Prima zi a războiului: Rusia se laudă cu ”un succes”, Ucraina susține că rezistența eroică a împiedicat ”Blitzkrieg-ul” LIVE TEXT

Joi, 24 Februarie 2022, ora 14:20
105195 citiri
Prima zi a războiului: Rusia se laudă cu ”un succes”, Ucraina susține că rezistența eroică a împiedicat ”Blitzkrieg-ul” LIVE TEXT
Zonele hașurate sunt controlate de Rusia după prima zi a războiului FOTO Nexta Live

Preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat în dimineața zilei de joi, 24 februarie, o operaţiune militară "pentru a apăra separatiştii din regiunea Donbas", acțiune echivalentă cu declanșarea războiului împotriva Ucrainei.

Liderul de la Kremlin a cerut armatei ucrainene "să depună armele" şi a promis să contracareze orice interferenţă străină în operaţiunea rusă în Ucraina.

Din punctul său de vedere, acţiunile Rusiei reprezintă auto-apărare în faţa ameninţărilor şi a unor probleme mai mari decât cele actuale.

UPDATE 22.30 Autoritățile au anunțat că 57 de ucraineni au murit în ziua în care Rusia a început un atac pe scară largă în țara vecină, iar 100.000 de oameni și-au părăsit casele.

UPDATE 22.10 Zonele fierbinți ale războiului. Rusia a ratat ”Blitzkrieg-ul” din cauza rezistenței neașteptate a ucrainenilor: ”Au reușit să zădărnicească planul Kremlinului”.

UPDATE 20.35 Rusia susține că prima zi a invaziei în Ucraina este ”un succes”. Ce este ”shaping”, tactica cu care se laudă Moscova.

UPDATE 19.55 Ucraina a pierdut Cernobîlul după lupte crâncene. Oficialii se tem de o catastrofă: "Dacă depozitul e distrus, praful radioactiv ar acoperi Ucraina, Belarusul şi ţările UE".

UPDATE 18.50 Oficiali din Ucraina au transmis că Rusia a atacat Insula Șerpilor, teritoriu ucrainean aflat la 40 de kilometri de Sulina.

UDPATE 18.25 Trupele ruse din Belarus au intrat în zona centralei nucleare de la Cernobîl. Ucrainenii avertizează asupra pericolului unui accident nuclear.

UPDATE 17.38 O navă maritimă turcească a fost lovită de o bombă la 50 de mile sud de Odesa. Vaporul comercial se îndrepta spre România

UPDATE 17.10 Bombă lansată dintr-un avion spre casele din zona rezidențială a Kievului. Imagini filmate de o familie surprinsă de duritatea atacului.

UPDATE 16.40 Imagini postate pe rețelele sociale arată o autostradă din nordul Ucrainei, în apropierea graniței cu Belarus, blocată de vehicule militare rusești.

"Autostrada Bragin-Khoiniki este blocată la 20 de kilometri de granița dintre Belarus și Ucraina. Elicopterele decolează de pe șosea", se arată pe canalul de Telegram Nexta Live.

UPDATE 16.20 Primarul Kievului a îndemnat populația orașului să pregătească "un bagaj de urgenţă pentru a ajunge rapid, dacă este necesar, la un adăpost".

UPDATE 15.20 Un avion militar ucrainean - cu 14 persoane la bord - s-a prăbuşit joi, în apropiere de Kiev, anunţă Servciul ucranean de stat însărcinat cu Situaţii de Urgenţă

UPDATE 14.56 Doi militari ruși au fost capturați de către armata ucraineană, iar autoritățile de la Kiev au dat publicității fotografii în care cei doi sunt dezarmați și ținuți prizonieri. „Aceste fotografii sunt pentru procesul de la Haga al lui Putin”, transmit oficialii ucraineni.

UPDATE 14.38 Mii de oameni panicaţi de începerea conflictului militar au stat, joi, 24 februarie, la cozi interminabile la frontiera dintre Ucraina şi România, în zona localităţii Tereblecea, pentru a părăsi, pe jos, teritoriul ucrainean, având ca destinaţie finală diferite oraşe din România sau alte ţări europene.

