„Bucătarul lui Putin“ a ajuns mai influent decât mulți miniștri și i-a pus gând rău guvernatorului Sankt-Petersburgului

Joi, 03 Noiembrie 2022, ora 05:36
2451 citiri
„Bucătarul lui Putin“ a ajuns mai influent decât mulți miniștri și i-a pus gând rău guvernatorului Sankt-Petersburgului
Aleksandr Beglov, guvernatorul Sankt-Petersburgului și Evgheni Prigojin, șeful mercenarilor Wagner/ FOTO: Meduza.io

Oligarhul rus Evgheni Prigojin, liderul Grupului de mercenari Wagner, care este considerat armata privată a lui Vladimir Putin, are o influență politică la Kremnlin la fel de mare ca cea a ministrului de externe, Serghei Lavrov, și a ministrului apărării, Serghei Șoigu, a declarat un important disident rus și fost deținut politic, Mihail Hodorkovski, în fața unui grup parlamentar britanic, relatează The Guardian.

Mihail Hodorkovski a declarat în fața comisiei pentru afaceri externe că Evgheni Prigojin, un om de afaceri care a recunoscut într-un sfârșit, după foarte multe speculații, în septembrie 2022, că a fondat grupul Wagner, are la fel de mult acces la Putin ca și oficialii guvernamentali oficiali.

Disidentul rus susține că „bucătarul lui Putin” se află în spatele numirii recente a generalului Serghei Surovikin în fruntea operațiunii militare din Ucraina și că a lucrat cu acesta în Ucraina.

Popularitatea Grupului Wagner în Rusia a crescut în ultimele luni, deoarece a putut argumenta că a fost o alternativă la o mobilizare mai amplă, a declarat Hodorkovski.

Cu toate acestea, el a adăugat că Grupul Wagner, cu doar aproximativ 7.000 de forțe, nu va fi vinovat dacă operațiunile militare din Ucraina vor eșua, deoarece forțele rusești sunt de 150.000-200.000 de oameni.

Cei doi care își vor asuma vina vor fi Iuri Kovalciuk, bancherul lui Putin, și ministrul rus al apărării, Serghei Shoigu, oamenii despre care se crede că l-au presat cel mai des pe Putin să lanseze invazia și care au prezis că Kievul ar putea fi cucerit în trei zile.

Hodorkovski l-a acuzat pe Putin că a folosit mercenarii grupului Wagner, care recrutează adesea oameni din închisori, deoarece acest lucru i-a permis să mintă, să nege responsabilitatea și să pună în aplicare o politică externă ilegală.

Reînceperea recrutării trupelor ar fi o decizie politică foarte periculoasă pentru Putin, a declarat Hodorkovski, adăugând că rezistența la mobilizare l-a forțat să pună capăt prematur procesului.

De ce s-a supărat Prigojin pe Aleksandr Beglov

Evgheni Prigojin dorește de multă vreme ca Aleksander Beglov să demisioneze din funcția de guvernator al Sankt-Petersburgului. Această animozitate a avut de-a face cu reticența lui Beglov de a-l contracta pe Prigojin în proiecte mari finanțate de stat în regiune. În trecut, Prigojin a încercat să-l preseze pe Beglov, încurajând investigații jurnalistice despre diferite deficiențe ale guvernatorului. Acum, Prigojin face ceva mai îndrăzneț: a depus o plângere împotriva lui Beglov la procurorul general rus, acuzându-l că a înființat o „asociație criminală”, scrie publicația rusă Meduza.io.

La 31 octombrie, serviciul de presă al Concord, compania de catering a lui Prigojin, care îi este adesea purtător de cuvânt, a publicat o declarație, în care Prigojin însuși spunea că trimisese Procurorului General al Federației Ruse o petiție prin care solicita o anchetă cu privire la posibilitatea înființării, de către guvernatorul A. D. Beglov, a unei asociații criminale pe teritoriul Sankt-Petersburgului în scopul jefuirii bugetului de stat și îmbogățirii funcționarilor corupți din cercul de putere al guvernatorului.

O sursă de la Kremlin care a vorbit cu Meduza sugerează că aceasta nu este doar o mutare întâmplătoare. Înainte de război, mijloacele lui Prigojin de a face presiuni asupra guvernatorului incomod se limitau la a întreține o presă inimică administrației lui Beglov. Războiul, însă, l-a ridicat pe Prigojin în ochii lui Putin, extinzându-i dramatic posibilitățile. În ciuda faptului că Grupul Wagner și mercenarii săi sunt acuzați de numeroase crime de război, Putin consideră „compania militară privată” și implicarea acesteia în Ucraina un succes.

