Fiica lui Putin digitalizează Africa într-un efort comun cu Kremlinul de a atrage simpatia Sudului Global

Joi, 30 Noiembrie 2023, ora 23:47
2362 citiri
Fiica lui Putin digitalizează Africa într-un efort comun cu Kremlinul de a atrage simpatia Sudului Global
Fiica cea mică a lui Putin, Ekaterina Tihonova

Rusia își intensifică eforturile pentru apropierea de Africa, oferind expertiză digitală ca parte a unei strategii susținute de fiica cea mică a președintelui Vladimir Putin, scrie Bloomberg.

Oficiali din aproximativ trei duzini de țări africane au fost invitați luna viitoare la Moscova pentru a se întâlni cu specialiști IT și investitori ruși care oferă servicii digitale menite să îmbunătățească serviciile administrative.

Proiectul este susținut de centrul „Innopraktika”, care face parte din fondul național de dezvoltare intelectuală, unde fiica cea mică a lui Putin, Ekaterina Tihonova, este director general.

Putin își extinde prezența în Africa, în timp ce Kremlinul încearcă să creeze legături mai strânse cu țările din Sudul Global pentru a contracara impactul sancțiunilor americane și europene impuse după invadarea Ucrainei. Avansând expertiza sa digitală în domenii, de la securitatea cibernetică la serviciile publice și votul electronic, Rusia ar putea câștiga un avantaj în competiția cu China, Statele Unite și Uniunea Europeană pentru influența pe continent.

Întâlnirea oficialilor africani din Rusia face parte dintr-un proiect de informare numit Programul de schimb de cunoștințe e-guvernare, pe care fundația l-a lansat în iulie împreună cu Școala Superioară de Economie din Moscova.

Putin are grijă de viața privată a Tihonovai, în vârstă de 37 de ani, și a surorii ei mai mari Maria Voronțova, un endocrinolog în vârstă de 38 de ani, și nu a recunoscut public că sunt fiicele lui.

Statele Unite, Uniunea Europeană și Regatul Unit au impus, în aprilie anul trecut, sancțiuni împotriva ambelor femei din cauza războiului lui Putin din Ucraina. Departamentul Trezoreriei SUA a declarat că munca Tihonovei sprijină industria de apărare a Rusiei, în timp ce Voronțova „desfășoară programe guvernamentale care au primit miliarde de dolari de la Kremlin pentru cercetare genetică și sunt controlate personal de Putin”.

Șefii multor dintre cele mai puternice companii de stat din Rusia, strâns legate de Putin, fac parte din consiliul de administrație al Innopraktika, inclusiv CEO-ul Rosneft Igor Secin, președintele VTB Bank Andrei Kostin, CEO-ul Gazprom Aleksei Miller și CEO-ul conglomeratului de arme Rostec, Serghei Cemezov.

Mercenarii ruși din Grupul Wagner, staționați în mai multe state africane în ultimii ani, au ajutat Kremlinul să-și recapete o parte din influența din epoca sovietică în regiunea bogată în resurse.

În această săptămână, Rusia a început și livrările gratuite de 200.000 de tone de cereale în șase țări africane până la sfârșitul anului.

Rusia susține că a livrat gratuit 200.000 de tone de cereale către șase țări africane
Rusia susține că a livrat gratuit 200.000 de tone de cereale către șase țări africane
Dmitri Patruşev, ministrul rus al Agriculturii a declarat marţi seara, 20 februarie, că Moscova a finalizat iniţiativa sa vizând livrarea gratuită a 200.000 de tone de cereale către şase...
Loialitatea ciudată a fan clubului global al lui Putin. Admiratorii dictatorului rus ar putea conduce în curând cele trei mari democrații ale lumii
Loialitatea ciudată a fan clubului global al lui Putin. Admiratorii dictatorului rus ar putea conduce în curând cele trei mari democrații ale lumii
Ar fi reconfortant să credem că moartea lui Aleksei Navalnîi îl va face în sfârșit pe Vladimir Putin un paria internațional. Dar istoria recentă și politica actuală sugerează altceva....
#Rusia, #Africa, #digitalizare, #ekaterina tihonova, #Vladimir Putin , #Rusia