Moscova anunță că Rusia şi China vor să amplaseze pe Lună un reactor nuclear. „O provocare foarte serioasă”

Marti, 05 Martie 2024, ora 17:14
1576 citiri
Moscova anunță că Rusia şi China vor să amplaseze pe Lună un reactor nuclear. „O provocare foarte serioasă”
Astronaut pe lună FOTO: USA Today

Iuri Borisov, şeful agenţiei spaţiale ruse Roscosmos, a declarat marți, 5 martie, că Rusia şi China iau în considerare posibilitatea de a amplasa o centrală nucleară pe Lună începând din 2033-2035, lucru care ar putea permite într-o zi construirea de aşezări pe satelitul natural al Pământului, relatează Reuters.

Borisov, fost ministru adjunct al Apărării, a declarat că Rusia şi China au lucrat împreună la un program lunar, iar Moscova poate contribui cu expertiza sa în domeniul energiei nucleare spaţiale.

"Astăzi, luăm în considerare în mod serios un proiect - undeva la cumpăna anilor 2033-2035 - pentru a livra şi instala o unitate de energie pe suprafaţa lunară împreună cu colegii noştri chinezi", a declarat Borisov.

Panourile solare nu ar fi capabile să furnizeze suficientă energie electrică pentru a alimenta viitoarele aşezări lunare, a spus el, în timp ce energia nucleară ar putea.

"Aceasta este o provocare foarte serioasă, pentru că ar trebui să se facă în mod automat, fără prezenţa oamenilor", a spus el despre acest posibil plan.

Borisov a vorbit, de asemenea, despre planurile ruseşti de a construi o navă spaţială cargo cu propulsie nucleară. El a spus că toate întrebările tehnice referitoare la acest proiect au fost rezolvate, în afară de găsirea unei soluţii privind modul de răcire a reactorului nuclear.

"Într-adevăr, lucrăm la un remorcher spaţial. Această structură uriaşă, ciclopică, ar trebui să fie capabilă, datorită unui reactor nuclear şi a unor turbine de mare putere, să transporte încărcături mari de pe o orbită pe alta, să colecteze resturi spaţiale şi să se angajeze în multe alte aplicaţii", a declarat Borisov.

Oficialii ruşi au mai vorbit anterior despre planurile ambiţioase de a desfăşura lucrări într-o zi pe Lună, dar programul spaţial rusesc a suferit o serie de eşecuri în ultimii ani.

Prima sa misiune rusă pe Lună din ultimii 47 de ani a eşuat anul trecut, după ce nava spaţială Luna-25 a scăpat de sub control şi s-a prăbuşit.

Moscova a declarat că va lansa alte misiuni lunare şi apoi va explora posibilitatea unei misiuni comune ruso-chineze cu echipaj şi chiar a unei baze lunare.

În ceea ce o priveşte, China a declarat luna trecută că îşi propune să trimită primul astronaut chinez pe Lună înainte de 2030.

Preşedintele rus Vladimir Putin a respins luna trecută un avertisment al Statelor Unite potrivit căruia Moscova plănuieşte să plaseze arme nucleare în spaţiu, spunând că este o afirmaţie falsă şi o stratagemă pentru a atrage Rusia în negocieri pe tema înarmării în condiţiile Occidentului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Planul pregătit de Moscova ca să recupereze banii oligarhilor ruși. Acordul care ar debloca peste 500 de milioane de dolari
Planul pregătit de Moscova ca să recupereze banii oligarhilor ruși. Acordul care ar debloca peste 500 de milioane de dolari
O firmă de brokeraj din Rusia care organizează o schemă de schimb de active care ar putea elibera fonduri îngheţate pentru investitorii ruşi şi străini ar considera că deblocarea unor...
Ambițiile Evgheniei Guțul și strategiile Moscovei
Ambițiile Evgheniei Guțul și strategiile Moscovei
Agentul cel mai activ al Rusiei din ultimele săptămâni în Republica Moldova a devenit Evghenia Guțul, bașcana Autonomiei Găgăuze. Dacă compari agitația ei cu marile drame și...
#Rusia, #China, #reactor nuclear, #Luna, #Roscosmos, #Moscova, #agentii, #spatiale , #Rusia