Serviciile secrete ruse scot imagini editate cu atacul „sabotorilor ucraineni”. Kremlinul anunță măsuri de securitate draconice VIDEO

Vineri, 03 Martie 2023, ora 23:34
2463 citiri
Serviciile secrete ruse scot imagini editate cu atacul „sabotorilor ucraineni”. Kremlinul anunță măsuri de securitate draconice VIDEO
Măsurile de securitate au fost crescute la granițele Rusiei/ FOTO: Tass

Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a publicat vineri, 3 februarie, o înregistrare video care ar arăta dovezi ale atacului mortal din două sate din regiunea Briansk, de la graniţa cu Ucraina, pe care Kremlinul l-a calificat drept act terorist şi care a fost pus pe seama unor „sabotori ucraineni”, informează agenția rusă TASS.

În imagini se văd două maşini ciuruite de gloanţe, mine şi un lansator de grenade de fabricaţie străină.

În interiorul maşinilor se văd şoferii morţi, îmbrăcaţi în haine civile.

Imaginile mai arată o mină fixată de un copac şi o alta amplasată pe sol. Judecând după marcaje, minele au fost produse în Germania, notează TASS.

Presa independentă rusă a remarcat că imaginile sunt editate. În prima filmare este o mașină Lada VAZ 2107 care are găuri de gloanțe în caroserie și geamurile sparte, în timp ce în cea de-a doua înregistrare se poate observa un autoturism Lada Niva care nu pare să fie avariată, doar cauciucurile sparte.

În ambele filmări, trupurile neînsuflețite ale presupuselor victime se află în mașini.

Videoclipul cu Lada VAZ 2107 a fost „retușat”, susține canalul de Telegram „We Can Explain” care a analizat clipurile video, subliniind că în înregistrarea video arată mașina stând într-un loc, în timp ce fotografiile o arată în alt loc, potrivit meduza.io.

De asemenea, plăcuțele de înmatriculare nu sunt lizibile, iar prima victimă ar fi fost ucisă într-o stație de autobuz, însă victima a fost imortalizată la volanul mașinii.

De asemenea, videoclipul prezintă o carcasă de lansator de grenade de fabricaţie străină, care ar fi fost lăsată de cei pe care TASS, agenţia oficială de presă din Rusia, îi numeşte „naţionalişti”.

Mai mult, Lada VAZ 2107 nu a fost menționată anterior în relatările din presa rusă de stat despre „atacul sabotorilor" din regiunea Briansk.

Lada Niva, despre care președintele rus Vladimir Putin a declarat că a fost atacată cu arme de „sabotori", este prezentată într-un scurt videoclip și în două fotografii.

În materialul video mașina se află pe șosea, în timp ce în fotografii este într-un șanț. Prima fotografie arată mașina din exterior, în timp ce cea de-a doua, făcută din interiorul mașinii, arată spatele persoanei decedate.

Potrivit Kommersant, sabotorii au folosit arme automate pentru a trage asupra acestei mașini în care s-ar fi aflat copilul rănit, dar înregistrarea video dată publicității de FSB arată că mașina nu a fost ciuruită de gloanțe, singura problema pare să fie o pană.

Videoclipul FSB prezintă, de asemenea, imagini cu mine, un lansator de grenade antitanc portabil și un cartuș. Doar una dintre aceste fotografii a surprins terenul. În celelalte cazuri, armele au fost fotografiate de aproape și nu este posibil să se stabilească dacă acestea au fost făcute la fața locului.

TASS notează că minele aveau marcaje care indică faptul că sunt de „fabricație germană”, iar lansatorul de grande ar fi de „fabricație străină”.

Până acum, presa de la Moscova nu prezentase imagini sau alte dovezi ale atacului.

Kremlinul anunță anchetă

Kremlinul a anunţat vineri, 3 februarie, că "atacul terorist" care a avut loc pe 2 martie în regiunea rusă Briansk va constitui obiectul unei anchete şi vor fi luate măsuri pentru ca astfel de atacuri să nu se mai repede pe viitor, informează Reuters.

"Bineînţeles că va exista o anchetă asupra atacului terorist de ieri, vor fi luate măsuri pentru ca astfel de evenimente să nu se mai repede", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de TASS. "Concluziile vor fi trase în urma anchetei", a subliniat Peskov.

Peskov a amintit, de asemenea, că în regiunea Briansk "este în vigoare un regim special de zonă de frontieră", dar că "sunt luate măsuri suplimentare".

Joi, preşedintele rus Vladimir Putin a acuzat Ucraina de terorism după ce i-a fost raportat că s-ar duce lupte în regiunea Briansk (sud-vestul Rusiei), care se învecinează cu Ucraina. A fost "un alt atac terorist şi o altă crimă", a afirmat preşedintele rus în timpul unei videoconferinţe.

Serviciul Federal de Securitate (FSB) al Rusiei invocase înainte de aceasta lupte grele cu "naţionalişti ucraineni" la Briansk.

Kievul a respins responsabilitatea pentru aceste incidente, calificând acuzaţiile Moscovei drept dezinformare.

Potrivit surselor ruse, în regiunea Briansk, un şofer a fost ucis şi un copil de zece ani a fost rănit de către ceea ce ruşii au numit forţe de sabotaj ucrainene. Copilul rănit a fost spitalizat, susţin surse ruseşti.

Mass-media ruseşti au mai vehiculat informaţii despre o presupusă luare de ostatici şi un schimb de focuri asupra unui autobuz şcolar, dar acestea au fost apoi retractate chiar de către oficiali din Rusia şi respinse de autorităţile ucrainene, care au remarcat că în zonă de câteva luni se practică învăţământul de la distanţă.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Cu o situație pe frontul contra invadatorilor ruși tot mai dificilă și mai vulnerabilă, Ucraina a primit sâmbătă seara, 20 aprilie, și o veste bună. Camera Reprezentanților din Congresul...
Posibil atac israelian asupra unor ținte din Iran
Posibil atac israelian asupra unor ținte din Iran
Explozii au fost auzite, în această dimineață, în apropierea unui aeroport din orașul Isfahan, situat în centrul Iranului. Agenția de presă iraniană de stat IRNA și alte surse locale...
#Rusia, #atac, #sabotori, #briansk, #FSB, #imagini, #Ucrana, #razboi, #Kremlin , #Rusia