Evgheni Prigojin, finanțatorul mercenarilor Wagner, i-a mulțumit Dianei Șoșoacă pentru susținere. Contextul în care a pomenit-o

Miercuri, 29 Martie 2023, ora 12:44
7080 citiri
Evgheni Prigojin, finanțatorul mercenarilor Wagner, i-a mulțumit Dianei Șoșoacă pentru susținere. Contextul în care a pomenit-o
Evgheni Prigojin s-a arătat impresionat de performanța Dianei Șoșoacă în sprijinul cauzei Rusiei FOTO Hepta

Evgheni Prigojin, finanțatorul grupului de mercenari Wagner, care luptă în Ucraina, i-a mulțumit senatoarei Diana Șoșoacă și celorlalți politicieni din alte țări care susțin invazia Rusiei în Ucraina.

Mulțumirile „bucătarului lui Putin“ pentru Șoșoacă au fost formulate prin intermediul aplicației de mesagerie Telegram, într-un răspuns adresat publicației rusești ”Observatorul militar”.

Publicația rusească i-a cerut lui Prigojin să comenteze știrea legată de proiectul de lege inițiat recent de senatoarea Diana Șoșoacă, care a cerut ”denunțarea Tratatului de bună vecinătate și cooperare dintre România și Ucraina” și anexarea, de către România, a teritoriilor ucrainene aflate în componența României în perioada interbelică.

”Bună ziua, Evgheni Viktorovici! Numele meu este Ivan și sunt editorul portalului «Observatorul militar». Aș dori să comentați referitor la următorul subiect: recent, în Parlamentul României a fost înregistrat un proiect de lege referitor la anexarea unei părți a teritoriului Ucrainei. Autorul acestei inițiative este senatoarea Diana Șoșoacă, fondatoare a partidului de extremă dreapta SOS, care a criticat în repetate rânduri autoritățile ucrainene, NATO, America și care susține în mod deschis Rusia. Nu e niciun secret că Rusia este susținută de alți politicieni de extremă dreapta din UE, inclusiv din Franța sau Germania (...). În același timp, Uniunea Europeană a impus sancțiuni împotriva grupului Wagner. Credeți că vocea Rusiei se face încă greu auzită în UE? Mențineți legături cu deputați pro-ruși din UE?”, a fost întrebarea adresată lui Prigojin.

Iar răspunsul lui Evgheni Prigojin a fost:

”Desigur, suntem în contact cu mulți politicieni europeni, inclusiv cu membri ai Parlamentului European. Le mulțumesc pentru că sprijină Rusia, atât cât pot. În ceea ce privește Vocea Rusiei, pentru a nu jigni pe nimeni, voi spune acest lucru: "Pentru ca vocea ta să fie auzită, trebuie să vorbești tare, pentru că dacă vorbești cu subînțeles și îți petreci timpul doar pentru propria bunăstare, atunci nimeni nu îți va auzi vocea.”

România, în vizorul GRU

Cercetătorii Institutului Robert Lansing, un think-thank având sedii în Kent - Statele Unite și la Paris, specializat în analize asupra amenințărilor hibride și provocărilor globale la adresa democrațiilor moderne, au urmărit activitatea senatoarei Diana Ivanovici Șoșoacă și consideră că în țara noastră are loc în acest moment o acțiune a GRU, serviciul militar de informații al Rusiei.

Serviciile secrete rusești din Europa trec printr-o criză profundă după expulzarea a circa 750 de agenți care lucrau sub acoperire diplomatică, spun analiștii Institutului Robert Lansing.

Aceasta face ca majoritatea operațiunilor de influență în Europa să fie conduse în prezent de serviciile de informații militare ale Rusiei, și nu de serviciul de informații externe SVR.

Potrivit unei analize publicate pe pagina institutului, cea mai recentă operațiune a serviciilor de informații militare ale Rusiei ar implica-o pe senatoarea Diana Iovanovici Șoșoacă. Ea a depus un proiect de lege privind anexarea unei părți din teritoriul Ucrainei - Bucovina de Nord, o parte din regiunea Cernăuți, Basarabia și Insula Șerpilor. Proiectul propune și anularea Tratatului din 1997 privind relațiile de bună vecinătate.

Pentru analiștii institutului, retorica senatoarei Șoșoacă este inspirată de Kremlin, în timp ce mișcarea se dovedește plină de inconsecvențe, ceea ce este o consecință a faptului că funcțiile SVR au fost încredințate serviciilor de informații militare.

Din 2014, serviciul de informații militare a operat în Europa într-un mod mult prea primitiv, nereușind să ascundă în mod corespunzător propria implicare.

Potrivit evaluării institutului, operațiunea în care ar fi implicată Șoșoacă este o simplă copie a manevrei mediatice pe care șeful SVR a lansat-o cu privire la presupusele planuri ale Poloniei de a anexa o parte din vestul Ucrainei.

Este probabil ca efortul de a o angaja pe senatoarea Șoșoacă să facă parte dintr-o operațiune cu multiple fațete, al cărei următor pas ar trebui să fie justificarea agresiunii rusești împotriva Ucrainei.

