Rusia a deschis un „dosar penal” împotriva procurorului Khan și a judecătorilor Curții Penale Internaționale. Reacția Chinei

Marti, 21 Martie 2023, ora 02:08
5763 citiri
Rusia a deschis un „dosar penal” împotriva procurorului Khan și a judecătorilor Curții Penale Internaționale. Reacția Chinei
Procurorul șef al CPI, Karin Khan și alți membri ai CPI FOTO / Twitter

Comisia de Investigații din Rusia a deschis un dosar penal împotriva procurorului șef al Curții Penale Internaționale (CPI), Karim Ahmad Khan, și a judecătorilor CPI, Tomoko Akane, Rosario Salvatore Aitaly și Sergio Gerardio Ugal, care au luat decizia de a emite un mandat de arestare pentru președintele rus Vladimir Putin și pentru Ombudsmanul rus pentru drepturile copilului, Maria Lvova-Belova, pentru complicitate la răpirea copiilor din Ucraina.

Dosarul penal a fost deschis de Comitetul de Investigații al Rusiei pe numele judecătorilor Tomoko Akane, Rosario Salvatore Aytala și Sergio Gerardo Ugalde Godinez, dar și a procurorului-șef al CPI, Karim Khan, potrivit Kommersant.

„Acțiunile judecătorilor Curții Penale Internaționale conțin indicii de infracțiuni în temeiul părții (...) din Codul penal al Federației Ruse privind detenție ilegală în mod deliberat, precum și ca pregătire pentru un atac asupra unui reprezentant al unui stat străin, care se bucură de protecție internațională, pentru a complica relațiile internaționale”, afirmă un comunicat remis presei de procurorii ruși.

Karim Khan este cercetat și în temeiul articolului din Codul Penal al Rusiei „acuzarea ilegală a unei persoane de săvârșirea unei infracțiuni grave sau deosebit de grave, precum și pregătirile pentru un atac asupra unui reprezentant al unui stat străin beneficiind de protecţie internaţională, pentru a complica relaţiile internaţionale”.

„Urmărirea penală este evident ilegală, întrucât nu există temeiuri de tragere la răspundere penală. În conformitate cu Convenția pentru prevenirea și pedepsirea infracțiunilor împotriva persoanelor protejate internațional din 14.12.1973, șefii de stat se bucură de imunitate absolută de jurisdicția statelor străine”, afirmă un comunicat emis de Comitetul de Investigații de la Moscova.

Moscova susține că urmărirea penală este „în mod deliberat ilegală”, pentru că nu văd niciun motiv să-l judece pe Putin.

În același timp, acțiunile judecătorilor ICC în Rusia sunt văzute ca „detenție ilegală” și „pregătire pentru un atac asupra unui reprezentant al unui stat străin care se bucură de protecție internațională, cu scopul de a complica relațiile internaționale”.

China a cerut luni Curţii Penale Internaţionale (CPI) să evite "dubla măsură", după emiterea de către acest tribunal a unui mandat de arestare împotriva preşedintelui rus Vladimir Putin, potrivit AFP şi Reuters.

Liderul de la Kremlin este acuzat de CPI, care are sediul la Haga, în Olanda, de crimă de război pentru "deportarea ilegală" de copii ucraineni în contextul conflictului dintre Moscova şi Kiev.

Reacţia Chinei survine cu câteva ore înainte de începerea unei vizite de stat a preşedintelui chinez Xi Jinping în Rusia, prima în patru ani şi în cadrul căreia se va întâlni cu Vladimir Putin.

"Curtea Penală Internaţională trebuie să adopte o poziţie obiectivă şi imparţială şi să respecte imunitatea şefilor de stat conform dreptului internaţional", a declarat luni, într-o conferinţă de presă, Wang Wenbin, un purtător de cuvânt al diplomaţiei chineze, ca răspuns la o întrebare pe acest subiect.

Această instituţie trebuie "să evite politizarea şi politica dublei măsuri", a subliniat el în faţa presei, făcând referire la alte intervenţii militare care nu au dus la niciun mandat de arestare împotriva unui şef de stat.

Wang Wenbin a fost întrebat despre oportunitatea ca Xi Jinping să îşi confirme vizita de stat în Rusia în contextul acestui mandat de arestare internaţional împotriva lui Vladimir Putin.

"Cele două părţi (...) vor practica un adevărat multilateralism, vor promova democraţia în relaţiile internaţionale, vor construi o lume multipolară, vor îmbunătăţi guvernanţa mondială şi vor contribui la dezvoltarea şi progresul lumii", a răspuns Wang Wenbin.

#Rusia, #Curtea Penala Internationala, #mandat arestare, #Vladimir Putin, #crime razboi, #judecatori, #dosare penale , #Rusia