Metodele neortodoxe prin care s-a îmbogățit oligarhul rus Roman Abramovici

Marti, 15 Martie 2022, ora 23:28
6381 citiri
Metodele neortodoxe prin care s-a îmbogățit oligarhul rus Roman Abramovici
Oligarhul rus Roman Abramovici/ FOTO: Twitter

O investigație a BBC a descoperit noi dovezi despre tranzacțiile ilegale și metodele de corupție prin care și-a făcut averea oligarhul rus Roman Abramovici.

Proprietarul clubului de fotbal Chelsea a câștigat miliarde după ce a cumpărat o companie petrolieră de la guvernul rus într-o licitație trucată în 1995.

Abramovici a plătit aproximativ 250 de milioane de dolari pentru Sibneft, înainte de a-l revinde guvernului rus pentru 13 miliarde de dolari în 2005.

Avocații săi spun că nu există niciun temei pentru a pretinde că a strâns bogății prin metode ilegale.

Miliardarul rus a fost sancționat de guvernul britanic săptămâna trecută din cauza legăturilor sale cu președintele rus Vladimir Putin.

Fondurile și activele lui Abramovici au fost înghețate și a fost demis din funcția de director al Chelsea Football Club.

A recunoscut că a dat mită

Miliardarul rus a recunoscut deja în faţa unei instanţe din Marea Britanie că a dat mită pentru pune mâna pe Sibneft.

El a fost dat în judecată la Londra de fostul său asociat de afaceri Boris Berezovski, în 2012.

Abramovici a câștigat cazul, dar a descris în instanță cum licitația inițială pentru Sibneft a fost trucată în favoarea sa și cum i-a dat lui Berezovski 10 milioane de dolari pentru a plăti un oficial de la Kremlin.

BBC Panorama a obținut un document despre care se crede că a fost scos ilegal din Rusia.

Informația a fost transmisă BBC de o sursă confidențială, care spune că a fost copiată în secret din dosarele deținute de agențiile judiciare ruse despre Abramovici.

Documentul spune că guvernul rus a fost înșelat cu 2,7 miliarde de dolari în acordul Sibneft - o afirmație susținută de o investigație parlamentară rusă din 1997. Documentul mai spune că autoritățile ruse au vrut să-l acuze pe Abramovici de fraudă.

„Anchetatorii Departamentului de Crime Economice au ajuns la concluzia că, dacă Abramovici ar fi putut fi trimis în judecată, s-ar fi confruntat cu acuzații de fraudă și de înfințare a unui grup infracțional organizat”, se arată în document.

BBC l-a întrebat despre acest lucru pe fostul procuror șef al Rusiei, care a investigat înțelegerea în anii 1990.

Iuri Skuratov nu știa despre documentul secret, dar a confirmat în mod independent multe dintre detaliile despre vânzarea Sibneft.

Skuratov a declarat: „Practic, a fost o schemă frauduloasă, în care cei care au luat parte la privatizare au format un grup infracțional care i-a permis lui Abramovici și Berezovski să păcălească guvernul și să nu plătească banii pe care îi valora cu adevărat această companie”.

Protejat de Elțîn și Putin

Documentul sugerează, de asemenea, că Abramovici a fost protejat de fostul președinte rus Boris Elțin.

Se spune că dosarele în ceea ce-l privește pe Abramovici au fost luate de Kremlin și ancheta procurorului Skuratov a fost oprită de președinte.

„Skuratov pregătea un dosar penal pentru confiscarea Sibneft pe baza anchetei privatizării. Ancheta a fost oprită de președintele Elțin… Skuratov a fost demis din funcție”, se artă în document.

Skuratov a fost demis după ce a fost făcută publică o casetă compromițătoare cu procurorul general în 1999. El spune că a fost o înscenare pentru a-l discredita pe el și ancheta lui.

„Toată chestia asta a fost evident politică, pentru că în investigațiile mele m-am apropiat foarte mult de familia lui Boris Elțin, inclusiv prin această anchetă a privatizării Sibneft”, a declarat fortul Procuror general.

Abramovici a rămas în cercul Kremlinului și când Vladimir Putin a venit la putere în 2000.

Reprezentantul unei companii chinezești, răpit

Documentul conține detalii despre o altă licitație trucată doi ani mai târziu, care implică o companie petrolieră rusă numită Slavneft.

Abramovici a format un parteneriat cu o altă firmă pentru a cumpăra Slavneft, dar o companie rivală chineză plănuia să liciteze aproape de două ori mai mult.

Mulți oameni puternici - de la Kremlin și din parlamentul rus - ar fi fost în pierdere dacă chinezii ar fi câștigat licitația.

Documentul spune că un membru al delegației chineze a fost răpit când au ajuns la Moscova pentru licitație.

„CNPC, companie chineză, un concurent foarte puternic, a fost nevoită să se retragă de la licitație după ce unul dintre reprezentanții săi a fost răpit la sosirea pe aeroportul din Moscova și a fost eliberat numai după ce compania și-a declarat retragerea”.

Povestea răpirii este susținută de surse independente care nu știau despre document.

Vladimir Milov era ministru adjunct al energiei în Rusia în perioada premergătoare vânzării Slavneft. El nu a comentat povestea răpirii, dar a spus că personalități politice de rang înalt deciseseră deja că Abramovici va câștiga licitația.

"Am spus, uite, chinezii vor să intre și vor să plătească un preț mult mai mare. Au răspuns că nu contează, taci, nu e treaba ta. E deja hotărât. Slavneft merge la Abramovici, prețul a fost acceptat. Chinezii vor fi împiedicați cumva”.

Nu există nicio dovadă că Abramovici ar fi știut ceva despre complotul de răpire sau că a jucat vreun rol în el.

Avocații săi au declarat pentru BBC că afirmația de răpire „este complet neîntemeiată” și că „nu știe despre un astfel de incident”.

Diferite facțiuni luptaseră pentru controlul Slavneft și exista o opoziție pe scară largă față de oferta chineză.

Oricare ar fi motivul retragerii Chinei, oferta lui Abramovici era singura rămasă pe masă. Și a cumpărat Slavneft la un preț redus.

Avocații lui Abramovici spun că acuzațiile de corupție în tranzacțiile Slavneft și Sibneft sunt false și oligarhul neagă că a fost protejat de fostul președinte rus Boris Elțin.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Accidente misterioase la uzinele de armament ale SUA și ale aliaților săi. Temeri de sabotaj din partea Rusiei
Accidente misterioase la uzinele de armament ale SUA și ale aliaților săi. Temeri de sabotaj din partea Rusiei
Un șir recent de accidente misterioase la fabricile de armament din SUA și Marea Britanie care au produs arme și echipamente pentru forțele ucrainene ce se apără în fața armatei lui Putin a...
Rusia își concentreză atacurile hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi. Preşedinta Comisiei Europene: „A încercat să ne destabilizeze”
Rusia își concentreză atacurile hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi. Preşedinta Comisiei Europene: „A încercat să ne destabilizeze”
Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene a declarat vineri, 19 aprilie, că Rusia îşi concentrează atacurile sale hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi, pentru a...
#Rusia, #avere, #Roman Abramovici, #Marea Britanie , #Rusia