Scenariul manevrelor militare din Belarus. Arsenalul uriaș transportat de Rusia în țara condusă de dictatorul Lukașenko VIDEO

Joi, 10 Februarie 2022, ora 13:27
4094 citiri
Scenariul manevrelor militare din Belarus. Arsenalul uriaș transportat de Rusia în țara condusă de dictatorul Lukașenko VIDEO
Sisteme antiaeriene S-400 Triumf/ FOTO: Captura Youtube

Pentru următoarele zece zile teritoriul Belarusului va fi scena unor exerciții militare ruso-belaruse de amploare.

Șefii de cel mai înalt nivel ai Armatei Ruse se află în Belarus, în frunte cu șeful Marelui Stat Major, Valeri Gherasimov.

În cadrul exercițiilor militare, denumite Union Resolve, militarii vor simula scenarii precum consolidarea frontierei împotriva militanților și a unor amplasamente postconflict.

Manevrele se desfăşoară pe cinci poligoane, patru baze aeriene şi 'diferite situri în Belarus, în special în regiunea Brest, la frontiera cu Ucraina.

La aceste exerciţii, potrivit instituţiei de apărare ruse, participă unităţi şi structuri ale Districtului militar Est al Federaţiei Ruse, care într-un timp foarte scurt au executat o relocare la o distanţă de 10.000 de km, precum şi forţe ale armatei belaruse.

Ministerul Apărării rus menţionează că în cadrul acestor relocări ale efectivelor ruse pe teritoriul belarus au fost evaluate capacităţile infrastructurii de transport din Belarus pentru asigurarea transportării de trupe şi echipamente.

Autorităţile militare ruse au comunicat anterior relocarea în Belarus a unor sisteme antiaeriene S-400 Triumf, divizioane antiaeriene Panţîr-S din Extremul Orient, precum şi a unor avioane de vânătoare Su-35 şi de atac Su-25SM.

Moscova nu a dezvăluit dimensiunea contingentului de trupe pe care l-a trimis în Belarus, dar ministrul Apărării, Serghei Şoigu, care a sosit în Belarus pe 3 februarie, înainte de exerciţiile comune Rusia-Belarus, a susținut că numărul de soldaţi implicaţi este sub limita maximă convenită în 2011, de 13.000 de militari, dar corespondentul BCC spune că la exerciții ar lua parte 30.000 de soldați.

În conformitate cu normele Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), așa cum sunt stabilite în Documentul de la Viena, când acest nivel de concentrare armată este depășit, Rusia este obligată să invite observatori OSCE în zonă.

În termeni militari, desfășurarea de forțe creează un front nou în preajma Ucrainei, menit să-i sporească îngrijorările, remarcă Neil Melvin, specialist în studii de securitate al think-tank-ul RUSI din Londra, citat de Reuters.

Mobilizările de trupe rusești din nordul Ucrainei, unde are granița cu Belarus, apropie și mai mult amenințarea de Kiev.

De la granița cu Belarus mai sunt 210 km pe o autostradă până la Kiev, capitala Ucrainei, iar exercițiile comune adaugă încă un front de atac pentru un potențial asalt rusesc asupra Ucrainei.

Acesta se adaugă amenințării din sud, unde Rusia a anexat în martie 2014 Peninsula Crimeea, și celei din est, unde Moscova conduce o veritabilă insurgență împotriva autorității Kievului, mobilizând peste 100.000 de soldați și echipamente militare în apropiere de granița cu Ucraina.

Odată cu desfășurarea de luptători și sisteme de apărare aeriană, Rusia are o acoperire defensivă mult mai eficientă pentru enclava sa din Kaliningrad, iar sistemele electronice de bruiaj din Belarus îngreunează colectarea informațiilor occidentale, spune Melvin.

NATO a descris operațiunile Allied Resolve 2022/Rusia-Belarus drept cea mai mare desfășurare militară a Rusiei în fosta republică sovietică de la sfârșitul Războiului Rece încoace.

Moscova și Minsk au convenit asupra unei doctrine militare comune

Moscova și Minsk au convenit asupra unei doctrine militare comune pentru proiectul lor de integrare de „stat unional”. Avioanele de război rusești patrulează acum regulat granița cu Belarus.

Anul trecut, cele două țări au deschis un centru comun de formare la Hrodno, în vestul Belarusului.

„Acesta este un cod de bază pentru o prezență permanentă”, a spus Mathieu Boulegue, cercetător la grupul de reflecție Chatham House din Londra. „O poți numi așa cum vrei: indiferent de retorica din jurul ei, se va transforma într-o prezență permanentă informală pe care Rusia și-a dorit-o întotdeauna”.

