Moscova promite Teheranului avioane de luptă și apărare antiaeriană. „Iranienii obțin beneficii din această schimbare”

Miercuri, 17 Aprilie 2024, ora 04:48
3144 citiri
Moscova promite Teheranului avioane de luptă și apărare antiaeriană. „Iranienii obțin beneficii din această schimbare”
Sistemul antirachetă rusesc S-400

Oficialii militari ruși au sprijinit în mod discret Iranul cu arme și informații, pe măsură ce criza din Orientul Mijlociu s-a intensificat.

O alianță strategică între cele două națiuni ostile, relatează Washington Post, a făcut ca Rusia să furnizeze Iranului o serie de sisteme de artilerie, inclusiv lansatoare antiaeriene și drone foarte apreciate.

Afacerile raportate sunt dovada unei dinamici îngrijorătoare între cele două națiuni, care, potrivit experților, arată că Iranul crește în putere și în putere de negociere, în timp ce se îndreaptă spre război.

„Nu mai este vorba de dinamica patron-client, în care Rusia deține toată influența“, a declarat pentru Daily Mail Hanna Notte, director al Programului de neproliferare în Eurasia la James Martin Center for Nonproliferation Studies.

„Iranienii obțin beneficii din această schimbare. Natura relației lor a trecut dincolo de simpla obținere de lucruri. Există un transfer de cunoștințe, există câștiguri intangibile“, a spus aceasta.

Experții au avertizat că relația în creștere dintre Rusia și Iran a făcut un pas mare înainte în 2022, când Iranul a fost de acord să ajute la susținerea invaziei din Ucraina.

Prin acest acord, Iranul a furnizat mii de drone și rachete pe câmpul de luptă, o mișcare pe care Kremlinul ar fi fost interesat să o facă reciprocă.

Rusia a promis să sprijine Iranul cu tehnologie de apărare aeriană și avioane de luptă avansate, mai ales că se confruntă cu posibilitatea unor contraatacuri din partea Israelului în urma atacului său pentru imagine asupra Tel Avivului de săptămâna trecută.

Oficiali din serviciile de informații și experți în armament au declarat pentru Washington Post că furnizarea de arme către Iran face din această țară o armată mult mai performantă în războiul modern dacă are o capacitate sporită de a doborî avioane și rachete.

O astfel de capacitate a fost demonstrată din plin în urma atacurilor Iranului asupra Israelului, deoarece aliații internaționali au ajutat la doborârea aproape tuturor dronelor care se îndreptau spre națiune.

Iranul râvnește la lansatoarele antiaeriene S-400 ale Rusiei

În special, se spune că Iranul râvnește la lansatoarele antiaeriene S-400 ale Rusiei, despre care analiștii militari spun că sunt capabile să detecteze și să distrugă avioanele de luptă invizibile operate de Israel și de Statele Unite.

Potrivit publicației, un comerciant de arme rus a fost prins invitând o delegație de iranieni să viziteze una dintre fabricile sale de arme, numită NPP Start, în martie 2023.

Fabrica era sub sancțiunile SUA pentru sprijinirea invaziei ruse a Ucrainei, iar găzduirea delegației iraniene nu a fost cunoscută până în februarie.

În acea lună, un grup de hackeri a distribuit e-mailuri iraniene furate în care rușii descriu întâlnirea ca pe o expoziție pentru „potențialul științific și tehnic și capabilitățile de producție”.

Deși nu este clar dacă au fost cumpărate arme în acea călătorie, analiștii au considerat că o intenție clară este că relația dintre cele două națiuni este deja creată pe măsură ce se îndreaptă mai adânc în conflict.

Potrivit experților anonimi citați, această colaborare se va extinde dincolo de lansatoarele antiaeriene și poate include și coproducția de drone militare în interiorul Rusiei.

Poate include, de asemenea, schimbul de tehnologie anti-bruiere și schimbul de informații cu privire la desfășurarea de arme împotriva forțelor din Ucraina.

Este posibil ca dinamica emergentă dintre Rusia și Iran să îmbunătățească, de asemenea, forța aeriană iraniană, care a fost considerată ca fiind în urma altor forțe armate din lume.

Forța aeriană iraniană este alcătuită în principal din avioane americane și sovietice construite înainte de 1979, însă oficialii serviciilor de informații au avertizat că Rusia a "avansat" un acord de furnizare de avioane de luptă Su-35.

Avioanele de luptă ar reprezenta un upgrade semnificativ pentru flota iraniană, însă oficialii au declarat că nu există dovezi că le-au primit încă, ceea ce s-ar putea datora unei întârzieri în plată.

De asemenea, este posibil ca Rusia să caute să sprijine eforturile iraniene de a-și spori aprovizionarea cu sateliți de spionaj și să ajute la construirea de rachete pentru a trimite mai multe în spațiu, au declarat oficialii serviciilor de informații.

Quarterly Report - Editia 4

Finlanda cere ajutorul UE pentru a face față fluxului de migranți veniți ilegal de pe teritoriul rus. Statul nordic și-a închis de anul trecut granița cu Rusia
Finlanda cere ajutorul UE pentru a face față fluxului de migranți veniți ilegal de pe teritoriul rus. Statul nordic și-a închis de anul trecut granița cu Rusia
Finlanda vrea ca Uniunea Europeană să identifice măsuri comune pentru a împiedica ceea ce consideră a fi "migraţia instrumentalizată", adică un flux de migranţi veniţi din Rusia fără...
Rusia și China ”manipulează” opinia publică britanică prin promovarea unor influenceri pro-palestinieni. Îngrijorările guvernului
Rusia și China ”manipulează” opinia publică britanică prin promovarea unor influenceri pro-palestinieni. Îngrijorările guvernului
Rusia și China "manipulează" opinia publică din Marea Britanie prin promovarea online a unor influenceri pro-palestinieni, în încercarea de a alimenta diviziunea, scrie The Telegraph....
#Rusia, #ajutor, #Iran, #arme, #rachete, #avioane, #razboi, #Israel , #Iran