Rusul condamnat pentru desenele anti-război ale fiicei sale a fugit din arest. Mesajul adolescentei: „Tată, ești eroul meu!”

Miercuri, 29 Martie 2023, ora 17:46
5078 citiri
Rusul condamnat pentru desenele anti-război ale fiicei sale a fugit din arest. Mesajul adolescentei: „Tată, ești eroul meu!”
Aleksei Moskaliov / FOTO: Twitter

Un bărbat rus care a fost reținut de poliție după ce fiica sa a desenat la școală desene anti-război a fost condamnat marți la doi ani de închisoare, după ce a fost găsit vinovat de discreditarea forțelor armate ruse.

Însă, într-o întorsătură dramatică a evenimentelor, un purtător de cuvânt al tribunalului a declarat că bărbatul,

Bărbatul a fost condamnat marți la închisoare de un tribunal din Ieremev, localitate aflată la 300 de kilometri sud de Moscova, însă un purtător de cuvânt al instanței a declarat că acesta a reușit să scape din arestul la domiciliu în cursul nopții și că autoritățile nu știu unde se află acesta.

„Acuzatul nu a fost prezent la pronunțarea sentinței deoarece noaptea trecută a fugit din arestul la domiciliu”, a declarat acesta, potrivit unei înregistrări video din sala de judecată care a fost obținută de canalul independent de știri SOTA.

Moskaliov a fost separat de fiica sa Mașa (13 ani) după ce a fost plasat în arest la domiciliu la începutul acestei luni iar fata a fost dată în grija unui orfelinat local.

Cazul a declanșat indignare în rândul activiștilor pentru drepturile omului din Rusia, ducând și la o campanie online care cere ca fiica și tatăl să fie reuniți.

Moskaliov a fost condamnat din cauza unor comentarii pe care el însuși le-a publicat online cu privire la războiul din Ucraina.

Însă investigația împotriva sa a fost începută după ce Mașa, în vârstă de 12 ani, a desenat în luna aprilie a anului trecut un desen care arăta rachete rusești îndreptându-se asupra unei femei din Ucraina și copilului ei. Directoarea școlii unde învăța Mașa a alertat poliția după ce i-a fost arătat desenul.

Poliția a început să verifice activitățile lui Moskaliov de pe rețelele de socializare, el fiind amendat inițial cu 35.000 de ruble (460 de dolari) din cauza unor comentarii critice la adresa armatei ruse.

Însă ulterior, în luna decembrie, anchetatorii au deschis încă un dosar pe numele lui, legat de data aceasta de discreditarea forțelor armate ale țării.

Avocatul familiei a relatat că a vizitat-o pe Mașa la orfelinat marți și că a primit de la aceasta mai multe desene făcute pentru tatăl ei. El a primit de asemenea permisiunea să fotografieze o scrisoare a acesteia pentru tatăl ei în care ea a notat: „Tată, ești eroul meu”.

Rusia a incriminat difuzarea de informații „false” și discreditarea forțelor armate ale țării la scurt timp după declanșarea războiului din Ucraina anul trecut.

În unele cazuri autoritățile ruse au aplicat această lege și retroactiv, penalizând oameni din cauza unor postări făcute înainte ca parlamentul de la Moscova să aprobe actul normativ.

Autoritățile locale pentru protecția copilului au depus în ianuarie o petiție legală pentru a restrânge accesul părinților Mașei la fiica lor. O ședință de judecată pe acest caz este programată pentru 6 aprilie, potrivit organului independent de supraveghere a drepturilor OVD-Info.

#Rusia, #condamnare, #Tata, #desene anti razboi, #fiica, #fuga, #arest , #Rusia