Atlantic Council:„De ce Kremlinul nu își poate accepta granițele”

Luni, 14 August 2023, ora 23:08
6767 citiri
Atlantic Council:„De ce Kremlinul nu își poate accepta granițele”

Epoca stăpânirii mongole, și nu moștenirea Rusiei Kievene, a deschis calea pentru ascensiunea Imperiului Rus.

Rusia nu a fost niciodată un stat în sensul general al termenului, se arată într-un articol din Atlantic Council, în care autorii încearcă să înțeleagă obsesia actuală a Rusiei față de Ucraina.

„Spre deosebire de statul turc modern, care a apărut din Imperiul Otoman, sau Marea Britanie, care a câștigat și a pierdut un imperiu, Rusia nu a avut niciodată o identitate separată de imperiu”, spune John Sifer, care a lucrat pentru CIA timp de 28 de ani și Glenn Chaffetz, care are peste 30 de ani de experiență în guvernul SUA și mediul academic.

Istoria de o mie de ani a Rusiei este un mit

Narațiunea Kremlinului că Rusia (Rusia Kieveană) își are originile în Ucraina modernă este un basm inventat de Moscova. Istoria de 1.000 de ani a Rusiei este un mit creat și perpetuat chiar de ruși, propagat de generații de dictatori ruși pentru a justifica expansiunea lor externă și represiunea internă.

În schimb, ceea ce este Rusia astăzi a început ca o colecție liberă de orașe-stat independente care includeau Novgorod, Pskov, Smolensk, Tver și Moscova, dintre care ultima a câștigat o importanță deosebită la sfârșitul stăpânirii mongole. Pe atunci, Kievul nu făcea parte din Rusia mai mult decât este acum. Nu exista un limbaj comun, o administrație comună și o identitate comună. Într-adevăr, au trecut secole înainte ca conducătorii Moscoviei să încerce să-și stabilească stăpânirea asupra Kievului și a pământurilor Ucrainei de astăzi.

Rusia își trage rădăcinile de la stăpânirea mongolo, nu de la Rusia Kieveană

Era stăpânirii mongole, și nu moștenirea Rusiei Kievene, a fost cea care a deschis calea pentru creșterea Imperiului Rus. Sub Ivan al III-lea, Moscovia s-a impus ca cel mai puternic oraș-stat care a apărut din perioada mongolă. El se autointitula „regele întregii Rusii”, dar în realitate semăna mai degrabă cu primarul Moscovei Mari. Acest rege a început expansiunea Moscoviei, inițiind așa-numita „colectare de pământuri rusești”. Viziunea sa expansionistă a fost acceptată de aproape fiecare conducător ulterior al Moscoviei, al Imperiului Rus, al Uniunii Sovietice și al Federației Ruse.

Aspirațiile lui Ivan al III-lea de a dobândi noi teritorii, adesea sub pretextul „reunificării ținuturilor Rusiei antice”, continuă și astăzi și au avut un impact profund asupra istoriei lumii. După cum a remarcat istoricul Stephen Kotkin, „începând cu domnia lui Ivan cel Groaznic în secolul al XVI-lea, Rusia a reușit să se extindă cu o rată medie de 24 de kilometri pătrați pe zi timp de sute de ani, acoperind în cele din urmă o șesime din masa de pământ a lumii ."

Puține dintre popoarele care au locuit pământurile revendicate de Ivan al III-lea și urmașii săi s-au considerat ruși, cel puțin până când au fost „adunați”. La momentul morții lui Ivan al III-lea, Moscovia acoperea mai puțin de o cincime din teritoriul Rusiei de astăzi; în special, nu includea teritoriul Ucrainei moderne, Belarusului, Caucazului sau întregii Siberii. Crimeea, condusă de Vladimir Putin, nu a făcut parte din Imperiul Rus până când Ecaterina a II-a a luat-o de la Hanii Crimeii în 1783.

Dinamica cuceririi imperiale și a rusificării

Dacă Putin vrea să îndrepte greșelile istoriei, trebuie să returneze Crimeea tătarilor din Crimeea. Bineînțeles că nu o va face, deoarece dinamica cuceririi imperiale și a rusificării este o componentă cheie a legitimității pentru Putin, așa cum a fost pentru aproape toți conducătorii Rusiei (cu excepția parțială a lui Elțin și Gorbaciov). Rusia se extinde deoarece conducătorii săi au nevoie de o amenințare externă pentru a-și justifica autocrația. Acest lucru este valabil și pentru perioada sovietică, precum și pentru Ivan cel Groaznic, Petru I și Ecaterina a II-a.

