Pas important făcut în spate de Rusia. „Foarte probabil” a anulat un important exerciţiu militar comun cu Belarus. „Prea puţine trupe disponibile”

Luni, 28 August 2023, ora 21:27
2608 citiri
Pas important făcut în spate de Rusia. „Foarte probabil” a anulat un important exerciţiu militar comun cu Belarus. „Prea puţine trupe disponibile”
Spionajul britanic estimează că exerciţiul din acest an ar putea să fi fost anulat din mai multe motive FOTO kremlin.ru

Ministerul britanic al Apărării estimează luni, 28 august, că ”foarte probabil” Rusia a anulat exerciţiul militar strategic ruso-belarus Zapad (”Vest”), ”pentru că are prea puţine trupe şi echipament disponibile”.

Zapad era programat în septembrie, precizează ministrul britanic în buletinul său informativ.

Zapad este un eveniment anual important în calendarul militar al Moscovei, organizat din patru în patru ani, prin rotaţie, în patru regiuni militare.

Începând din 2021, Rusia a organizat exerciţii strategice comune în vestul ţării din doi în doi ani, ”acordând prioritate ameninţării NATO”, potrivit ministerului britanic.

Zapad 2021 - cel mai mare exerciţiu militar rus din era sovietică încoace - a avut loc pe flancurile de vest ale Rusiei şi Belarusului, alarmând Ucraina şi unele state membre NATO.

”Zapad 2021 a însemnat o schimbare de ritm tactică, operaţională şi strategică”, estima un centru de reflecţie britanic pe teme de apărare şi securitate, Rusi.

La acel exerciţiu au participat 200.000 de militari, peste 80 de aeronave şi elicoptere şi 15 nave, potrivit Rusi, care consideră că ”Zapad 2021 a fost prima pregătire a Rusiei a unor operaţiuni la o scară comparabilă celor întreprinse în Ucraina un an mai târziu”.

Spionajul britanic estimează că exerciţiul din acest an ar putea să fi fost anulat din mai multe motive.

”Performanţa slabă a armatei ruse în Ucraina a relevat cât de limitată este valoarea formativă a exerciţiilor strategice comune şi că acestea sunt în mare parte demonstrative. Rusia probabil a anulat ZAPAD 2023 pentru că are prea puţine trupe şi echipament disponibile”, se arată în buletinul de luni.

Acesta nu ar fi primul exerciţiu militar redus de Moscova, după invazia Ucrainei.

Preşedintele rus Vladimir Putin a prezidat o paradă militară de Ziua Victoriei mai redusă decât de obicei, la Moscova, la 9 mai, a cărei singură ”vedetă” a fost un tanc de tip T-34 din al Doilea Război Mondial, după ce în anii dinainte zeci de tancuri au fost desfăşurate la eveniment.

Ministerul britanic al Apărării estimează că liderii ruşi ar avea unele reţineri faţă de organizarea unor exerciţii militare ”ţipătoare”, în contextul unei prelungiri a invaziei Ucrainei.

”Există posibilitatea realistă ca leadershipul rus să fie sensibil la critici interne faţă de desfăşurarea altui exerciţiu militar strategic comun prezentat abil pe timp de război”, estimează ministerul.

Quarterly Report - Editia 4

Noul ministru rus al apărării cere mai multe măsuri pentru asigurarea securității Rusiei și Belarusului în fața presupuselor amenințări NATO
Noul ministru rus al apărării cere mai multe măsuri pentru asigurarea securității Rusiei și Belarusului în fața presupuselor amenințări NATO
Andrei Belousov, noul ministru rus al apărării, a pledat vineri, 24 mai, la Minsk, pentru luarea de măsuri suplimentare în vederea asigurării securităţii Uniunii Statale Rusia-Belarus,...
Ce au mâncat Putin și Lukașeno la cina care a durat 4 ore. O salată, „delicatesa” de bază
Ce au mâncat Putin și Lukașeno la cina care a durat 4 ore. O salată, „delicatesa” de bază
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a vizitat, recent, Belarus. După ce a discutat cu bunul său prieten, Aleksandr Lukașenko, mai multe aspecte care țin de apărare și de economie, cei doi...
#Rusia, #Belarus, #exercitiu militar , #Rusia