Ce este creșterea prin regresie tehnologică, mecanismul bizar prin care Rusia vrea să se redreseze economic. "Cine are nevoie de produse evident învechite?"

Luni, 16 Mai 2022, ora 22:16
6891 citiri
Ce este creșterea prin regresie tehnologică, mecanismul bizar prin care Rusia vrea să se redreseze economic. "Cine are nevoie de produse evident învechite?"

Rusia se sinucide economic, iar economia ei riscă să ajungă la nivelul unei țări în curs de dezvoltare, așa că întreprinderile germane sunt sfătuite să părăsească Federația Rusă, scrie DW.

Economiști cunoscuți avertizează cercurile de afaceri din Germania despre inutilitatea pieței ruse după atacul rusesc asupra Ucrainei și impunerea a numeroase sancțiuni occidentale.

DW citează argumentele experților, care indică faptul că firmele germane ar trebui să reducă rapid afacerile cu Rusia.

Analiștii economici cred că Rusia, deși nu va deveni Coreea de Nord, va fi doar un furnizor de materii prime pentru Asia. În același timp, transformarea Rusiei într-un „furnizor de energie pentru Asia” va dura timp, probabil ani. Și construirea conductelor către China ar putea dura un deceniu întreg.

"Este puțin probabil să se întâmple ceva. La urma urmei, tot ceea ce este cu adevărat important pentru trecerea în viitor China are deja", citează publicația opinia unuia dintre experți.

Nimeni nu va muri de foame în Rusia, 80% din puterea de cumpărare va rămâne. Dar „multe locuri de muncă vor fi distruse” și va lovi pe toată lumea, inclusiv clasa de mijloc, care până acum „își făceau vacanțele în țări europene”.

Rusia mizează pe „creșterea prin regresie”

Experții sunt surprinși de declarațiile făcute în Rusia despre „creșterea prin regresie tehnologică”. Potrivit acestora, „creșterea prin regresie” este un mesaj foarte ciudat, deoarece creșterea PIB-ului este asigurată tocmai de progresul tehnologic.

"Parierea pe tehnologiile din generația anterioară înseamnă de fapt că întreprinderile rusești sunt sfătuite ca „nici măcar să nu spere că pot fi competitive" în competiția globală. Privind setea de dezvoltare care domnește în întreaga lume acum, cine are nevoie de produse evident învechite astăzi?", se întreabă analiștii.

„Tot acest război este sinucidere economică”, spune Markus Kuip, profesor asociat la Academia Militară de la ETH Zurich, într-un interviu pentru ziarul conservator Frankfurter Allgemeine Zeitung, care este popular în cercurile de afaceri din Germania.

Potrivit acestuia, „ asistăm la degradarea unei economii dezvoltate la nivelul unei țări în curs de dezvoltare ”.

O întoarcere la Uniunea Sovietică

Expertul prezice o perioadă lungă de inflație ridicată în Rusia, care va lovi „populația normală” și îl va obliga pe Putin să subvenționeze produsele alimentare de bază.

„Va fi o întoarcere la Uniunea Sovietică a anilor ‘80, la un imperiu întunecat și mizerabil”.

Într-un alt interviu publicat de ziarul Die Welt, Markus Kuyp rezumă ceea ce se întâmplă în Rusia, astfel: "Pe termen lung, Putin face un prejudiciu economic foarte, foarte grav. Poate că nu își dă seama."

Publicistul Bernd Ziesemer, fost redactor-șef al ziarului economic Handelsblatt, citează proverbul rus „măsoară de șapte ori, taie o dată” și invocă șapte motive pentru care afacerile germane din Rusia nu își vor reveni, așa cum s-a întâmplat de multe ori în trecut, după diferite crize. De data aceasta, crede autorul, „economia rusă se confruntă cu o iarnă foarte lungă ”.

Primul motiv este că, în Occident, Putin este considerat un „criminal de război”, și, prin urmare, nu vor exista contacte politice normale cu Rusia, dar va avea loc un nou război rece, și chiar mai amar decât cel anterior.

În al doilea rând, prăbușirea continuă a cooperării în domeniul petrolului și gazelor „va rupe spatele relațiilor germano-ruse”. Pentru Germania, întrebarea nu mai este dacă este necesar să scăpăm de dependența energetică de Federația Rusă, ci doar în termeni.

În al treilea rând, afacerile germane nu ar trebui să mizeze pe faptul că sfârșitul războiului va duce la ridicarea sancțiunilor occidentale, în special a celor americane.

Al patrulea motiv este că noi proiecte mari din Rusia vor fi prea riscante pentru mulți ani de acum înainte din cauza sancțiunilor. „ Preocupări precum Claas sau Knauf, care vor să rămână în Rusia cu orice preț, ar trebui să se adapteze la declinul lent al fabricilor lor ”, prezice Bernd Ziesemer.

El consideră că cel de-al cincilea motiv îl reprezintă riscurile reputaționale mari în întreaga lume pentru acele firme care vor încerca să facă afaceri în Rusia.

Autorul vede al șaselea motiv în deteriorarea în continuare a climatului de afaceri, deja prost din Rusia, care va provoca și mai multe suferințe firmelor germane.

„ Orbit de 20 de ani de propagandă și incitare națională, majoritatea rușilor se percep drept victime ale războiului, pedepsiți pe nedrept de sancțiunile occidentale și afectați mai ales de trădarea germanilor.

Al șaptelea motiv este sărăcirea rapidă a rușilor. Marea piață de consum a Rusiei se va micșora.

Germania nu va mai importa petrol din Rusia, indiferent de sancţiunile UE

Germania intenţionează să înceteze să mai importe petrol din Rusia de la finele acestui an, chiar dacă Uniunea Europeană (UE) nu va reuşi să ajungă la un acord cu privire la un embargo la nivelul UE cu privire la ţiţeiul rusesc, au declarat oficialii guvernamentali citaţi de Bloomberg.

Eforturile Berlinului destinate încheierii de contracte cu furnizorii alternativi înregistrează progrese, iar guvernul german este încrezător că poate rezolva problemele de logistică rămase în decurs de şase-şapte luni, susţin oficialii care au dorit să îşi păstreze anonimatul.

Citeste si:
Pentagonul susține că retragerea ucrainenilor din Severodonețk este un pas tactic. Ce urmărește, de fapt, Armata Ucrainei
Pentagonul susține că retragerea ucrainenilor din Severodonețk este un pas tactic. Ce urmărește, de fapt, Armata Ucrainei
Retragerea armatei ucrainene de la Severodonețk este o mișcare tactică profesionistă care le va permite să ocupe poziții mai bune și să fie întărite cu noi arme. În special, su sistemele...
Marina rusă a primit ordin să mineze porturile Ucrainei la Marea Neagră. "Intenția este să le blocheze definitiv"
Marina rusă a primit ordin să mineze porturile Ucrainei la Marea Neagră. "Intenția este să le blocheze definitiv"
Ca parte a blocadei impuse de Rusia exporturilor de cereale din Ucraina, marina rusă a primit ordin să mineze porturile Odesa și Oceac de la Marea Neagră și a făcut deja asta în râul Nipru,...