Guvernul rus a cheltuit deja o treime din bugetul pe 2023. Soldele soldaților ce luptă în Ucraina au început să întârzie

Joi, 20 Aprilie 2023, ora 23:47
5641 citiri
Guvernul rus a cheltuit deja o treime din bugetul pe 2023. Soldele soldaților ce luptă în Ucraina au început să întârzie
Soldați ruși FOTO: global.espreso.tv

Guvernul rus și-a cheltuit deja o treime din bugetul său pentru 2023, pe fondul unui nivel record al cheltuielilor și al unui colaps al veniturilor din petrol și gaze, potrivit economiștilor ruși. Executivul de la Moscova va trebui să reducă cu 40% cheltuielile zilnice pentru a se încadra în bugetul anual.

Agency News, o sursă media independentă, informează că până la 17 aprilie, guvernul rus a cheltuit deja 10,14 trilioane de ruble (124 miliarde dolari) dintr-un plan de 29,88 trilioane (365,4 miliarde dolari), conform datelor publicate de guvern.

În aceeași perioadă, guvernul a încasat doar 5,4 trilioane de ruble (66 miliarde de dolari) ca venituri. Deficitul bugetar a crescut cu 4,7 trilioane de ruble (57,4 miliarde dolari). Aceasta reprezintă o scădere cu 21% a veniturilor comparativ cu anul trecut și reflectă o scădere cu 45% a veniturilor din exporturile de petrol și gaze.

Cheltuielile au crescut brusc în aprilie. Pentru a se încadra în bugetul planificat, cheltuielile trebuie reduse cu 40% la doar 76,4 miliarde de ruble pe zi pentru restul anului. Acest lucru, după cum notează analiștii economici, este cu greu posibil. Nivelul actual al cheltuielilor riscă să atragă și o creștere a inflației.

Agency News notează că o treime din întregul buget federal rus pentru anul acesta a fost clasificat drept secret. Cheltuielile clasificate au devenit cel mai mare element din buget, depășind cheltuielile pentru servicii sociale și bunăstare.

Este mai mult decât probabil ca aceste cheltuieli secrete să reflecte costul războiului din Ucraina, inclusiv creșterea cheltuielilor militare și costul menținerii teritoriilor pe care Rusia le ocupă în Ucraina.

Se spune că Ministerul Finanțelor intenționează să introducă o „taxă de urgență” unică pentru întreprinderile mari, în valoare de aproximativ 200-250 de miliarde de ruble (2,44-3 miliarde de dolari), pentru a reduce deficitul bugetar. Probabil că o va face, dar cu prețul înrăutățirii economiei Rusiei.

Noii recruți, plătiți mai bine ca ofițerii

În speranța de a-i liniști pe cetățenii aruncați într-un război mai puțin popular, Putin a mărit salariile recenților recrutați. Dar asta creează alte probleme.

Nu numai că costurile cu personalul devorează o treime din bugetul apărării, dar, în unele cazuri, trupele nou recrutate sunt plătite mai mult decât ofițerii cu experiență în luptă, inclusiv cei care îi antrenează.

„În tot serviciul meu militar, nu am văzut niciodată soldați obișnuiți primind mai mult decât ofițerii care îi comandă”, a declarat Iuri Netkachev, general-locotenent în retragere, pentru ziarul rus Nezavisimaia Gazeta.

Celor 300.000 de recrutați chemați anul trecut în „mobilizarea parțială” anunțată de președintele Vladimir Putin li s-a promis un salariu lunar de până la 200.000 de ruble, sau 2.430 de dolari la cursurile de schimb curente. Acest lucru este generos în comparație cu cele 2.000 de ruble, sau 24 de dolari, pe lună pe care le-au câștigat conscrișii în 2020 și cu cele 62.000 de ruble, sau 757 de dolari, pe lună plătite soldaților contractați voluntari în acel an.

