Putin intensifică spionajul. Tot mai multe antene pe acoperișul ambasadelor Rusiei din Europa, inclusiv din România

Miercuri, 19 Aprilie 2023, ora 20:04
3879 citiri
Putin intensifică spionajul. Tot mai multe antene pe acoperișul ambasadelor Rusiei din Europa, inclusiv din România
Ambasada Rusiei de la Bruxelles/ FOTO: bx1.be

Publicația belgiană De Tijd, în colaborare cu alte mass-media europene, a realizat o investigație și o cartografiere detaliată a echipamentelor de comunicații și spionaj rusești din Europa. Denumirea anchetei: „Espiomati”, între spioni și diplomați.

Dacă ar fi nevoie să se întocmească un clasament a celor mai bine înzestrate legații rusești, reprezenta de la Bruxelles, o adevărată fortăreață cufundată în verdeață luxuriantă din Uccle, ar fi în vârf: 17 antene parabolice stau pe acoperișurile a două clădiri care formează parte a domeniului ambasadei ruse de pe bulevardul De Fré. Și aceasta este doar partea vizibilă a echipamentului.

Misiunile diplomatice ale Rusiei în Europa sunt echipate cu cel puțin 182 de antene parabolice și de alte tipuri, cele mai multe dintre ele fiind la Bruxelles, 17 la număr pe o suprafață de 46.000 de metri pătrați, relatează „Le Monde” și „De Tijd”.

Analizând imagini surprinse din satelit, fotografii și înregistrări cu drone, autorii anchetei jurnalistice au descoperit că Rusia și-a mărit numărul antenelor atât în Belgia, cât și în alte 38 de state europene. Rusia ar avea opt antene instalate la Berlin, patru la Haga, trei la Paris și câte zece la Sofia, Praga, Belgrad, Madrid, Lisabona și Nicosia.

În total, rușii ar avea 182 de antene satelit în 39 de țări europene. Vizibile pe Google Street View, pe Google Earth și alte imagini din satelit disponibile, plus videoclipuri filmate cu drone la care au avut acces jurnaliştii „Espiomats”.

Din ce în ce mai multe antene

Numărul mic de antene depistate la Berlin și Paris în comparație cu alte state europene este pus pe seama faptului că dispozitice de acest tip ar fi fost plasate în altă parte. Suspiciuni similare există în cazul Varșoviei, unde nu a fost observată nicio antenă. În schimb, portalul Frontstory a descoperit că Rusia a descoperit antene deasupra unei reședințe care găzduiește diplomați și personal angajat la reprezentanțele sale din această țară din centrul Europei.

În afară de antene, autorii investigației remarcă apariția unor anexe suspecte deasupra misiunilor diplomatice ale Rusiei, așa cum este cazul în Bulgaria, Cehia, Germania, Grecia, Malta, Portugalia, Spania, Suedia și România. E greu de crezut că aceste anexe adăpostesc doar instalații tehnice pentru ventilație sau ascensoare, notează sursele citate.

Toate aceste antene și anexe pot fi prezentate de Moscova ca un mod legitim de comunicare între misiunile sale diplomatice și MAE rus. Ori antenele pot înlesni o comunicare mai sigură decât prin intermediul internetului, chiar și în formă criptată.

Dar, având în vedere numărul lor, se poate imagina și o altă utilizare, și anume pentru a intercepta comunicațiile locale.

Apar și alte tipuri de antene: dipoli, probabil învechiți, verticale, în formă de cruce au apărut în 2016, alte modele în 2020, HF (frecvență înaltă), VHF (frecvență foarte înaltă), UHF (frecvență ultra înaltă)... De asemenea tip „discon”, cu un catarg central scurt cu ramuri în formă de con în vârf, foarte flexibil. Care sunt utilizate, sub rezerva unei licențe obținute în mod corespunzător de la Institutul Belgian pentru Servicii Poștale și Telecomunicații, pentru comunicații radio criptate între agenții serviciilor ruse din Belgia, dar ar putea foarte bine să capteze alte semnale locale, cum ar fi cele dintre aeronave și traficul aerian. controlează traficul aerian, armata sau poliția.

