Federația Rusă ar putea relua testele nucleare, în contextul unor politici ostile ale Statelor Unite, a declarat sâmbătă, 30 noiembrie, un înalt diplomat rus.
Întrebat dacă Moscova se gândește la reluarea testelor atomice, ministrul adjunct de Externe, Serghei Riabkov, a spus pentru agenția TASS că „aceasta este o chestiune inevitabilă”. „Şi fără a anticipa ceva, voi spune doar că situaţia este destul de dificilă. Este luată în considerare în mod constant, cu toate componentele şi aspectele sale”, a spus el.
În septembrie, Riabkov a afirmat despre preşedintele Vladimir Putin că ar fi spus că Rusia nu va mai desfăşura un test cât timp Statele Unite se abţin de la a face unul. Moscova nu a mai desfăşurat un test al armelor nucleare din 1990, anul dinaintea colapsului Uniunii Sovietice.
În noiembrie, Putin a scăzut pragul care vizează doctrina nucleară a ţării, ca răspuns la ceea ce Moscova vede ca escaladări ale ţărilor occidentale care sprijină Ucraina în războiul care durează de 33 de luni. Potrivit noilor condiţii, Rusia ar putea lua în considerare un atac nuclear ca răspuns la un atac convenţional asupra Rusiei sau aliatului său Belarus care „creează o ameninţare serioasă la suveranitatea lor sau la integritatea lor teritorială”.
Schimbările au fost determinate de permisiunea dată de SUA ca Ucraina să folosească rachete occidentale pentru ţinte din interiorul Rusiei.
Locul de teste al Rusiei se află în îndepărtatul arhipelag Novaya Zemlya din Oceanul Arctic, unde Uniunea Sovietică a derulat peste 200 de teste nucleare. Putin a semnat, anul trecut, o lege prin care retrage ratificarea de către Rusia a tratatului mondial care interzice testarea armelor nucleare. El a afirmat că mişcarea urmărea să aducă Rusia pe aceeaşi linie cu Statele Unite, care a semnat, dar nu a ratificat niciodată tratatul.