prin izolarea completă, politică, economică, militară și culturală a Rusiei, de restul Lumii civilizate.

În termeni de securitate internațională, izolarea completă a Rusiei ar fi cea mai serioasă garanție de securitate pe care restul omenirii o poate da națiunii ruse, în sensul că îi indică cu claritate acestei națiuni că nu are nimeni nimic cu ea și nici nu are de gând de a avea vreodată.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Charles Michel a respins acuzaţiile lui Trump, care susţine că Europa nu ajută suficient Ucraina. „Să restabilim adevărul”
Charles Michel a respins acuzaţiile lui Trump, care susţine că Europa nu ajută suficient Ucraina. „Să restabilim adevărul”
Charles Michel, preşedintele Consiliului European a respins acuzaţiile fostului preşedinte american Donald Trump, care susţine că Europa nu ajută suficient Ucraina, transmite vineri, 19...
Viktor Orban: ”Ungaria vrea să stea departe de războiul din Ucraina. Nu e al nostru”
Viktor Orban: ”Ungaria vrea să stea departe de războiul din Ucraina. Nu e al nostru”
Ungaria nu se va implica de nicio parte a războiului dintre Rusia şi Ucraina, cât timp are un "guvern naţional", a declarat prim-ministrul Viktor Orban într-un interviu vineri la radioul...
#Rusia, #razboi Ucraina, #santaj, #Europa, #Occident , #Razboi Ucraina