UPDATE 14.20 NATO va activa planurile de apărare pentru Europa de Est pentru prima dată în istoria sa, după atacul Rusiei asupra Ucrainei, au declarat joi pentru DPA surse din cadrul Alianţei Nord-Atlantice.

UPDATE 13.48 Armata rusă a bombardat o stație radar din regiunea Odesa (satul Lipetskoie, districtul Podolski), relatează Administrația Regională de Stat Odesa.

UPDATE 13.42 Ucraina este lovită de un al doilea val de atacuri cu rachetă, a declarat joi, 24 februarie, un consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, potrivit Reuters.

UPDATE 13.38 O rachetă lansată de ruși cade în zona aeroportului din orașul Ivano-Frankivsk, stârnind panica celor aflați în preajmă.

UPDATE 13.29 O navă militară sub pavilion rusesc deviază navele comerciale care se îndreaptă spre porturile ucrainene. Nava rusească se află în apele internaționale ale Mării Negre, informează Ministerul Apărării Naționale (MApN).

UPDATE 13.02 Ministerul rus al Apărării a publicat joi dimineaţă, 24 februarie, un comunicat în care anunţă „exerciţii militare speciale” efectuate în Transnistria, în contextul în care Rusia a atacat Ucraina.

UPDATE 12.39 Forțele ruse ar fi pregătit un crematoriu mobil pentru orice conflict viitor cu Ucraina. Secretarul britanic al Apărării a descris acțiunea drept „înfricoșătoare”.

UPDATE 12.30 Rușii cer polițiștilor de frontieră de pe Insula Șerpilor să se predea, anunță Serviciul de Grăniceri al Ucrainei. Două ținte nerecunoscute s-au apropiat de Insula Șerpilor, relatează Serviciul de Grăniceri al Ucrainei pe pagina sa de Facebook.

UPDATE 12.08 Românii au început să se mobilizeze pe Facebook pentru a boicota firmele rusești. Mai multe persoane publice și nu numai au publicat inclusiv liste cu aceste firme, cap de listă fiind Lukoil și Gazprom.

UPDATE 11.23 Ucraina informează despre cel puţin opt morţi, dintre care şapte soldaţi, şi zeci de răniţi în urma loviturilor aeriene survenite în primele ore ale invaziei ruse pe teritoriul ţării, informează DPA şi EFE.

UPDATE 10.59 Cetățenii ruși din Moscova dezaprobă decizia lui Vladimir Putin de a ataca Ucraina, joi dimineață, pe mulți anunțul lăsându-i fără cuvinte. Rușii de rând ne credeau că țara lor va ataca Ucraina, nici după discursul liderului de la Kremlin de joi dimineață

UPDATE 10.35 O hartă în timp real a atacurilor care au loc de joi dimineață, 24 februarie, din partea Rusiei, arată cum țara vecină a fost aproape înconjurată de diferite incidente armate.

UPDATE 10.14 Antrenorul român Mircea Lucescu este în mijlocul războiului, izolat la Kiev.

UPDATE 10.08 Presa rusă a raportat că Vladimir Putin probabil și-a preînregistrat declarația de război încă de luni.

UPDATE 10.01 Armata rusă a anunțat joi, 24 februarie, că a distrus sisteme de apărare antiaeriană şi a ”scos din serviciu” baze aeriene în Ucraina, unde Moscova a lansat joi dimineaţa o operaţiune militară

UPDATE 9.43 Consilierul ministrului de Interne al Ucrainei spune că bombardamentele rusești în toată Ucraina s-ar fi soldat cu un mort și un rănit. Mai multe clădiri rezidențiale sunt în flăcări.

UPDATE 9.04 Ucraina susține că armata sa a doborât joi dimineața, 24 februarie, cinci avioane și un elicopter militare ruse. Acestea au fost distruse în estul țării.

