Reacțiile jurnaliștilor ruși după atacul terorist: „Într-o țară în care forțele speciale alungă comentatorii de pe internet, teroriștii se vor simți mereu liberi”

Vineri, 22 Martie 2024, ora 23:34
10014 citiri
Reacțiile jurnaliștilor ruși după atacul terorist: „Într-o țară în care forțele speciale alungă comentatorii de pe internet, teroriștii se vor simți mereu liberi”
Atac armat Rusia FOTO X/ Visegrad24

„Într-o țară în care forțele speciale anti-terorism alungă de pe internet comentatorii care au spus ceva greșit despre Putin sau au scris despre Bucea, teroriștii se vor simți mereu liberi“, scrie Ruslan Leviev, Fondator al Conflict Intelligence Team, după sângerosul atac de la sala de concerte de la periferia Moscovei în care cel putin trei teroriști au ucis 40 de oameni și au rănit cel puțin 100, vineri, 22 martie.

„Autoritățile au ratat cel mai mare atac terorist de după cel de la Nord-Ost, dar folosesc camere pentru a identifica și găsi persoane care au venit la înmormântarea lui Navalnîi, iar persoanele LGBT sunt recunoscute ca o organizație extremistă internațională. Și, bineînțeles, vor profita de tragedia care s-a întâmplat pentru a se răsplăti cu o creștere a puterilor și o întărire a aparatului represiv în raport cu cetățenii care nu pot fi decât oprimați, spune Leviev, citat de Meduza.io.

Maria Pevcih, președinta Fundației Anticorupție:

„Cel mai mare atac terorist de la Moscova. Atacul terorist despre care autoritățile au fost avertizate. Dar FSB era prea ocupat să lupte cu politicienii, activiștii și jurnaliştii. Nu a fost suficient timp pentru teroriști“.

Georgy Alburov, Fundația Anticorupție a lui Navalnîi

„După cum știți, în orice cerc politic, literalmente, al doilea participant este un agent FSB infiltrat. Deci, întrebarea principală este: au existat ofițeri FSB în grupul organizat de cel puțin cinci teroriști? Dacă nu, de ce nu? Și dacă da, atunci totul este clar.“

Nikita Mogutin, jurnalist rus

„Indiferent cine a efectuat acest atac terorist monstruos - „barbii” (din anumite motive, unele canale acordă atenție acestui detaliu), un fel de corp de voluntari, servicii speciale ucrainene, servicii speciale rusești. Absolut indiferent de toate cele de mai sus, răspunsul la întrebarea: „Cine este de vină?” este doar unul. Vladimir Putin. Acesta a fost cel care a deschis cutia Pandorei din care a ieșit groaza. El a fost cel care a început totul.

Hristo Grozev, jurnalist bulgar de investigații

Ceea ce știm: în urmă cu aproximativ două săptămâni, a existat deja un avertisment din partea americană către serviciile de securitate rusești, conform căruia au fost interceptate anumite dovezi că gruparea afgană ISIS-K, afiliată la ISIS, pregătea un atac terorist împotriva rușilor. Și știm că statul rus a răspuns că informațiile care au fost furnizate de partea americană nu erau suficient de specifice și [au] început să se plângă - chiar Maria Zaharova a spus acest lucru în mod public. După aceea, au avut loc arestări în Rusia ale unor membri ai celulelor ISIS. Adică, FSB a considerat în continuare că știa pe cine să aresteze și a procedat la aceste arestări.

Trebuie să așteptăm să vedem ce versiuni vor fi prezentate de ancheta oficială, pentru că există diferite opțiuni aici - dacă pista ISIS este într-adevăr indicată, atunci cel mai probabil s-a întâmplat cu adevărat, deși noi, la The Insider și Spiegel, urmărim de un an de zile cum GRU-ul rusesc antrenează, nu se știe de ce, tineri afgani care au fost aduși din Afganistan în Rusia. Rămâne aici întrebarea dacă este posibilă o pistă rusească într-un astfel de atac terorist. Dar, cel mai probabil, dacă se dovedește a fi o urmă afgană, atunci ar trebui să căutăm un motiv pentru care ISIS-K a decis să atace Rusia acum.

Dacă nu este vorba de ISIS, ci de Corpul Voluntarilor Ruși sau de traseul ucrainean, atunci totul devine mult mai complicat. Atunci motivația FSB de a veni cu o pistă falsă devine mult mai mare decât în versiunea afgană. Una dintre motivații este de a crea condițiile pentru o mobilizare generală, la care ne așteptam. [...] Acum trebuie să așteptăm să vedem pe cine indică, iar apoi ne vom uita la dovezi., scrie Grozev, citat de Meduza.io.

