Rusia amenință Estonia cu invazia dacă nu o predă pe ucraineanca acuzată că ar fi planificat asasinarea Dariei Dughina

Luni, 22 August 2022, ora 18:31
32862 citiri
Rusia amenință Estonia cu invazia dacă nu o predă pe ucraineanca acuzată că ar fi planificat asasinarea Dariei Dughina
Daria Dughina; FOTO: CNN

Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a acuzat luni serviciile secrete ucrainene că au comis asasinarea în weekend a Dariei Dughina, au relatat agențiile de presă rusești, potrivit.zn.ua.

Asasinatul a fost executat de o femeie, membră a serviciilor secrete ucrainene, care a planificat atentatul timp de o lună şi a reuşit imediat după comiterea lui să părăsească Rusia către Estonia, relatează agențiile de presă ruse. Autoarea este identificată de FSB ca fiind Natalia Vovk, cetățean ucrainean, născută în 1979. Aceasta ar fi sosit în Rusia la 23 iulie 2022, împreună cu fiica sa, Sofia Şaban, născută în 2010. „În ziua crimei, Vovk şi Şaban au participat la festivalul de muzică şi literatură „Tradiţii“, unde Daria Dughina a fost prezentă ca oaspete de onoare”, a stabilit serviciul secret rus.

„Pe 21 august, după explozia comandată de la distanţă asupra autoturismului Toyota Land Cruiser condus de Dughina, Vovk şi fiica sa au plecat (din Rusia) prin regiunea Pskov către Estonia”, detaliază FSB. Pentru a-şi planifica crima şi a culege informaţii despre stilul de viaţă al Dariei Dughina, Vovk a închiriat un apartament la Moscova în aceeaşi clădire unde locuia şi victima.

În spionarea Dariei Dughina agenta ucraineană a folosit şi un autoturism Mini Cooper, căruia i-a schimbat mai multe plăcuţe de înmatriculare. Astfel, potrivit FSB, la intrarea în Rusia vehiculul avea un număr de înmatriculare al Republicii Populare Doneţk (provincia separatistă pro-rusă din estul Ucrainei, n.red.), la Moscova a circulat cu un număr kazah, iar la ieşirea din Rusia vehiculul avea un număr ucrainean. Moscova a ceut Estoniei strădarea ucrainencei, în caz contrar amenințand cu invazia micul stat baltic.

Dispozitivul exploziv a fost plasat pe mașina în care a fost ucisă Daria Dugina la festivalul "Tradiția" din apropierea Moscovei, iar autoturismul se afla în parcare, au susținut anchetatorii ruși, citați de TASS.

Daria Dugina, care se afla la volanul SUV-ului, a murit pe loc.

Reacția Ucrainei

Un consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, Mihailo Podoliak, a negat luni încă o dată orice implicare a Ucrainei în uciderea fiicei ideologului Kremlinului, Aleksandr Dughin, după ce mai devreme în aceeaşi zi Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a anunţat că asasinatul asupra Dariei Dughina a fost executat de o agentă a serviciilor de informaţii ucrainene, consemnează CNN.

''Propaganda rusă trăieşte într-o lume ficţională (...) Unei femei (ucrainene) şi copilului său în vârstă de 12 ani li s-a atribuit responsabilitatea pentru aruncarea în aer a maşinii propagandistei Dughina. Este surprinzător că nu au găsit şi 'viza estonă' la faţa locului'', a scris pe Twitter consilierul lui Zelenski.

''Viperele din serviciile speciale ruse au început o luptă între specii'', adaugă acesta în mesajul său.

Kievul neagă faptul că are vreo legătură cu atacul Un consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski a negat duminică că Kievul ar fi implicat în atentatul cu maşină capcană de sâmbătă seara în care şi-a pierdut viaţa fiica ultranaţionalistului rus Aleksandr Dughin. „Subliniez că Ucraina nu are nimic de-a face cu asta, pentru că nu suntem un stat criminal ca Federaţia Rusă şi nici nu suntem un stat terorist”, a declarat Mihailo Podoliak, unul dintre consilierii lui Zelenski, într-o intervenţie televizată. Podoliak a apreciat, în schimb, că Rusia a început „să se dezintegreze intern” şi că mai multe grupuri politice încep să se confrunte într-o luptă pentru putere.