Șoșoacă susține că proiectul ei de lege se bazează pe "dreptul natural și legitim la unitate națională". Această teză repetă narațiunile Kremlinului cu privire la motivele și legitimitatea revendicărilor asupra teritoriului Ucrainei. Cu toate acestea, inițiativa lui Șoșoacă deschide calea pentru revendicările teritoriale ale Ungariei asupra Ținutului Secuiesc, pe care Budapesta îl consideră ca făcând parte din spațiul său cultural.

Șoșoacă – spun autorii analizei - a reluat în repetate rânduri dezinformări conduse de serviciile secrete militare rusești. Astfel, ea a afirmat că președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a cerut NATO să se implice direct în război, rostogolind astfel declarații false ale Moscovei.

Șoșoacă a fost acuzată în România de legături cu platforma Sputnik, afiliată serviciilor secrete militare rusești. Această platformă a numit-o "politicianul anului în România în 2021", ceea ce poate indica interesul Kremlinului pentru cariera politică a senatoarei.

În martie 2022, Șoșoacă, împreună cu trei parlamentari, s-a întâlnit cu ambasadorul rus la București, fără a fi existat vreun acord pentru întâlnire din partea conducerii Parlamentului României. Unul dintre deputați, Dumitru Coarnă, a fost ulterior exclus din partidul PSD.

Șoșoacă este cunoscută și pentru declarațiile sale privind necesitatea retragerii României din UE și interzicerea desfășurării forțelor NATO în țară, precum și pentru lupta sa împotriva restricțiilor COVID-19, în urma căreia a devenit una dintre figurile cheie ale mișcării anti-vaxx din România.

Autorii analizei consideră că Șoșoacă se poate să fi intrat în atenția serviciilor secrete rusești ca fost membru al partidului AUR. Un partid pe care cercetătorii îl definesc ca fiina de extremă dreapta, neonazist, antisemit și pro-rus.

Șoșoacă a fost exclusă pentru că nu era de acord cu strategia acestuia, dar autorii precizează că, în declarații ulterioare, Șoșoacă nu a contrazis niciodată pozițiile exprimate de AUR, astfel încât retragerea sa a fost probabil rezultatul unor contradicții interne de partid și al căutării unei noi căi profesionale. Astfel, este probabil ca rușii să o fi susținut în toată această perioadă, concluzionează Institutul Robert Lansing.

Diana Şoşoacă a ajuns pe lista duşmanilor de stat ai Ucrainei

Diana Șoșoacă a fost pusă pe lista dușmanilor Ucrainei de către organizația Mirotvoreț, care din 2014, după prima agresiune rusească împotriva țării, întocmește o listă a persoanelor publice care promovează propaganda statului agresor sau atacă prin declarații suveranitatea Ucrainei.

Politiciana este acuzată de încălcarea suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei, propagandă antiucraineană, răspândirea narațiunilor propagandistice de la Kremlin, negarea dreptului Ucrainei la apărare armată împotriva agresorului rus, participarea la atacuri de informare și propagandă asupra Ucrainei, depunerea unui proiect de lege care propune anexarea unei părți a regiunii de sud a Ucrainei la România.

Mirotvoreţ solicită autorităților ucrainene să examineze acțiunile Dianei Șoșoacă: „Centrul Mirotvoreț solicită organelor de drept să examineze această informație ca pe o declarație despre comiterea de către acest cetățean a unor acte deliberate împotriva securității naționale a Ucrainei, a păcii, a securității omenirii și a legii și ordinii internaționale, precum și a altor infracțiuni”.

Mirotvoreț susține că obiectivul său este de a oferi informații și consiliere autorităților ucrainene, pentru „a aduInformațiile adunate de organizație sunt folosite inclusiv de justiția ucraineană, care recunoaște datele furnizate de organizaţie ca posibile dovezi în procese. Printre personajele incluse pe listă se numără prim-ministrul ungar, Viktor Orban, sau președintele croat, Zoran Milanovic, ambii făcând afirmații în sprijinul Kremlinului de-a lungul timpului.ce pace și armonie” în Ucraina.

Putin vorbește despre un conflict cu NATO și despre al treilea război mondial: "Cred că mai nimeni nu este interesat să fie aşa"
Putin vorbește despre un conflict cu NATO și despre al treilea război mondial: "Cred că mai nimeni nu este interesat să fie aşa"
Preşedintele rus Vladimir Putin a avertizat luni Occidentul că un conflict direct între Rusia şi alianţa militară NATO condusă de SUA ar însemna că planeta se află la un pas de cel de-al...
Emmanuel Macron va solicita încetarea focului în Ucraina: ”Da, o vom cere”
Emmanuel Macron va solicita încetarea focului în Ucraina: ”Da, o vom cere”
Rusiei i se va cere să respecte o încetare a focului în Ucraina în timpul Jocurilor Olimpice de la Paris, a declarat preşedintele francez Emmanuel Macron într-un interviu de la Paris, difuzat...
#Rusia, #evgheni prigojin, #multumiri, #Sprijin, #Diana Sosoaca, #Ucraina , #Rusia