UPDATE 8.59Vladimir Putin a anunțat operațiunea militară în Ucraina la ora 5.55, ora Moscovei - iar câteva minute mai târziu, au fost lansate primele rachete în Ucraina. Zgomotul exploziilor și sirenele sună necontenit au creat panică în rândul populației.

UPDATE 8.56 Liderul de la Kremlin Vladimir Putin l-a sunat joi, 24 februarie, pe aliatul său Aleksandr Lukaşenko, pe care l-a informat că urma să lanseze o operaţiune militară în Ucraina, anunţă preşedinţia belarusă.

UPDATE 8.47 Ministerul Apărării a transmis joi, 24 februarie, că au interceptat un avion militar aparținând Forțelor Aeriene Ucrainene și că l-au escortat pentru aterizare imediată la o bază aeriană din Bacău.

UPDATE 8.41 Imagini cu trupe și vehicule militare trecând prin Belarus către Ucraina au fost surprinse joi dimineață, 24 februarie, de mai multe camere de filmat.

UPDATE 8.22 Oficiali europeni au reacționat după ce Rusia a început operațiuni militare în Ucraina.

UPDATE 8.18 Clasa politică din România reacționează joi dimineață, 24 februarie, la operațiunile militare declanșate de către Rusia în Ucraina.

UPDATE 8.08: Liderul de la Casa Alba, Joe Biden, a discutat telefonic cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, miercuri, 23 februarie, promiţându-i sprijinul Statelor Unite în faţa atacului Rusiei.

UPDATE 7.59: Preşedintele Klaus Iohannis a avut o primă reacție după ce Rusia a început operațiuni militare în Ucraina. Mesajul a fost transmis pe rețelele sociale.

UPDATE 7.44: Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat joi, 24 februarie, că Rusia a efectuat lovituri cu rachete asupra infrastructurii ucrainene şi poliţiei de frontieră a ţării şi că explozii au fost auzite în multe oraşe.

UPDATE 7.29: Ucraina a anunţat joi, 24 februarie, închiderea spaţiului său aerian pentru aviaţia civilă după ce preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat începerea unei operaţiuni militare împotriva acestei ţări

UPDATE 7.20: Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat joi, 24 februarie, că a fost introdusă legea marțială pe teritoriul său după ce Rusia a început o ”operațiune militară” în Ucraina.

UPDATE 7.09: Jurnaliștii CNN au dat publicității o listă de şapte oraşe şi zone din Ucraina, implicit capitala Kiev în care au fost auzite explozii. Lista a fost întocmită în baza reporterilor de la fața locului și a martorilor oculari.

UPDATE 6.50: Primarul Kievului le-a transmis cetățenilor un mesaj în care le cere să aibă pregătită o „valiză de alarmă” pentru a fi pregătiți să se adăpostească. „Ucraina este atacată de agresor. Vuietul obuzelor se aude și la Kiev. Cel mai mare dușman acum este panica. Nu ne pierdem rezistența. Toți cei care nu sunt implicați în infrastructura critică și mijloacele de trai ale orașului, stați acasă. Trebuie să rezistăm!”, a transmis primarul Kievului.

UPDATE 6.43: Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a anunţat joi că Rusia a lansat o ''invazie la scară largă a Ucrainei'' şi a îndemnat lumea să îl oprească pe preşedintele rus Vladimir Putin, transmit DPA şi Reuters.

''Putin tocmai a lansat o invazie la scară largă a Ucrainei. Oraşe ucrainene paşnice sunt sub lovituri'', a declarat Kuleba, referindu-se la preşedintele rus Vladimir Putin.

''Acesta este un război de agresiune. Ucraina se va apăra şi va învinge. Lumea poate şi trebuie să-l oprească pe Putin. Timpul pentru a acţiona este acum'', a scris Kuleba într-un tweet, potrivit Reuters.

