De ce au montat autoritățile din Moscova sisteme de apărare antiaeriană pe clădirile înalte. Manipularea lui Putin

Sambata, 21 Ianuarie 2023, ora 23:29
4737 citiri
De ce au montat autoritățile din Moscova sisteme de apărare antiaeriană pe clădirile înalte. Manipularea lui Putin
Sistem antiaerian Panțîr pe o clădire din Moscova folosită de Ministerul rus al Apărării/ FOTO: Twitter

După ce luni de zile a căutat să-i țină pe ruși departe de războiul din Ucraina, acum Kremlinul schimbă tactica și trece la o fază mai dură pentru a-i impresiona: a pus sisteme de apărare antiaeriană pe cădirile oficiale importante din capitala Rusiei. Putin ar fi ordonat desfășurarea sistemelor de apărare aeriană la Moscova pentru a crea imagini inflamatorii care descriu războiul ca fiind mai amenințător pentru publicul rus, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului din Washington (ISW).

Pe 19 și 20 ianuarie, surse rusești și rețelele de socializare au distribuit imagini care arată instalarea unui sistem de apărare aeriană pe acoperișul clădirii Ministerului rus al Apărării din Moscova. Institutul pentru Studierea Războiului consideră că Kremlinul își intensifică probabil eforturile de a prezenta invadarea Ucrainei de către Rusia ca un război existențial, pentru a crea condiții informaționale pentru populația rusă.

„Este puțin probabil ca Putin să creadă că Ucraina va viza Moscova, mai degrabă este un joc de spectacol pentru a sprijini operațiuni de informare sporite pentru a pregăti spațiul informațional intern rus pentru un război prelungit în Ucraina și alte victime”. Secretarul de presă al Kremlinului, Dimitri Peskov, a refuzat să comenteze imaginile, iar deputatul Dumei de Stat Evgheni Lebedev le-a numit false. Unii bloggeri ruși au reacționat cu încântare la imagini, spunând că locuitorii Moscovei vor ști în sfârșit că Rusia este angajată într-un „război greu” în Ucraina.

Sisteme de apărare antiaeriană cu rachete menite să intercepteze avioane şi rachete care se apropie par să fi fost desfăşurate în ultimele două zile pe mai multe clădiri administrative din centrul Moscovei.

Fotografii publicate joi pe reţelele sociale arată că un sistem de rachete Panţîr a fost instalat pe acoperişul unei clădiri cu opt etaje, situată pe malul râului Moskva şi folosită de Ministerul rus al Apărării.

O altă înregistrare video arată cum un sistem de apărare antiaeriană este ridicat pe acoperişul unei instituţii de învăţământ din cartierul Taganka din Moscova, aflat la 2,5 km sud-est de Kremlin.

Potrivit NEXTA, un sistem de interceptare antirachetă a fost instalat la 10 kilometri de reşedinţa lui Vladimir Putin de la Novo-Ogariovo. Sistemele de rachete interceptoare cu rază scurtă şi medie de acţiune sunt folosite pentru a apăra un obiectiv împotriva avioanelor, elicopterelor şi rachetelor de croazieră. Armata rusă a declarat, de asemenea, că acestea ar putea fi folosite împotriva unor ţinte mai mici, cum ar fi dronele militare şi comerciale, care au devenit omniprezente pe câmpul de luptă de când Vladimir Putin a lansat invazia din Ucraina.

Sistemul antiaerian Panțîr este unul dintre cele mai moderne tipuri de armament din dotarea forțelor rusești, un sistem mobil, pe roți, autonom, cu propriu radar ți care se bazează atât pe tunuri cu cadență mare de tragere cât și pe rachete pentru interceptarea țintelor aeriene.

Principalele rachete sol-aer ale sistemului Pantîr au o rază medie de 20-40 de kilometri, însă sunt și sisteme mai avansate precum Panțir SM ce pot lovi ținte aflate la o distanță de până la 75 de kilometri.

Sistemul Panțîr a fost proiectat pentru apărarea unor instalații militare, industriale sau administrative față de atacurile aeriene care folosesc muniții de precizie.

Cele mai multe sisteme Panțîr au intrat în dotarea armatei ruse între 2008 și 2013, modelele mai noi fiind proiectate începând cu 2019. Ele sunt printre cele mai moderne arme din arsenalul armatei ruse.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ce crede Kremlinul că vrea să facă Ucraina în timpul armistițiului olimpic
Ce crede Kremlinul că vrea să facă Ucraina în timpul armistițiului olimpic
Kremlinul a reacţionat, marţi, la apelul preşedintelui francez Emmanuel Macron pentru un armistiţiu în conflictele internaţionale în timpul Jocurilor Olimpice de la Paris, spunând că...
Statele europene resping din motive egoiste apelurile Kievului de a furniza noi sisteme de apărare antiaeriană Ucrainei
Statele europene resping din motive egoiste apelurile Kievului de a furniza noi sisteme de apărare antiaeriană Ucrainei
Ucraina a avertizat de mult că are nevoie de livrări urgente de echipamente de apărare antiaeriană pentru a se proteja de rachetele rusești care vizează infrastructura energetică a țării....
#Rusia, #invazie, #Ucraina, #razboi, #sisteme antiaeriene, #Moscova, #pantir , #Rusia