Sângerosul lider Ramzan Kadîrov, bolnav în stadiu terminal. Kremlinul i-ar fi găsit deja înlocuitor, dar se teme că va fi greu de menținut stabilitatea în Cecenia

Luni, 22 Aprilie 2024, ora 18:50
4321 citiri
Sângerosul lider Ramzan Kadîrov, bolnav în stadiu terminal. Kremlinul i-ar fi găsit deja înlocuitor, dar se teme că va fi greu de menținut stabilitatea în Cecenia
Liderul cecen Ramzan Kadîirov și președintele rus Vladimir Putin/ FOTO: focus.ua

Kremlinul se confruntă cu o problemă pe care și-a creat-o singur prin construirea unui model rigid și în același timp foarte fragil de putere unică în Cecenia.

Starea de sănătate a lui Ramzan Kadîrov, în vârstă de 47 de ani, nu lasă nicio speranță de însănătoșire, iar Moscova trebuie acum să decidă rapid cum să mențină stabilitatea după dispariția brutalului dictator cecen.

Nu există o soluție simplă la această problemă: niciunul dintre acoliții "padișahului" prezenți în sfera publică nu este capabil să devină o copie exactă a acestuia și să conducă regiunea după modelul Kadîrov. Nu va exista un al doilea Kadîrov - Moscova își dă seama de acest lucru, la fel ca și cei mai apropiați colaboratori ai liderului cecen și membrii familiei sale, care duc lupte sângeroase pentru pozițiile de conducere în republică.

Liderul cecen Ramzan Kadîrov suferă de mai mulți ani de o boală gravă, care l-a obligat să își ia de mai multe ori concediu medical. El a fost diagnosticat în 2019 și are foarte puține șanse de recuperare - 80% din cazuri sunt fatale, scrie Novaia Gazeta Europa, citând mai multe surse familiare cu situația.

Deși Kadîrov a negat că ar fi bolnav, atât el, cât și presa de stat rusă au declarat că a fost diagnosticat cu necroză pancreatică. Acesta este motivul pentru care mai întâi a slăbit mult, apoi s-a îngrășat, și își ia concediu de cel puțin două ori pe an din cauza unei "invalidități temporare" și lipsește de la evenimente importante.

Schimbările în înfățișarea lui Kadîrov au devenit vizibile în 2019. În acel moment, șeful deja subponderal al Ceceniei a pierdut în greutate, ceea ce, după cum notează publicația, este principalul semn al bolii. Boala este, de obicei, dureroasă și dificil de tratat.

În acel an, Kadîrov a fost de două ori "bolnav". Oficial, a avut gripă, pentru care a fost pus în mod neașteptat la perfuzii. Neoficial, el a început să fie supus în mod regulat la diverse proceduri, inclusiv intervenții chirurgicale, la Spitalul Clinic Central al Administrației Prezidențiale Ruse.

În primăvara anului 2022, starea de sănătate a lui Kadîrov a început să se deterioreze rapid, dar mass-media a început să discute activ despre acest lucru abia anul trecut. La acea vreme, Kadîrov, care era deja excesiv de slab, s-a îngrășat brusc - abdomenul său prezenta semne de ascită pancreatică, a dezvoltat dificultăți de respirație, avea dificultăți de vorbire, mergea încet și se îmbrăca prea călduros pentru climatul cecen. Toate acestea se datorau probabil insuficienței renale și congestiei de lichid în plămâni, scrie publicația.

Rata mortalității în cazul necrozei pancreatice ajunge la 30-80%

În septembrie 2023, Ramzan Kadîrov a suferit o "criză" din cauza bolii, care a dus la internarea sa în Spitalul Clinic Central cu insuficiență pulmonară acută.

Potrivit surselor ziarului, Kadîrov a fost internat în spital din cauza unei supradoze de tranchilizant Dormicum, care este utilizat de obicei pentru a seda pacienții înainte de o intervenție chirurgicală. Kadîrov folosea Dormicum din cauza durerilor severe, a insomniei și a anxietății crescute.