În ultimele săptămâni, Lukașenko a făcut mai multe declarații demonstrative menite a-i dovedi loialitatea față de Moscova.

„Pentru vest, este important să înecăm în sânge frăția ruso-ucraineană”, a spus Lukașenko în urmă cu două săptămâni, în discursul său anual. „Oricât de mult ar putea să nu le placă unora, vom întoarce Ucraina la stâlpul nostru slav”.

Într-un interviu acordat săptămâna aceasta lui Vladimir Soloviov, un prezentator de televiziune pro-Kremlin, Lukașenko a mers mai departe, spunând că, dacă Ucraina ar lansa un asalt asupra Donbasului, va trimite trupe belaruse să lupte alături de trupele rusești pentru a respinge atacul.

„Armata belarusă va acționa exact în același mod ca armata rusă, va fi un răspuns comun. Crezi că astăzi glumim la granița de sud? – a întrebat el retoric făcând referire la exercițiile militare comune.

Pe 27 februarie, Belarus este de așteptat să organizeze un referendum pentru a-și schimba constituția. Schimbările ar include eliminarea statutului său oficial de țară „neutră” și de zonă „fără arme nucleare”.

Kremlinul a spus că trupele sale se vor întoarce în garnizoanele de baștină odată ce exercițiile se vor termina.

Ucraina, exerciții în oglindă

Ucraina începe joi exerciţii militare anunţate anterior ca răspuns la exerciţiile Rusiei în Belarus, interpretate de Kiev şi Occident ca parte a escaladării militare a Rusiei în regiune, relatează Reuters.

Ministrul apărării ucrainean, Oleksii Reznikov, a declarat anterior că aplicaţiile se vor desfăşura în acelaşi interval de timp, 10- 20 februarie, iar forţele armate vor efectua exerciţii cu drone Bayraktar şi rachete antitanc Javelin şi NLAW furnizate de parteneri străini.

Nici Ucraina nu a comunicat numărul militarilor şi echipamentelor implicate în aceste exerciţii.

Rusia a mobilizat 70% din capacitatea militară de care ar avea nevoie pentru a invada Ucraina, potrivit unei informări făcute Congresului SUA de reprezentanți ai administrației americane.

În timpul unei discuții de șase ore cu ușile închise, membrii Congresului SUA au aflat că forțele lui Vladimir Putin ar putea captura Kievul și să-l înlăture de la putere pe președintele Zelenski în doar câteva zile, scrie The New York Times.

Imaginile din satelit, interceptarea comunicațiilor dintre forțele militare rusești corelată cu mișcările de trupe, toate arată că Rusia ar pregăti cea mai mare operațiune militară terestră din Europa din 1945 încoace.

Washingtonul consideră că Rusia poate alege alte opțiuni decât o invazie pe scară largă, inclusiv o incursiune limitată, și nu crede că președintele Vladimir Putin a luat o decizie finală, au spus oficialii, citați de Reuters.

Tocmai de aceea, Putin a mobilizat o forță capabilă să execute toate scenariile.

O invazie pe scară largă ar provoca victime majore, a spus unul dintre oficiali. Armata ucraineană ar putea suferi între 5.000 și 25.000 de victime, în timp ce pierderile trupelor Rusiei ar putea fi între 3.000 și 10.000, iar victimele civile ar putea varia între 25.000 și 50.000, potrivit estimărilor SUA, a spus oficialul.

O invazie completă ar determina, de asemenea, fuga a milioane de refugiați și de persoane strămutate în interiorul Europei, consideră Washingtonul.

Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Cu o situație pe frontul contra invadatorilor ruși tot mai dificilă și mai vulnerabilă, Ucraina a primit sâmbătă seara, 20 aprilie, și o veste bună. Camera Reprezentanților din Congresul...
Mai mulți copii ucrainieni, care fuseseră transferați cu forța în Rusia, s-au întors la familii. Kievul estimează că 20.000 de minori au fost deportaţi
Mai mulți copii ucrainieni, care fuseseră transferați cu forța în Rusia, s-au întors la familii. Kievul estimează că 20.000 de minori au fost deportaţi
Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat miercuri, că şaisprezece copii ucraineni care fuseseră "transferaţi cu forţa în Rusia" au fost "reuniţi cu familiile lor", după ce...
#Rusia, #exercitii militare comune, #Belarus, #Ucraina , #Rusia