UPDATE 6.40: Centrele militare ucrainene de comandă din oraşele Kiev şi Harkov au fost atacate cu rachete, a relatat site-ul de ştiri Ukrainska Pravda, care a citat joi o oficialitate din cadrul Ministerului de Interne ucrainean, potrivit Reuters.

Martori din Harkov, citaţi de Reuters, au auzit o serie de explozii la scurt timp după ce Rusia a anunţat declanşarea unei operaţiuni militare în Ucraina.

Potrivit AFP, explozii puternice au fost auzite joi la Kiev, Odesa, port la Marea Neagră, în sudul Ucrainei, şi în estul ţării. În capitală, cel puţin două explozii au fost auzite în centrul oraşului dis-de-dimineaţă, urmate de sunetele sirenelor şi al ambulanţelor.

În schimb, Reuters - care citează agenţia de presă rusă Interfax - relatează că trupe ruseşti au debarcat în Mariupol şi în Odesa.

Știrea inițială:

"Am luat decizia pentru o operaţiune militară", a spus Vladimir Putin într-o declaraţie surpriză la televizor, cu puţin timp înaintea orei 03:00 GMT.

Vladimir Putin a indicat că responsabilitatea pentru orice vărsare de sânge va fi pe conştiinţa regimului ucrainean, iar răspunsul va fi instantaneu dacă cineva încearcă să confrunte Rusia.

Preşedintele Rusiei s-a adresat militarilor ucraineni spunându-le că părinţii şi bunicii lor nu au luptat "pentru ca voi să puteţi ajuta neo-naziştii". El a adăugat că doreşte să încerce să demilitarizeze şi să "de-nazifice" Ucraina.

Explozii în Mariupol și lângă Kiev

Explozii puternice au fost auzite joi în oraşul portuar Mariupol, în estul Ucrainei, la scurt timp după ce Vladimir Putin a anunţat o operaţiune militară împotriva Ucrainei, potrivit unor jurnalişti de la AFP.

Portul este cel mai mare oraş ucrainean de pe linia frontului, cu o jumătate de milion de locuitori. Explozii au fost auzite şi la Kiev, în capitală, la scurt timp după ora 03:00 GMT.

Focuri de armă au fost auzite joi în apropierea aeroportului Boryspil din Kiev, precum şi mai multe explozii în alte locuri din capitala ucraineană, la scurt timp după ce Rusia a anunţat o operaţiune militară în Ucraina, a informat agenţia de ştiri Interfax, citând presa locală, transmite Reuters.

Reacția lui Joe Biden

Preşedintele american Joe Biden a denunţat miercuri seara "atacul nejustificat" al Rusiei asupra Ucrainei, după ce omologul său rus Vladimir Putin a anunţat o operaţiune militară pentru a-i apăra pe separatiştii din estul ţării, informează AFP.

"Rusia singură este responsabilă pentru moartea şi distrugerea pe care le vor provoca acest atac", a insistat liderul de la Casa Albă.

Citește și:
Suma uriașă pe care o plătesc rușii pentru un loc în avioanele private, să fugă din țară: ”Situația e absolut nebună în acest moment”
Suma uriașă pe care o plătesc rușii pentru un loc în avioanele private, să fugă din țară: ”Situația e absolut nebună în acest moment”
Ruşii care fug de mobilizarea lui Vladimir Putin în Războiul din Ucraina cu orice preţ, în timp ce Moscova se pregăteşte să le închidă frontiera, plătesc până la 28.000 de euro pentru...
Cum poate Ucraina anihila o bombă nucleară trimisă de Rusia. "Lucrul problematic ar fi resturile împrăștiate pe o suprafață uriașă"
Cum poate Ucraina anihila o bombă nucleară trimisă de Rusia. "Lucrul problematic ar fi resturile împrăștiate pe o suprafață uriașă"
Analistul Mihailo Samus, angajat 12 ani în Forțele Armate Ucrainene, a explicat în ce condiții s-ar putea apăra Ucraina împotriva unor potențiale arme tactice lansate de Rusia de pe...