Ca parte a acestei redistribuiri ideologice, creşte „presiunea informaţională” asupra societăţii şi războiul din Ucraina este folosit drept portiţă de scăpare, în timp ce sectoarele naţionaliste se radicalizează tot mai mult, a susţinut Podoliak. Aleksandr Dughin, tatăl Dariei, pledează de mult timp pentru unificarea teritoriilor rusofone şi a altor regiuni într-un nou imperiu rus vast. El şi-ar dori ca noul imperiu să includă Ucraina unde forţele ruse desfăşoară ceea ce Moscova numeşte „o operaţiune militară specială” pentru demilitarizarea Ucrainei. Influenţa lui Dughin, aflat pe lista de sancţiuni a SUA, asupra preşedintelui rus Vladimir Putin, a devenit temă de speculaţii, în contextul în care unii observatori ai Rusiei apreciază că influenţa sa este semnificativă, în timp ce alţii o consideră minimă.

Daria Dughina, care era cunoscută şi sub numele de Platonova şi despre care presa de stat rusă scrie că avea 30 de ani, susţinea pe larg ideile tatălui ei şi a apărut la televiziunea de stat pentru a-şi anunţa sprijinul pentru acţiunile Rusiei în Ucraina. Într-o declaraţie de presă difuzată în martie, Ministerul de Finanţe al SUA a transmis că Dughina, redactor-şef al site-ului United World International - calificat de SUA drept „un mijloc de dezinformare” -, care sugerase că Ucraina „va pieri” dacă va fi primită în NATO, a fost pusă pe lista de sancţiuni a Statelor Unite.

Daria Dughina a avut joi ultima apariție la televiziunea rusă de stat, cu un discurs anti-Occident din seria propagandistică obișnuită. Daria Dughina avea propriul parcurs politic, în linia ideilor virulente ale tatălui ei.

"Oamenii din Vest trăiesc într-un vis. Într-un vis dat de hegemonia globală" a susținut Daria Dughina.

Potrivit ei, ca să poată fi controlați și societatea să nu se fragmenteze, occidentalii au nevoie să fie alimentați cu ideea acestui război.

"Și dacă, Doamne ferește, încep să își dea seama cum stau lucrurile și să realizeze care sunt taberele ce se confruntă, atunci va deveni foarte periculos și au nevoie să fie din nou opriți", a subliniat Dughina.

Materialul a fost dat publicității de Francis Scarr, jurnalist senior la serviciul de monitorizare online al BBC.

Aliatul lui Putin amenință cu apocalipsa nucleară: "O vorbă necugetată, o singură mişcare ar putea provoca un conflict armat"
Aliatul lui Putin amenință cu apocalipsa nucleară: "O vorbă necugetată, o singură mişcare ar putea provoca un conflict armat"
Dacă Rusia va continua să fie presată de Occident, am putea fi martorii unei apocalipse nucleare, a avertizat joi, 25 aprilie, într-un discurs rostit la Minsk, preşedintele Belarusului,...
Rusia susține că trimiterea de către SUA a rachetelor cu rază lungă în Ucraina este un ”act perfid”. Peskov: ”Nu va schimba rezultatul operațiunii militare speciale”
Rusia susține că trimiterea de către SUA a rachetelor cu rază lungă în Ucraina este un ”act perfid”. Peskov: ”Nu va schimba rezultatul operațiunii militare speciale”
Ambasadorul Rusiei în SUA, Anatoli Antonov, spune că transferul de rachete balistice cu rază lungă de acțiune către Ucraina este „imposibil de justificat”. Trei oficiali americani au...
#Rusia, #amenitare, #Estonia, #ucraineanca, #asasinare, #daria dughina , #Rusia