China nu aprobă decizia Rusiei de a desfășura arme nucleare în Belarus. UE amenință Moscova cu noi sancțiuni

Luni, 27 Martie 2023, ora 23:02
2902 citiri
China nu aprobă decizia Rusiei de a desfășura arme nucleare în Belarus. UE amenință Moscova cu noi sancțiuni
Sistem de rachete Iskander ce poate folosi focoase nucleare

Purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Mao Ning, a declarat că Beijingul nu aprobă decizia Rusiei de a plasa arme nucleare în Belarus.

„La 5 ianuarie anului trecut, liderii statelor cu arme nucleare au emis o declarație comună în care se afirmă că este imposibil să câștigi sau să duci un război nuclear. Declarația sublinia că războaiele dintre statele cu arme nucleare trebuie evitate și ar trebui să reducă strategia strategică. riscuri”, a spus Mao Ning

De asemenea, purtătoarea de cuvânt a cerut în mod repetat negocieri pentru „rezolvarea crizei ucrainene”.

„Putin și Lukașenko l-au umilit pe Xi”

Decizia liderului de la Kremlin de a amplasa arme nucleare tactice pe teritoriul Belarusului reprezintă o desconsiderare a înțelegerii încheiate cu președintele Chinei privind armele nucleare.

Liderul rus a decis staționarea armelor nucleare tactice pe teritoriul Belarusului, la scurt timp după ce ei au convenit că nu vor desfășura capacități nucleare de atac în afara teritoriilor naționale.

În acest fel, Vladimir Putin a arătat că a desconsiderat înțelegerea încheiată cu președintele Chinei, este de părere fostul ambasador al Statelor Unite în Rusia, Michael McFaul.

„Atât Putin, cât și Lukașenko l-au umilit pe Xi. Amintiți-vă, Luka tocmai a fost tratat cu o vizită de stat elegantă în China. Xi tocmai a fost la Moscova. Nu-mi pot imagina că această decizie e primită bine la Beijing", a scris McFaul, duminică, pe Twitter.

Fostul ambasador american a făcut referire la vizita pe care președintele Belarusului din China, unde a discutat cu Xi Jinping despre războiul din Ucraina.

Şeful diplomaţiei europene Josep Borrell a anunţat că UE este pregătită să adopte noi sancţiuni împotriva Belarusului dacă această ţară acceptă desfăşurarea unor arme nucleare ruseşti pe teritoriul său. Reacția blocului comunitar vine după ce preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat un acord între Moscova şi Minsk pentru staţionarea în Belarus a unor arme nucleare tactice, ca represalii ale Rusiei faţă de intenţia Marii Britanii de a oferi Ucrainei muniţii cu uraniu sărăcit.

„Găzduirea de către Belarus a unor arme nucleare tactice ruseşti constituie o escaladare iresponsabilă şi o ameninţare pentru securitatea europeană. Belarusul încă mai poate să oprească asta, este alegerea sa. UE rămâne pregătită să reacţioneze prin noi sancţiuni“, a transmis Borrell duminică pe Twitter, potrivit AFP.

Lituania a anunţat duminică că va cere noi sancţiuni împotriva Moscovei şi a Minskului ca răspuns la planul Rusiei de a staţiona arme nucleare tactice în Belarus, informează Reuters.

"Belarusul, care îşi pierde din ce în ce mai mult suveranitatea, sprijină şi ajută agresiunea Rusiei şi este din ce în ce mai integrată în planurile militare ale Rusiei, reprezintă un factor de risc suplimentar pentru regiunea baltică", se arată în comunicatul MAE lituanian.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că, în ciuda reacției Occidentului și a amenințării cu noi sancțiuni, Rusia nu va abandona planurile de a desfășura arme nucleare tactice în Belarus.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Reacția Kremlinului după ce președintele Poloniei a declarat că e dispus să găzduiască arme nucleare pe teritoriul țării
Reacția Kremlinului după ce președintele Poloniei a declarat că e dispus să găzduiască arme nucleare pe teritoriul țării
Kremlinul a afirmat luni că Rusia va lua măsuri pentru a-şi "garanta" securitatea, dacă Polonia va găzdui arme nucleare pe teritoriul său, informează AFP. "Militarii vor analiza bine...
Kadîrov suferă de o boală gravă care poate duce la deces. Planurile Moscovei pentru a menține stabilitatea în Cecenia
Kadîrov suferă de o boală gravă care poate duce la deces. Planurile Moscovei pentru a menține stabilitatea în Cecenia
Liderul cecen Ramzan Kadîrov, om de bază pentru regimul de la Kremlin, suferă de peste cinci ani de necroză pancreatică, o afecțiune care poate duce la deces. El ar fi fost la spitalul...
#Rusia, #arme nucleare, #Belarus, #China, #UE , #Rusia