Adevărul din spatele cifrelor oficiale raportate de Moscova. Rușii de rând simt în propriul buzunar prețul războiului lui Putin

Luni, 03 Aprilie 2023, ora 15:39
3593 citiri
Adevărul din spatele cifrelor oficiale raportate de Moscova. Rușii de rând simt în propriul buzunar prețul războiului lui Putin
Rușii cumpără tot mai puține produse/ FOTO: dunyanews.tv

Judecând după cifrele oficiale, Rusia stă bine în ciuda cheltuielilor de război și a sancțiunilor impuse de Occident: PIB-ul său a scăzut doar cu 2,1% în 2022, în timp ce venitul gospodăriilor a scăzut cu 1%.

Cu toate acestea, statisticile nu reflectă modul în care s-a schimbat însăși structura economiei rusești după un an de război. Industria militară a început să domine consumul: chiar și brutăriile asamblează acum drone pentru armată.

În același timp, în ceea ce privește comerțul cu amănuntul, țara a fost aruncată înapoi cu un deceniu, iar producția de bunuri de consum a scăzut cu zeci de procente. Clasa de mijloc a părăsit țara, iar cei care au rămas au început să cumpere mai multă vodcă și mai puține alimente pentru copii, scrie „Novaia Gazeta Europa“, care a investigat modul în care industria militară umflată a Rusiei ajută autoritățile să mascheze scăderea nivelului de trai al cetățenilor săi.

Economia tancurilor

Structura economiei Rusiei s-a schimbat semnificativ după un an de război. În timp ce industriile civile scad cu zeci de procente, producția de armament crește în Rusia, ceea ce îi afectează PIB-ul.

De exemplu, producția de produse metalice gata făcute, care include muniția, a crescut cu 7%.

„Producția de mașini pe care oamenii obișnuiau să le cumpere cu plăcere a fost înlocuită de producția de muniție, mascată de eticheta «produse metalice». Acesta este un PIB fundamental diferit”, spune Oleg Buklemișev, director al Centrului de Cercetare a Politicii Economice de la Facultatea de Economie din cadrul Universității de Stat din Moscova.

Producția de autoturisme a scăzut cu 67% în ultimul an și cu 44,6% pentru toate vehiculele, inclusiv camioane și autobuze. Fediakov spune că situația de pe piața auto este un dezastru: „Am coborât la nivelul anilor 1980”.

Vânzările de autoturisme au scăzut cu 58,8%, până la 687.000 de unități pe parcursul anului.

Statisticile legate de consumul final arată la fel de sumbru. Potrivit Rosstat, cifra de afaceri a comerțului cu amănuntul în termeni fizici a scăzut cu 6,7% în 2022, cu 9,5% în T4,2022 față de T4,2021, iar comerțul cu amănuntul nealimentar, unde ponderea importurilor este ridicată, a scăzut cu 14,3%.

De exemplu, cheltuielile cu îmbrăcămintea din Rusia au scăzut cu 6,6% în 2022, ajustate la inflație, deși primele trei luni au arătat o creștere activă. Vânzările de mobilă au scăzut cu 19,8%, vânzările de telefoane mobile cu 27,5%, vânzările de frigidere cu 14,6%, iar vânzările de mașini de spălat cu 18,4%.

Sber, cea mai mare bancă din Rusia, oferă date care indică, de asemenea, că în decembrie, ianuarie și în primele două săptămâni din februarie, multe segmente ale comerțului cu amănuntul nealimentar au scăzut în termeni nominali cu 20-30% față de aceeași perioadă a anului trecut.

„Veniturile reale și populația sunt în scădere, în mare parte din cauza plecării rușilor bogați, astfel că piața de consum se micșorează. Afacerile vor continua să reducă cheltuielile pe măsură ce rușii vor deveni tot mai săraci”, spune Andrey Sizov, director executiv la SovEcon.

Cel mai mare retailer de produse alimentare din Rusia, X5, și Azbuka Vkusa, lanțul de magazine alimentare premium, atribuie, de asemenea, declinul cererii la plecarea din țară a persoanelor înstărite.

E loc și de mai rău

Experții cu care a discutat Novaia-Europa se așteaptă ca situația din sectorul de consum să se înrăutățească și mai mult.

„Toate volumele de vânzări de top sunt istorie. Va exista doar o scădere în viitor. Anul trecut nu va fi probabil cel mai rău an pentru retail, dar 2023 s-ar putea dovedi a fi unul”, spune Fediakov.

Rușii au plătit deja foarte mult pentru politica externă agresivă a lui Vladimir Putin. PIB-ul țării ar fi putut fi cu 30% mai mare decât este acum dacă Rusia nu ar fi anexat Crimeea în 2014, spune economistul Serghei Aleksașenko, vicepreședinte al Băncii Centrale în anii 1990.

La începutul anului 2023, PIB-ul Rusiei era cu doar 8,4% mai mare decât în 2012. Dacă nu ar fi existat „întoarcerea spre Crimeea”, economia Rusiei ar fi putut crește cu 41%, crede Aleksașenko. Acest lucru este în concordanță cu rata medie de creștere mondială pentru această perioadă (3,5% pe an).

Iar această creștere i-ar fi putut îmbogăți pe rușii obișnuiți, mai degrabă decât industria militară. Averea lor ar fi fost cu aproximativ 30% mai mare decât este acum. De exemplu, venitul mediu lunar pe cap de locuitor, care acum este de 45.000 de ruble (530 de euro), potrivit Rosstat, ar fi putut ajunge la 59.000 (700 de euro) cu același nivel de inflație.

O duzină de militari ucraineni au terminat primul stagiu de pregătire pentru a pilota F-16. Vor urma un nou program în Franța
O duzină de militari ucraineni au terminat primul stagiu de pregătire pentru a pilota F-16. Vor urma un nou program în Franța
Primii piloţi ucraineni instruiţi de Royal Air Force au obţinut certificarea şi îşi vor continua pregătirea în Franţa, a anunţat sâmbătă Ministerul britanic al Apărării. O duzină...
Putin spune că nu vrea un conflict cu NATO, dar avioanele F-16 date Ucrainei vor fi doborâte indiferent în ce țară se vor afla
Putin spune că nu vrea un conflict cu NATO, dar avioanele F-16 date Ucrainei vor fi doborâte indiferent în ce țară se vor afla
Rusia nu are planuri în privinţa niciunei ţări NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Cehia, dar dacă Occidentul va furniza avioane de luptă F-16 Ucrainei, atunci acestea vor fi...
#Rusia, #invazie, #Ucraina, #razboi, #economie, #preturi, #inflatie, #venituri , #Rusia