Reuniune specială a UE. Se stabilește o poziție comună faţă de ruşii care cer azil din cauza mobilizării

Sambata, 24 Septembrie 2022, ora 12:09
2915 citiri
Reuniune specială a UE. Se stabilește o poziție comună faţă de ruşii care cer azil din cauza mobilizării
Rușii fug pe capete din șară pentru a scăpa de mobilizare/ FOTO: newyorkfolk.com

Uniunea Europeană va organiza o reuniune specială, la nivel de ambasadori, pentru a stabili abordarea comună în gestionarea cererilor de azil din partea cetăţenilor ruşi care nu acceptă mobilizarea militară ordonată de preşedintele Vladimir Putin.

Ambasadorii statelor Uniunii Europene se vor reuni luni într-o şedinţă extraordinară convocată în virtutea Mecanismului de reacţie la crize, anunţă Preşedinţia cehă a Consiliului UE.

"Tratăm cu seriozitate evoluţiile din Rusia şi Ucraina şi suntem determinaţi să avem o reacţie coordonată eficientă", a declarat un purtător de cuvânt al Preşedinţiei cehe a Consiliului UE, conform site-ului Tagesschau.de.

În Rusia au izbucnit proteste ca reacţie la decizia preşedintelui Vladimir Putin de a mobiliza parţial rezerviştii militari.

Finlanda a anunţat, vineri, limitarea emiterii de vize pentru cetăţenii ruşi, în contextul creşterii cererilor de acces după mobilizarea ordonată de preşedintele Putin.

La rândul său, Polonia a transmis că nu va accepta accesul generalizat în grupuri mari al cetăţeni ruşi care părăsesc ţara, invocând raţiuni se securitate. "Nu vom permite venirea generală a grupurilor de ruşi în Polonia, nici măcar dacă fug de mobilizarea militară", a declarat Marcin Wasik, adjunct al ministrului polonez de Interne, argumentând că există riscul venirii unor persoane care au legături cu serviciile de securitate ruse.

Cehia nu va elibera vize umanitare pentru rușii care fug din țară astfel încât să evite mobilizarea anunțată de președintele Vladimir Putin, a anunțat joi ministrul ceh de externe, Jan Lipavsky, relatează AFP.

”Înțeleg că rușii fug de deciziile din ce în ce mai disperate luate de Putin”, a spus ministrul ceh al afacerilor externe Jan Lipavsky, într-un comunicat citat de AFP.

”Dar cei care își părăsesc țara pentru că nu vor să îndeplinească o datorie impusă de propriul lor stat nu satisfac criteriile pentru a primi o viză umanitară”, a subliniat Lipavsky, a cărui țară asigură președinția semestrială a Consiliului Uniunii Europene.

Într-un gest similar, țările baltice au subliniat că nu vor oferi refugiu rușilor care fug din calea mobilizării armate parțiale.

Într-un răspuns pentru Reuters, transmis prin e-mail, ministrul Estoniei de externe, Urmas Reinsalu, a punctat că ”refuzul de a îndeplini o datorie civică în Rusia nu reprezintă un motiv temeinic pentru a primi azil în altă țară”.

La rândul său, omologul leton, Edgars Rinkevics, a invocat îngrijorări în materie de securitate pentru a motiva decizia de a respinge acordarea de azil cetățenilor ruși. În aceeași notă, ministrul de Interne al Letoniei a subliniat că fiecare caz va fi analizat în mod individual.

De cealaltă parte, Germania, prin vocea ministrul german de interne, Nancy Faeser, a anunțat că țara sa este pregătită să îi primească pe cei care ”i se opun curajos lui Putin și se pun astfel în mare pericol”.

Demersul este întărit de ministrul justiției, Marco Buschmann, care a notat într-un mesaj publicat pe Twitter sub hashtag-ul ”mobilizare parțială”, că aparent ”mulți ruși își părăsesc țara”.

”Toți cei care urăsc calea aleasă de Putin și iubesc democrația liberală sunt bineveniți în Germania”, a scris ministrul liberal.