Una dintre sursele Meduza apropiate Kremlinului este convinsă că Prigojin intenționează să se răzbune pe Beglov și este hotărât să-l determine să demisioneze din postul de guvernator. O altă sursă detaliază acest lucru, subliniind că Prigojin cunoaște foarte bine regulile jocului politic rusesc și înțelege că influența sa este în creștere. Totuși, este devreme să vorbim despre o scindare la scară largă în cadrul elitelor Rusiei în general. În schimb, Prigojin pur și simplu poate să-i transmită lui Putin că „ceva merge foarte prost în orașul său natal”.

O altă sursă apropiată administrației din Sankt-Petersburg este de acord cu această descriere a modului în care stau lucrurile. În trecut, sugerează această sursă, Beglov și administrația sa au încercat să se ridice deasupra atacurilor personale, ignorând eforturile lui Prigojin de a-l submina pe guvernator. În ultimul timp, acest lucru s-a schimbat: Beglov și oamenii lui simt acum că Prigokjin a devenit o „amenințare destul de serioasă”.

Acest lucru l-a împins pe Beglov și cercul său să înființeze un „cartier general” informal pentru contracararea lui Prigojin. Acest grup este format din oficiali din cercul interior al lui Beglov - de exemplu, Alexander Belsko, președintele Adunării Legislative a orașului, și viceguvernatorul Boris Piotrovski, ale cărui atribuții includ gestionarea relațiilor publice ale orașului. (Niciunul dintre ei nu a răspuns la întrebările celor de la Meduza.)

Strategia lor de „contracare a lui Prigojin” se rezumă la crearea unei campanii media din care să reiasă că Prigojin „încălcă lanțul de comandă, se amestecă în guvernarea statului, se implică în manipularea puterii” și, în general, acționează cu sete de putere, susține sursa din Sankt-Petersburg.

Totodată, cei din interiorul Kremlinului cu care am discutat sunt siguri că Beglov nu trebuie să se teamă că va fi concediat în viitorul apropiat, deoarece campaniile sale de PR sunt saturate de propagandă de război și promovează activ „patronajul” de la Sankt-Petersburg al Mariupolului, orașul ucrainean demolat de forțele armate ruse. Alexander Beglov a călătorit de mai multe ori la Mariupol. Administrația sa din Sankt-Petersburg supraveghează restaurarea infrastructurii orașului condus de ruși.

„Președintelui îi place ceea ce face Beglov și este complet mulțumit. Beglov nu este cufundat în niciun fel în agenda de primă linie – dar este o veche cunoștință a președintelui. Și a găsit o modalitate de a se potrivi în agenda actuală de «reconstruire a Donbasului»”, a spus o sursă apropiată Administrației Prezidențiale.

Totuși, când a comentat anunțul său anterior, Prigojin i-a cerut public lui Beglov să demisioneze și să participe la noi alegeri, pentru a vedea „câți petersburghezi ți-ar încredința votul pentru a continua să guvernezi”. Întrebat de un jurnalist dacă ar dori să-și oficializeze propriul rol în politica rusă, Prigojin a răspuns: „Nu am plănuit niciodată și nu plănuiesc să ocup vreo funcție guvernamentală, și, chiar dacă mi s-ar oferi, cred că aș refuza.”

Lupta pentru putere dintre Beglov și Prigojin, sugerează Andrei Perțev, poate juca un rol în modelarea viitorului regimului Putin.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ambițiile Evgheniei Guțul și strategiile Moscovei
Ambițiile Evgheniei Guțul și strategiile Moscovei
Agentul cel mai activ al Rusiei din ultimele săptămâni în Republica Moldova a devenit Evghenia Guțul, bașcana Autonomiei Găgăuze. Dacă compari agitația ei cu marile drame și...
Ce crede Kremlinul că vrea să facă Ucraina în timpul armistițiului olimpic
Ce crede Kremlinul că vrea să facă Ucraina în timpul armistițiului olimpic
Kremlinul a reacţionat, marţi, la apelul preşedintelui francez Emmanuel Macron pentru un armistiţiu în conflictele internaţionale în timpul Jocurilor Olimpice de la Paris, spunând că...
#Rusia, #bataie pentru putere, #evgheni prigojin, #guvernator, #Sankt Petersburg, #Kremlin, #Vladimir Putin , #Rusia