Pentru a-l stabiliza pe Kadîrov, acesta a fost conectat la ventilație pulmonară artificială și a fost plasat într-un somn indus medical sau, cu alte cuvinte, într-o "comă indusă medical". Zvonurile despre acest lucru au provocat mult zgomot, iar echipa de PR a lui Kadîrov a trebuit să ia diverse măsuri pentru a se asigura că subiectul bolii satrapului cecen a fost uitat pentru o lungă perioadă de timp.

În același timp, rezultatele unei scanări RMN a creierului lui Kadîrov au lăsat familia acestuia "deprimată". Una dintre sursele publicației, apropiată de Adam Delimhanov, un asociat al șefului Ceceniei și membru al Dumei de Stat, a interpretat reacția familiei lui Kadîrov la diagnosticul medicilor în felul următor: "Fostul lider va dispărea, boala va avea un impact serios. Chiar dacă își revine acum, nu va fi nici viu, nici mort".

Ziarul notează că rata mortalității în cazul necrozei pancreatice ajunge la 30-80%. În același timp, există cazuri de persoane cu această boală care trăiesc până la o vârstă înaintată. Cu toate acestea, în medie, medicii dau un prognostic de aproximativ cinci ani de viață pentru pacienții cu necroză pancreatică.

Kremlinul i-a ales deja un succesor

Deși liderul cecen a fost foarte activ de când s-a întors în Cecenia, starea sa de sănătate și statisticile medicale au determinat Kremlinul să ia în considerare alegerea unui succesor.

Publicația sugerează că ar putea fi vorba de comandantul forțelor speciale Ahmat, general-maiorul Apti Alaudinov, care și-a primit gradul militar și steaua de Erou al Rusiei în timpul războiului din Ucraina.

Public, Alaudinov s-a remarcat la congresul „Rusia Unită” din decembrie 2023, unde a rostit, după cum scrie publicația, un „discurs calibrat”, care la prima vedere părea improvizat. În același timp, vorbește rusește fără accent și aproape că a emis semnalul „Sunt un cecen bun” de pe scenă.

Discursul din decembrie al lui Apti Alaudinov a fost primul semnal al ascensiunii rapide a carierei sale. În ianuarie, Alaudinov a devenit reprezentantul lui Putin în alegeri, în februarie, Kadîrov însuși l-a felicitat pentru absolvirea Academiei Statului Major General al Forțelor Armate Ruse, iar în aprilie Putin a semnat un ordin prin care l-a numit pe Alaudinov în funcția de adjunct al șefului Direcției principale pentru activitatea militară și politică a Ministerului rus al Apărării.

"Deși această numire nu este deloc comparabilă cu postul de prim-adjunct al ministrului apărării, așa cum se preconiza, este totuși o poziție destul de sus pentru un fost ofițer de poliție cecen și un "pensionar modest", așa cum se autointitulează Alaudinov, care a fost demis de Putin în 2021.

Ne-am hazarda să presupunem că această numire este doar o trambulină pentru viitoarea carieră grandioasă a lui Apti Alaudinov. Iar ordinul lui Putin este încă o confirmare a faptului că administrația prezidențială rusă se pare că s-a decis în sfârșit asupra succesorului lui Ramzan Kadîrov, a cărui sănătate a devenit principala știre din Cecenia în ultimul an", notează Novaia Gazeta Europa.

Quarterly Report - Editia 4

Ciolacu, acuzat de un oficial MAE din Rusia de „imixtiune grosolană în afacerile Republicii Moldova”
Ciolacu, acuzat de un oficial MAE din Rusia de „imixtiune grosolană în afacerile Republicii Moldova”
Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, atrage atenția asupra declarațiilor premierului român Marcel Ciolacu, potrivit cărora în Republica Moldova locuiesc doar români,...
”Au zburat ca un MiG-31”. Ce s-a întâmplat cu ”păpușa lui Șoigu” după ce Putin l-a schimbat pe ministrul Apărării
”Au zburat ca un MiG-31”. Ce s-a întâmplat cu ”păpușa lui Șoigu” după ce Putin l-a schimbat pe ministrul Apărării
Președintele rus l-a înlocuit duminică, 12 mai, pe Serghei Șoigu cu Andrei Belousov în funcția de ministru al Apărării, mutându-l pe Șoigu în funcția de secretar al Consiliului de...
#Rusia, #cecenia, #Ramzan Kadirov, #boala, #necroza pancreatica, #succesor , #Rusia