Rusia a declarat vineri că, dacă Statele Unite știu cu certitudine că Ucraina nu a fost implicată în atacul din Moscova, atunci Washingtonul ar trebui să împărtășească orice informație pe care o deține, scrie Reuters.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, declarase mai devreme că „nu există niciun indiciu în acest moment că Ucraina a fost implicată”.

Serviciul federal de securitate al Rusiei, FSB, a anunţat că patruzeci de oameni au fost ucişi şi peste 100 au fost răniţi vineri, 22 martie, într-un atac armat comis de cinci bărbaţi înarmaţi, îmbrăcaţi în uniformă de camuflaj, care au deschis focul la sala de concerte Crocus City Hall de la periferia Moscovei.

Putin va fi nemilos după atacul de la Moscova, dar încrederea populației în el a scăzut. Dezvăluirile unui jurnalist rus
26.03.2024 00:09 - Putin va fi nemilos după atacul de la Moscova, dar încrederea populației în el a scăzut. Dezvăluirile unui jurnalist rus
Regimul brutal și represiv al lui Vladimir Putin este bun la anchete întârziate și la tortură, dar nu are capacitatea de a opri atacurile, scrie jurnalistul rus Andrei Soldatov în The...
Putin a vorbit la telefon cu Erdogan și președintele Siriei. ”Au convenit să intensifice contactele în abordarea combaterii terorismului"
24.03.2024 15:32 - Putin a vorbit la telefon cu Erdogan și președintele Siriei. ”Au convenit să intensifice contactele în abordarea combaterii terorismului"
Liderul rus Vladimir Putin a avut convorbiri separate cu omologii săi turc şi sirian, Recep Tayyip Erdogan şi Bashar al-Assad, dar şi cu lideri ai unor foste republici sovietice din Asia...
Oficial britanic despre atacul armat de la Moscova: ”Avem foarte puţină încredere în tot ceea ce spune guvernul rus / Statul Islamic ucide în cel mai oribil mod”
24.03.2024 14:45 - Oficial britanic despre atacul armat de la Moscova: ”Avem foarte puţină încredere în tot ceea ce spune guvernul rus / Statul Islamic ucide în cel mai oribil mod”
Cancelarul Trezoreriei Jeremy Hunt spune că Marea Britanie are "foarte puţină încredere" în declaraţiile Rusiei cu privire la atacul de la sala de concerte din Moscova, acuzând-o că a creat...
Zi de doliu național în Rusia după masacrul de la Crocus City Hall de lângă Moscova. Flori și jucării aduse la locul tragediei VIDEO
24.03.2024 10:03 - Zi de doliu național în Rusia după masacrul de la Crocus City Hall de lângă Moscova. Flori și jucării aduse la locul tragediei VIDEO
În Rusia, duminică va fi zi de doliu naţional după masacrul comis vineri seara într-o sală de concerte de la periferia Moscovei, cel mai sângeros atac de pe teritoriul european revendicat de...
Statul Islamic a revendicat atacul armat din Moscova. Combatanţi ai grupării teroriste "au atacat o mare adunare de creștini"
22.03.2024 23:47 - Statul Islamic a revendicat atacul armat din Moscova. Combatanţi ai grupării teroriste "au atacat o mare adunare de creștini"
Gruparea sunită militantă Stat Islamic a revendicat vineri, 22 martie, pe canalul de Telegram al grupului, responsabilitatea pentru atacul armat de la sala de concerte de la periferia Moscovei,...
Vladimir Putin a fost "informat constant" despre atacul armat de la Moscova "încă din primele minute"
22.03.2024 23:39 - Vladimir Putin a fost "informat constant" despre atacul armat de la Moscova "încă din primele minute"
Preşedintele rus Vladimir Putin este „informat constant” şi a fost informat „încă din primele minute” despre atacul sângeros de vineri seară de la o sală de concerte de la periferia...
Reacțiile jurnaliștilor ruși după atacul terorist: „Într-o țară în care forțele speciale alungă comentatorii de pe internet, teroriștii se vor simți mereu liberi”
22.03.2024 23:34 - Reacțiile jurnaliștilor ruși după atacul terorist: „Într-o țară în care forțele speciale alungă comentatorii de pe internet, teroriștii se vor simți mereu liberi”
„Într-o țară în care forțele speciale anti-terorism alungă de pe internet comentatorii care au spus ceva greșit despre Putin sau au scris despre Bucea, teroriștii se vor simți mereu...
UE reacționează la atacul armat de la Moscova și "condamnă orice atac împotriva civililor"
22.03.2024 23:23 - UE reacționează la atacul armat de la Moscova și "condamnă orice atac împotriva civililor"
Uniunea Europeană şi-a exprimat vineri, 22 martie, consternarea faţă de atacul armat comis în cursul serii la o sală de concerte de la periferia Moscovei, care s-a soldat cu cel puţin 40 de...
