Decizie fermă luată de CIO în privința sportivilor ruși și bieloruși

Vineri, 08 Decembrie 2023, ora 17:07
1643 citiri
Decizie fermă luată de CIO în privința sportivilor ruși și bieloruși
Rusii si bielorusii pot participa la JO 2024 FOTO facebook

Comitetul Internaţional Olimpic a autorizat vineri participarea sportivilor ruşi şi belaruşi la Jocurile Olimpice de la Paris 2024 (26 iulie-11 august) sub un drapel neutru, relatează AFP.

Doar unsprezece "sportivi individuali neutri" s-au calificat până în prezent pentru această competiţie, mai exact opt ruşi şi trei belaruşi, a precizat CIO într-un comunicat.

Din Ucraina s-au calificat aproximativ şaizeci de sportivi.

După ce le-a interzis ruşilor şi belaruşilor accesul în sportul mondial la sfârşitul lunii februarie 2022, în urma invaziei ruseşti în Ucraina, CIO a adoptat o abordare în două etape pentru a organiza reintegrarea lor, explicând în mod repetat că sportivii nu ar trebui să "plătească" pentru acţiunile guvernului lor.

În martie, organizaţia olimpică a recomandat mai întâi federaţiilor internaţionale să îi reintegreze pe ruşi şi belaruşi sub un steag neutru în competiţiile lor, amânându-şi în acelaşi timp decizia privind Jocurile Olimpice de la Paris din 2024 şi cele de la Milano-Cortina din 2026 "până la un moment oportun".

Organismul olimpic şi-a acordat timp pentru a evalua modul în care s-au desfăşurat competiţiile, care a fost considerat în general satisfăcător, şi pentru a vedea cum evoluează poziţia guvernului ucrainean. Iniţial, guvernul ucrainean a impus sportivilor săi boicotarea tuturor evenimentelor în care au fost implicaţi ruşi, înainte de a-şi îndulci poziţia în această vară.

De altfel, deşi federaţiile internaţionale au urmat această recomandare în ordine diferită - atletismul, în special, refuză în continuare să îi reintegreze pe ruşi -, cel de-al 12-lea summit olimpic desfăşurat marţi la Lausanne a dat un semnal clar din partea lumii sportive.

Reprezentanţii federaţiilor internaţionale, cele 206 comitete olimpice naţionale şi sportivii au cerut o decizie "rapidă", pentru a permite prezenţa la Paris a unui număr mic de sportivi ruşi şi belaruşi care au reuşit să obţină calificarea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ministrul de Externe al Ungariei dezaprobă interzicerea participării sportivilor Rusiei la Jocurile Olimpice
Ministrul de Externe al Ungariei dezaprobă interzicerea participării sportivilor Rusiei la Jocurile Olimpice
Geopolitica nu poate avea nimic de-a face cu sportul, iar pedepsirea sportivilor din astfel de motive este inacceptabilă, precum şi sugestia ca sportivilor unei naţiuni să nu li se permită să...
Rusia „invadează“ Cuba: Insula se pregătește să primească 200.000 de turiști ruși
Rusia „invadează“ Cuba: Insula se pregătește să primească 200.000 de turiști ruși
Cuba își va extinde rutele de călătorie cu Rusia în speranța de a trezi turismul din somnul post-pandemic. Națiunea din Caraibe vrea să primească aproximativ 200.000 de ruși în acest...
#Rusia, #Belarus, #sportivi, #olimpiada, #comitetul olimpic, #participare , #stiri din sport