Există și bonusuri de semnare pentru voluntari. (Kremlinul promite recompense pentru alte realizări în Ucraina, cum ar fi distrugerea tancurilor inamice.)

Dar acum, un ofițer de infanterie motorizată obișnuit va primi astăzi doar un minim lunar de 195.000 de ruble, sau aproximativ 2.370 de dolari, chiar și un comandant de pluton câștigând doar aproximativ 225.000 de ruble, sau 2.740 de dolari, au declarat oficialii Ministerului Apărării pentru Nezavisimaya Gazeta.

Iar ofițerii primesc salariul integral numai dacă petrec întreaga lună pe teritoriul inamic, a declarat Andrei Poleșciuk, președintele Sindicatului Personalului Militar din Rusia, potrivit publicației ruse.

Plățile întârzie

Netkacev a spus că trupele mobilizate sunt antrenate de ofițeri care „de regulă” au experiență de luptă. „Dar se dovedește că acești războinici cu experiență, care antrenează „soldați verzi” chemați din civilie, cărora statul le-a dat deja 200.000 de ruble, primesc de câteva ori mai puțin”, a spus Netkacev.

Chiar dacă condițiile pe front sunt proste și moartea pândește la tot pasul salariul militar pare generos în comparație cu sectorul civil, unde salariul mediu lunar este de 63.000 de ruble (770 de dolari).

Dar există, deja plângeri că soldații nu primesc banii care li s-au promis. Nici măcar familiile mercenarilor Grupului Wagner uciși în lupte nu primesc despăgubirile promise – decât dacă pot arăta cadavrul.

Pe termen lung, întrebarea este dacă economia rusă - deja afectată de sancțiunile occidentale - își poate permite armele necesare pentru a înlocui miile de vehicule blindate, piese de artilerie și alte arme pierdute în Ucraina în timp ce plătește cei 1,5 milioane de soldați pe care Moscova și-i dorește în uniformă.

În prezent, costurile cu personalul vor devora cel puțin 30% din cheltuielile planificate pentru apărare, în timp ce anterior ponderea cheltuielilor pentru apărare pentru salariile militare nu era mai mare de 12% până la 15%, potrivit Nezavisimaia Gazeta.

„Dacă luăm în considerare cheltuieli similare pentru mai mult de un milion de militari ai Forțelor Armate ale Federației Ruse, atunci cel puțin 1,5 trilioane de ruble [18,2 miliarde de dolari] vor fi cheltuite pentru plata indemnizațiilor bănești pe an”, se spune în articol.

Cu toate acestea, reducerea salariilor militare – sau neplata salariilor și bonusurilor – ar fi o mișcare riscantă. Disputele legate de salarizare sunt o cauză comună a tulburărilor în rândurile armatelor.

Aliatul lui Putin amenință cu apocalipsa nucleară: "O vorbă necugetată, o singură mişcare ar putea provoca un conflict armat"
Aliatul lui Putin amenință cu apocalipsa nucleară: "O vorbă necugetată, o singură mişcare ar putea provoca un conflict armat"
Dacă Rusia va continua să fie presată de Occident, am putea fi martorii unei apocalipse nucleare, a avertizat joi, 25 aprilie, într-un discurs rostit la Minsk, preşedintele Belarusului,...
Rusia susține că trimiterea de către SUA a rachetelor cu rază lungă în Ucraina este un ”act perfid”. Peskov: ”Nu va schimba rezultatul operațiunii militare speciale”
Rusia susține că trimiterea de către SUA a rachetelor cu rază lungă în Ucraina este un ”act perfid”. Peskov: ”Nu va schimba rezultatul operațiunii militare speciale”
Ambasadorul Rusiei în SUA, Anatoli Antonov, spune că transferul de rachete balistice cu rază lungă de acțiune către Ucraina este „imposibil de justificat”. Trei oficiali americani au...
#Rusia, #guvern, #buget, #cheltuiei, #armata, #soldati, #intarzieri, #plati, #venituri , #Rusia