Soția lui Navalnîi după atacul armat din Moscova: „Toți cei implicați trebuie identificați și aduși în fața justiției”
22.03.2024 23:19 - Soția lui Navalnîi după atacul armat din Moscova: „Toți cei implicați trebuie identificați și aduși în fața justiției”
Iulia Navalnaia, văduva liderului opoziţiei din Rusia, Aleksei Navalnîi, a transmis condoleanţe familiilor victimelor atacului armat de la sala de concerte Crocus din Moscova. Aflată în...
Rusia, nemulțumită de reacțiile ONU și SUA la atacul armat din Moscova. ”Întreaga comunitate internaţională este obligată să condamne această crimă monstruoasă”
22.03.2024 23:15 - Rusia, nemulțumită de reacțiile ONU și SUA la atacul armat din Moscova. ”Întreaga comunitate internaţională este obligată să condamne această crimă monstruoasă”
Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Federaţiei Ruse, Maria Zaharova, a apreciat vineri, 22 martie, că declaraţia emisă de biroul secretarului general al ONU despre atacul de la...
Diplomația rusă cere reacții internaționale la atacul armat din Moscova: ”Să condamne această crimă odioasă”
22.03.2024 21:25 - Diplomația rusă cere reacții internaționale la atacul armat din Moscova: ”Să condamne această crimă odioasă”
Diplomaţia rusă a denunţat vineri, 22 martie, drept „un atentat terorist sângeros” atacul armat şi incendiul provocat de persoane înarmate necunoscute într-o sală de concerte din...
Imagini cu momentul atacului asupra sălii de concerte din Moscova: „La început nu am înțeles ce se întâmplă, am crezut că face parte din spectacol“
VIDEO
22.03.2024 21:19 - Imagini cu momentul atacului asupra sălii de concerte din Moscova: „La început nu am înțeles ce se întâmplă, am crezut că face parte din spectacol“ VIDEO
În seara zilei de vineri, 22 martie, mai multe persoane cu mitraliere au năvălit în sala de concerte a Sălii de concerte Crocus de la periferia Moscovei și au deschis focul asupra...
Reacția Casei Albe după atacul armat din Moscova: "Imagini greu de privit". Nu ar exista indicii că Ucraina ar fi implicată
22.03.2024 21:14 - Reacția Casei Albe după atacul armat din Moscova: "Imagini greu de privit". Nu ar exista indicii că Ucraina ar fi implicată
Reacția Casei Albe la tragedia din Moscova de vineri, 22 martie, a fost promptă. Administrația SUA transmite un mesaj pentru victimele atacului și precizează că nu există indicii cum că...
Atac armat la Moscova: Cel puțin 60 morți și 145 de răniți / Un terorist reținut / Statul Islamic a revendicat agresiunea / Poze cu autorii LIVETEXT
22.03.2024 20:19 - Atac armat la Moscova: Cel puțin 60 morți și 145 de răniți / Un terorist reținut / Statul Islamic a revendicat agresiunea / Poze cu autorii LIVETEXT
Cinci bărbați în uniforme militare au intrat vineri, 22 martie, într-o sală de concerte de la periferia Moscovei și au tras cu arme semiautomate în public. Sunt zeci de morți și răniți....
#Rusia, #atac terorist, #sala concerte, #Moscova, #victime, #reactii, #jurnalisti , #Rusia
  1. Dacă va câștiga un nou mandat la Casa Albă, Trump intenționează să ridice din sancțiunile impuse Rusiei
  2. Imagini cu săpăturile de la Spitalul Regional de Urgență din Iași. Se lucrează și pe timp de noapte. Când va începe efectiv construcția unității medicale VIDEO
  3. Imagini cu bomba devastatoare de 3 tone a Rusiei: Șiretlicul avioanelor de a scăpa de inamic VIDEO
  4. Oligarhii şi Kremlinul au bătut palma şi i-au găsit un contracandidat Maiei Sandu. "Moscova îşi doreşte ca hoţii să revină la putere"
  5. Un mort şi şase răniţi la Paris după ce o mașină a intrat pe terasa unei cafenele. Șoferul a fugit de la locul faptei și e căutat de polițiști VIDEO FOTO
  6. Ce a lipsit din „discursul regelui“. Cinci mari probleme pe care guvernul laburist britanic trebuie să le rezolve
  7. Un val de jafuri a pus pe jar poliția suedeză. Deși zeci de locuințe au fost sparte în centrul capitalei Stockholm, nu există niciun suspect
  8. Strigătul disperat al fermierilor: „E totul uscat. Ne vom duce toate animalele la abator”. „Ar trebui să nu stăm la mâna Comisiei Europene”
  9. Liderul extremei drepte din PE a votat împotriva rezoluției de susținere a Ucrainei. "Fragilizează unitatea europeană"
  10. Una dintre gărzile de corp care au intervenit în timpul tentativei de asasinat asupra lui Trump este o rusoaică