Adăposturi albe ciudate

Și apoi pe aceste acoperișuri răsar și clădiri mici. Astfel de „colibe” există în Bulgaria, Cehia, Germania, Spania, Grecia, Malta, Portugalia, România și Suedia. E greu de crezut că aceste creșteri adăpostesc doar instalații tehnice legate de ventilație sau ascensoare: unele sunt cablate, putând ascunde alte echipamente.

Modelele instalate de Rusia pot fi utilizate în special pentru a intercepta comunicațiile telefonice prin satelit, dar și comunicațiile aeronautice, maritime, militare și ale poliției, spun experți în unde electromagnetice consultați de autorii investigației.

De asemenea, pot transmite informații către nave militare rusești. Potrivit „De Tijd”, 30 de nave militare rusești s-au apropiat de țărmul Belgiei anul trecut și nu este exclus să fi primit informații importante despre instalații strategice, în condițiile în care au apărut elemente despre faptul că Moscova derulează un program de sabotare a parcurilor eoliene și a cablurilor de comunicații din Marea Nordului.

Astrid, operatorul de telecomunicații al Poliției Belgiene, asigură că tipurile de comunicații căutate de Rusia sunt criptate încă din 2011. Totuși, nu exclude posibilitatea implementării unor noi tehnici de interceptare.

Ministrul belgian al Justiției, Vincent Van Quickenborne, a recunoscut că serviciile secrete ale țării sale au stabilit deja că numărul de echipamente instalate pe acoperișul Ambasadei Rusiei la Bruxelles este „considerabil”, dar a precizat că utilitatea lor reală nu este ușor de verificat.

Problema este că autoritățile belgiene nu pot interveni în această situație, asta deoarece Convenția de la Viena asigură imunitatea diplomaților și nu permite controlul comunicațiilor unei misiuni diplomatice.

Comunicații cu Moscova, dar și interceptări în statele gazdă

Toate aceste antene pot fi folosite în mod destul de legitim pentru comunicarea între Moscova și ambasadele și secțiile sale consulare. Este o comunicare mai sigură decât prin internet, chiar și în formă criptată. Poate și pentru a capta televiziunea rusă...

Dar având în vedere numărul lor, se poate imagina și o altă utilizare. Pentru a captura comunicații locale, de exemplu. Și asta este imposibil de verificat. Imunitatea diplomaților și a reprezentanților acestora este garantată de Convenția de la Viena.

De la dezvăluirile denunțătorului Edward Snowden asupra tehnicilor informațiilor americane, știm că astfel de instalații există în ambasadele americane și britanice din Europa. Capabil să intercepteze conversații de pe telefonul mobil, date wi-fi și comunicații la distanță lungă. Rusia ar putea foarte bine să facă același lucru.

Tehnicieni spioni expulzați

Cert este că Bruxellesul, unde se află sedii ale UE și NATO, este o țintă principală pentru spionii ruși. Și din acest motiv, Ambasada Rusiei la Bruxelles este considerată un cuib de spioni ruși, așa cum au demonstrat recent mai multe cazuri.

De Tijd amintește că în timpul expulzărilor diplomaților ruși care au urmat invaziei Ucrainei, Belgia a vizat diplomați cu profil tehnologic. Din cei 21 de diplomați ruși declarați persona non grata, cel puțin 9 aveau acest profil.

O modalitate de a slăbi capacitățile informațiilor ruse de la Bruxelles, dar nimic nu spune că, din martie 2022, alți tehnicieni de informații ruși au aterizat discret la Bruxelles.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Paranoia spionajului se amplifică în Rusia. FSB blochează călătoriile oficialilor ruși în țările "neprietene"
Paranoia spionajului se amplifică în Rusia. FSB blochează călătoriile oficialilor ruși în țările "neprietene"
Rusia face tot mai dificilă deplasarea în străinătate pentru unii oficiali, din cauza temerilor că puterile străine ar putea încerca să obţină acces la secrete de stat într-un moment în...
Charles Michel a respins acuzaţiile lui Trump, care susţine că Europa nu ajută suficient Ucraina. „Să restabilim adevărul”
Charles Michel a respins acuzaţiile lui Trump, care susţine că Europa nu ajută suficient Ucraina. „Să restabilim adevărul”
Charles Michel, preşedintele Consiliului European a respins acuzaţiile fostului preşedinte american Donald Trump, care susţine că Europa nu ajută suficient Ucraina, transmite vineri, 19...
#Rusia, #ambasade, #Europa, #spionaj, #antene, #spioni , #Rusia