Mai mulți doctori ruși îi cer lui Putin să oprească torturarea lui Aleksei Navalnîi. Cât de gravă este starea dizidentului politic

Miercuri, 11 Ianuarie 2023, ora 23:37
2903 citiri
Mai mulți doctori ruși îi cer lui Putin să oprească torturarea lui Aleksei Navalnîi. Cât de gravă este starea dizidentului politic
Opozantul rus Aleksei Navalnîi în închisoare. FOTO: DW

Un grup de medici ruși a publicat o scrisoare deschisă prin care îl îndeamnă pe președintele rus Vladimir Putin „să nu-l mai tortureze” pe politicianul de opoziție Aleksei Navalnîi, aflat acum acum în izolare pentru a zecea oară din luna august încoace.

Scrisoarea, semnată de 39 de medici și publicată de site-ul de știri Meduza pe 10 ianuarie, spune că starea de sănătate a lui Navalnîi se înrăutățește și că refuzul autorităților penitenciare de a-i da acestuia medicamentele necesare îi amenință viața.

„Cerem să i se permită să fie examinat de medici civili, iar, în cazul unor simptome, să fie spitalizat pentru examinare şi tratament complet”, se menţionează în această scrisoare semnată de 39 de medici.

Fără medicamente adecvate

„Evident, din punct de vedere medical, Aleksei nu primeşte suficientă asistenţă medicală, iar izolarea sa într-o celulă disciplinară este absolut contraindicată pentru afecţiunea sa”, semnalează semnatarii scrisorii.

„Nu putem şi nu avem dreptul să privim cu braţele încrucişate atacurile deliberate asupra sănătăţii politicianului Aleksei Navalnîi”, subliniază ei.

În opinia lor, „refuzul reprezentanţilor serviciilor penitenciare de a-i furniza lui Aleksei medicamentele necesare reprezintă o ameninţare directă la viaţa sa”.

Aleksei Navalnîi, în vârstă de 46 de ani, are febră şi tuşeşte, iar responsabilii închisorii nu îi permit să primească medicamentaţia necesară, spun avocații săi.

În scrisoare, medicii îi reamintesc lui Putin că este garantul Constituţiei Federației Ruse, care stipulează în Articolul 41 că „toți cetăţenii”, inclusiv deținuții, au dreptul la asistenţă medicală.

Navalnîi a anunțat că a fost fusese trimis într-o celulă disciplinară în data de 31 decembrie pentru că s-a spălat pe faţă cu jumătate de oră mai devreme decât programul stabilit în penitenciar.

Opozantul a mai spus că slăbeşte în jur de 3,5 kilograme de fiecare dată când este băgat la carceră, la care se adaugă şi imposibilitatea de a primi vizite.

În opinia sa, scopul izolării este de a-l îmbolnăvi pe deţinut, astfel încât acesta să nu aibă altă opţiune decât cooperarea.

„Este recomandat să nu vă îmbolnăviţi. Dacă vă îmbolnăviţi, atunci va trebui să cereţi câte ceva administraţiei: pastile, asistenţă medicală, şosete de lână... Simţind că au o nouă pârghie de presiune asupra ta, administraţia începe să-ţi răsucească mâinile” la spate, explică el.

Justiţia rusă a respins în noiembrie 2022 un recurs al avocaţilor lui Aleksei Navalnîi şi a confirmat pedeapsa de nouă ani de închisoare care i-a fost dată pentru fraudă şi sfidarea instanţei. Opozantul rus denunță un dosar fabricat de Kremlin cu scopul de a-l elimina de pe scena politică.

Din nou în izolator

Potrivit portalului rusesc Meduza, Navalnîi a fost retrimis în izolare de Anul Nou, pentru a zecea oară de la încarcerarea sa, în februarie 2021.

Navalnîi ispăşeşte două pedepse la închisoare pentru încălcarea eliberării lui condiţionate şi pentru delapidare, și e închis la colonia penitenciară nr. 6 din regiunea Vladimir, la aproximativ 260 de kilometri est de Moscova.

El a fost arestat în ianuarie 2021, când se întorcea la Moscova din Germania, unde fusese tratat după ce a fost otrăvit când revenea din Siberia în 2020 cu ceea ce laboratoarele europene au identificat ca fiind un agent toxic de fabricație sovietică, cunoscut sub numele de Noviciok.

Navalnîi a spus că președintele rus Vladimir Putin ar fi ordonat lichidarea lui, o acuzație respinsă de către Kremlin.

După arestarea lui, militantul anticorupție Aleksei Navalnîi a fost condamnat la doi ani și jumătate de închisoare pentru că ar fi încălcat condițiile unei eliberări condiționate anterioare în timp ce era tratat în Germania. Condamnarea inițială este considerată pe scară largă ca un caz fals, motivat politic.

În martie anului trecut, Navalnîi, unul dintre cei mai fermi opozanți ai lui Putin, fusese condamnat separat la nouă ani de închisoare pentru delapidare, într-un proces pe care el și susținătorii lui au spus că a fost motivat politic.

Lovitură grea pentru Peskov: Ministrul adjunct al Apărării, arestat la Moscova, era partenerul său de petreceri extravagante FOTO/VIDEO
Lovitură grea pentru Peskov: Ministrul adjunct al Apărării, arestat la Moscova, era partenerul său de petreceri extravagante FOTO/VIDEO
Reținerea și arestarea în Rusia a ministrului adjunct al Apărării, Timur Ivanov, este o lovitură dureroasă pentru Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului. Cei doi erau prieteni...
Avertismentul Rusiei dacă Ucraina primește rachete americane ATACMS cu rază lungă de acțiune
Avertismentul Rusiei dacă Ucraina primește rachete americane ATACMS cu rază lungă de acțiune
Kremlinul a declarat miercuri că Rusia îşi va extinde şi mai mult "zona-tampon" din interiorul Ucrainei, dacă Kievul primeşte de la Statele Unite rachete ATACMS cu rază de acţiune mai...
#Rusia, #apel, #medici, #tratament, #tortura, #Aleksei Navalnii , #Rusia