Rusia lui Putin deplânge pierderea gloriei imperiale și nu s-ar împăca niciodată cu trecutul său represiv. Paradoxul extinderii securității și extinderii politicii externe și interne a Rusiei este un cerc vicios pe care toate imperiile îl simt într-o măsură sau alta. Cucerire creează amenințări în teritoriile nou dobândite și la granițele în expansiune ale imperiului în creștere. Expansiunea necesită rusificare internă și represiune și extindere externă ulterioară. După cum a spus Ecaterina a II-a: „Nu am cum să-mi protejez granițele decât să le extind”.

Această dinamică se poate termina în două moduri: prin izolare externă sau prin democratizare internă. Aceasta din urmă s-a dovedit problematică pentru ruși, iar vecinii Rusiei nu ar trebui să se aștepte ca acest lucru să se întâmple curând. Prima a funcționat mai devreme, în timpul Războiului Rece.

Rusia va continua să atace

Rusia modernă rămâne un imperiu și nu se consideră o mare putere decât dacă își domină vecinii. Așadar, Rusia va continua să-și amenințe, să atace și să-și înghită vecinii până când Occidentul va acționa colectiv pentru a o opri.

Rusia și apologeții săi se vor plânge că descurajarea ignoră interesele legitime de securitate ale Rusiei. Aceasta este o minciună, deoarece preocupările de securitate ale Rusiei sunt în continuă creștere. De fapt, liderii ruși nu au de ce să-și facă griji dacă se întorc la granițele din 1991 ale țării lor, recunoscute internațional. Occidentul a respectat aceste frontiere. Până când Rusia modernă nu va trece dincolo de identitatea sa imperială adânc înrădăcinată, este puțin probabil ca lucrurile să se schimbe, conhide Atlantic Council..

Relațiile complicate dintre Statele Unite și Rusia. 300 de ani de colaborare în umbra conflictelor
Relațiile complicate dintre Statele Unite și Rusia. 300 de ani de colaborare în umbra conflictelor
În conștiința maselor s-a înrădăcinat stereotipul că SUA și Rusia sunt dușmani de moarte. În realitate, acest lucru nu este decât un narativ propagandistic. Și nu vorbim doar despre...
Întâlnire de foc între ucraineni și americani în Arabia Saudită, înainte ca delegația SUA să stea față în față cu cea a Rusiei
Întâlnire de foc între ucraineni și americani în Arabia Saudită, înainte ca delegația SUA să stea față în față cu cea a Rusiei
Oficialii ucraineni şi americani urmează să se întâlnească duminică seara, 23 martie, în Arabia Saudită, pentru a discuta posibilitatea unei încetări parţiale a focului între Ucraina...
#Rusia, #imperiu, #Kremlin, #rusia kieveana, #stapanirea mongola, #granite , #Rusia
  1. Manifestație împotriva lui Elon Musk la un showroom Tesla din Washington. Pancarte cu miliardarul și mesajul: ”Fur de la tine” VIDEO
  2. Tăieri de salarii într-o țară europeană cu o comunitate uriașă de români. Decizia controversată prin care se cresc taxele pe muncă
  3. Haosul din SUA ajută China să iasă din criza datoriei suverane. "Investitorii par să își îndrepte acum atenția spre statul comunist"
  4. Momentul în care Piedone „a descins” în cluburile din centrul Capitalei. Reacția șefului ANPC când a găsit o petrecere de majorat la care participau și minori VIDEO
  5. Serbia și Ungaria, cele mai apropiate țări europene de regimul lui Putin, pregătesc o alianță militară
  6. Distrugere. Secretele întunecate ale psihicului lui Putin
  7. Scandal pe o stradă din Cluj-Napoca. Un tânăr de 28 de ani a fost bătut cu bestialitate de familia iubitei sale. Părinții s-au năpustit și asupra fetei
  8. Emisarul lui Trump crede că nu există motive de alarmă dincolo de granițele Ucrainei: Putin ”nu văd că vrea să preia toată Europa”
  9. „Jocul lui Putin are 3 reguli”. Concluziile unui general de trei stele după ce liderul SUA a discutat despre pace în Ucraina cu liderul rus
  10. Noi trageri Loto 6/49 și Noroc. Care sunt numerele câștigătoare duminică, 23 martie