Rocker faimos din Rusia, acuzat că a discreditat armata Kremlinului într-un discurs: ”Patria, prieteni, nu este curul președintelui”

Joi, 09 Iunie 2022, ora 12:47
2925 citiri
Rocker faimos din Rusia, acuzat că a discreditat armata Kremlinului într-un discurs: ”Patria, prieteni, nu este curul președintelui”
Iura Shevchuk, liderul formației ruse DDT FOTO / Facebook Vitalie Cojocari

Un faimos rocker din Rusia este anchetat sub acuzația de discreditare a armatei Kremlinului după un discurs anti-Putin rostit, în mai, la un concert din orașul Ufa.

Iuri Shevchuk este liderul celebrei formații rock DDT și o personalitate faimoasă în Rusia, a ajuns să fie cercetat de autorități în urma unui discurs anti-Putin, rostit în timpul unui concert al trupei sale din orașul rus Ufa, pe 18 mai.

”Liderul formației DDT este Iuri Shevchuk, un tip ușor flegmatic, dar cu accente colerice când este scos din sărite, cu vocea joasă, hârșâită, gravă, răgușită. Barba îi este grizonantă de vreme și vremuri. Este ușor dus de spate.

Dacă nu ai ști cine se află pe scenă, ai crede că individul este un corporatist rus, un IT-ist îmbătrânit printre calculatoarele care l-au obligat să poarte ochelari cu dioptrii cam multe”, scrie jurnalistul Vitalie Cojocari pe Facebook.

Potrivit acestuia, Shevchuk ”a ajuns să fie identificat cu o parte a conștiinței civile datorită muzicii sale, dar și caracterului său liber. A cântat încă înainte de 1989 despre libertate, conștiință, dragoste, dar mai ales împotriva războiului”.

În urmă cu câțiva ani, când Putin nu căpătase atâta putere, Shevchuk a ținut ”un discurs ca o lecție în care rockerul i-a cerut lui Putin să păstreze democrația în Rusia”. A vorbit inclusiv despre libertatea presei, fără de care, crede rockerul, ”Rusia este pierdută”.

Jurnalistul Vitalie Cojocari povestește momentul discursului din Ufa, mai 2022:

”Iar acum în Ucraina sunt uciși oameni. De ce? Tinerii noștri mor acolo. De ce? Care sunt obiectivele, prieteni? Din nou, tinerii din Rusia și Ucraina mor. Mor bătrâni, femei și copii. De dragul unor planuri napoleoniene pentru următorul nostru Cezar, nu?

Patria, prieteni, nu este curul președintelui, care trebuie mozolit și sărutat mereu. Patria este o bătrână sărmană care vinde cartofi în gară”.

Ulterior, în cabina sa au intrat polițiști, a fost amenințat cu reținerea cu ntocmirea de dosare penale, însă, scrie Cojocari, ”polițiștii nu au îndrăznit să-i facă nimic și... au plecat”.

Anul acesta, trupa sa împlinește 40 de ani de la înființare, iar concertele i-au fost anulate, unul după altul, în toată țara, ca urmare a discursului de la Ufa.

”Doar că în scurt timp poliția din Ufa i-a întocmit un dosar pentru cele spuse despre războiul din Ucraina și despre… “curul președintelui”. În rusă cur=jopa. Dosarul a fost trimis în judecată.

(...) Tribunalul raionului Dzerjinsky din Sankt Petersburg a întors poliției dosarul în care era vizat Shevchuk.

Poliția considera că liderul DDT a discreditat armata rusă.

Instanța spune că nu a găsit în raport o descriere a modului în care Shevchuk ar fi discreditat armata rusă”, adaugă jurnalistul român.

Lovitură grea pentru Peskov: Ministrul adjunct al Apărării, arestat la Moscova, era partenerul său de petreceri extravagante FOTO/VIDEO
Lovitură grea pentru Peskov: Ministrul adjunct al Apărării, arestat la Moscova, era partenerul său de petreceri extravagante FOTO/VIDEO
Reținerea și arestarea în Rusia a ministrului adjunct al Apărării, Timur Ivanov, este o lovitură dureroasă pentru Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului. Cei doi erau prieteni...
Avertismentul Rusiei dacă Ucraina primește rachete americane ATACMS cu rază lungă de acțiune
Avertismentul Rusiei dacă Ucraina primește rachete americane ATACMS cu rază lungă de acțiune
Kremlinul a declarat miercuri că Rusia îşi va extinde şi mai mult "zona-tampon" din interiorul Ucrainei, dacă Kievul primeşte de la Statele Unite rachete ATACMS cu rază de acţiune mai...
#Rusia, #rocker, #discurs, #armata, #Patria, #anti Putin , #Rusia