Președintele rus, Vladimir Putin, a anunțat miercuri mobilizare militară parțială, pentru a continua războiul ilegal declanșat împotriva Ucrainei.

Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a detaliat că 300.000 de rezerviști vor fi chemați la arme, dar că decizia anunțată de liderul de la Kremlin nu îi vizează și pe studenții sau soldații înrolați în prezent.

Cu toate acestea, regulile sunt ambigue, iar pe rețelele de socializare au apărut deja relatări despre cum persoane din întreaga Rusie au fost notificate să se prezinte la comandamentul militar, semn că hotărârile, pregătite dinainte, așteptau doar anunțul oficial pentru a fi trimise.

În contextul dat, mai mulți ruși au luat cu asalt granițele pentru a fugi din țara care începe acum să freamăte din cauza protestelor înăbușite prin violență de forțele de ordine și prin amenințări cu închisoarea, venite din partea autorităților.

Biletele de avion care asigură zbor direct din Moscova către țările care nu solicită viză de intrare, precum Turcia, Azerbaidjan sau Armenia, au fost deja epuizate până vineri, conform publicației ruse RBC.

Mai mult, prețurile au atins niveluri astronomice. Dacă un bilet dus-întors pe destinația Moscova-Istanbul, pentru sâmbătă, la compania Turkish Airlines, costa înainte aproximativ 350 de euro, după anunțul lui Putin acesta a ajuns la prețul de 2.870 de euro.

Așa se face că mulți ruși au apelat la mașină pentru a părăsi țara, formând cozi kilometrice la granița cu Finlanda sau Georgia.

Angajații de la companiile aeriene și aeroporturile din Rusia au început să primească notificări de recrutare

Angajații de la companiile aeriene și aeroporturile din Rusia au început să primească notificări de recrutare, după ce președintele Vladimir Putin a ordonat o mobilizare militară parțială, a informat vineri, 23 septembrie, ziarul Kommersant, citând surse apropiate situației, transmite Reuters.

Angajații a cel puțin cinci companii aeriene, inclusiv transportatorul rus de top Aeroflot și personalul a peste 10 aeroporturi au primit notificări în decurs de o zi de la ordonarea mobilizării de către Putin, potrivit ziarului, transmite ziare.com

Conform unor surse din trei companii, 50-80% dintre angajați ar putea fi chemați, o sursă apropiată Aeroflot spunând că peste jumătate din personalul de la trei companii aeriene ale grupului ar putea fi recrutat, a spus Kommersant.

Aeroflot a refuzat să comenteze.

Majoritatea piloților din companiile aeriene sunt ofițeri de rezervă pregătiți în departamentele militare ale școlilor de zbor sau soldați care au terminat serviciul militar.

Cel puțin cinci companii au început să întocmească, iar două au trimis deja, liste cu angajații care urmează să fie scutiți de mobilizare, întrucât scutirea este critică nu doar pentru piloți și controlori de trafic aerian, ci și pentru specialiștii tehnici, comerciali și IT, a relatat Kommersant.

Citește și:
Rusia plănuiește un atac major în Ucraina: "Ofensiva este iminentă". Ce se întâmplă în Belarus, potrivit serviciilor secrete din Vest
Rusia plănuiește un atac major în Ucraina: "Ofensiva este iminentă". Ce se întâmplă în Belarus, potrivit serviciilor secrete din Vest
Rusia continuă să pregătească o nouă ofensivă majoră și să acumuleze forțe și rezerve pentru viitoarele luptă, arată raportul Institutului pentru Studiul Războiului (ISW). „Surse...
Războiul din Ucraina. Armata ucraineană anunță că rușii atacă din patru direcții în timp ce se apără în alte zone
Războiul din Ucraina. Armata ucraineană anunță că rușii atacă din patru direcții în timp ce se apără în alte zone
Forţele ruseşti continuă să desfăşoare operaţiuni ofensive în patru direcţii, în timp ce se apără în altele. Statul Major General al Forţelor Armate ale Ucrainei a declarat acest...