Expert american: „Putin operează din ce în ce mai mult emoțional și probabil va folosi toate armele pe care le are la dispoziție“

Joi, 03 Martie 2022, ora 08:14
22063 citiri
Expert american: „Putin operează din ce în ce mai mult emoțional și probabil va folosi toate armele pe care le are la dispoziție“
Președintele Rusiei, Vladimir Putin/ FOTO Captură Youtube

Fiona Hill, unul dintre cei mai apreciați experți americani pe spațiul rus, spune că liderul de la Kremlin încearcă să distrugă întreaga ordine mondială, prin orice mijloace. „Din păcate, călcăm înapoi prin vechile modele istorice despre care am spus că nu vom mai permite niciodată să se întâmple din nou!”, a spus Hill fost director pentru Rusia şi Europa la Consiliul Naţional de Securitate al SUA, într-un interviu pentru Politico.eu.

Fiona Hill îl studiază pe președintele rus Vladimir Putin de zeci de ani, lucrând atât în administrația republicană, cât și în cea democrată. Are o reputație de a spune adevărul, câștigată când a depus mărturie în timpul audierilor pentru demitere pentru fostul ei șef, președintele Donald Trump.

Hill crede că nu este prea târziu să-l întorci pe Putin și este o treabă nu doar pentru ucraineni sau pentru NATO - este o muncă la care occidentalii și companiile obișnuite pot ajuta în moduri importante, odată ce înțeleg ce este în joc.

Ucraina a devenit prima linie într-o luptă, nu doar între democrații și autocrații, ci și într-o luptă pentru menținerea unui sistem bazat pe reguli în care lucrurile pe care le doresc unele țări nu sunt luate cu forța”, a spus Hill. „Fiecare țară din lume ar trebui să acorde o atenție deosebită acestui lucru.”

Pericolul crește. Putin operează din ce în ce mai mult emoțional și probabil că va folosi toate armele pe care le are la dispoziție, inclusiv pe cele nucleare. Este important să nu vă faceți iluzii, dar la fel de important să nu vă pierdeți speranța.

„De fiecare dată când te gândești: „Nu, n-ar face, nu-i așa?” Ei bine, da, ar face-o”, a spus Hill. „Și el vrea să știm asta, desigur. Nu că ar trebui să fim intimidați și speriați... Trebuie să ne pregătim pentru aceste situații neprevăzute și să ne dăm seama ce vom face pentru a le înlătura,” a avertizat Fiona Hill.

Putin, condus de o emoție viscerală

„Putin este de obicei mai cinic și mai calculat decât a arătat în cele mai recente discursuri ale sale. Există o emoție viscerală evidentă în lucrurile pe care le-a spus în ultimele săptămâni, justificând războiul din Ucraina. Adică, a cere armatei ucrainene să-și răstoarne propriul guvern sau să depună armele și să se predea pentru că șefii sunt o grămadă de naziști fasciști și de droguri? Nu are sens“, a spus aceasta.

Putin nici măcar nu pare să încerce să facă un caz convingător. Același lucru l-am văzut în răspunsul Rusiei la Națiunile Unite. Justificarea a fost, în esență „Voi, băieți, ați invadat Irakul, Afganistanul. Nu-mi spune-ți că nu pot face același lucru în Ucraina.”

Această emoție viscerală este nesănătoasă și extraordinar de periculoasă, deoarece există puțin control și echilibru în jurul lui Putin. Acesta s-a văzut în timpul ședinței Consiliului Național de Securitate, unde a devenit foarte clar că aceasta a fost decizia lui. Într-un fel și-a asumat întreaga responsabilitate pentru război, și chiar și șefii serviciilor sale de securitate și informații păreau că ar fi fost luați prin surprindere de cât de repede se mișcau lucrurile.

În opinia lui Hill, Putin a avut un plan metodic care datează „cel puţin din 2007”, atunci când Rusia a notificat lumea, şi mai ales Europa, că Moscova nu va accepta ca NATO să se mai extindă. După un an, NATO a deschis uşa Georgiei şi Ucrainei. La acea vreme, povesteşte Hill, Consiliul de Informaţii Naţionale (unde lucra atunci) analiza potenţialul răspuns al Rusiei la Declaraţia Uşilor Deschise a NATO, iar o evaluare a arătat un risc real ca aceasta să declanşeze un soi de acţiune militară preventivă din partea Rusiei. Aceasta nu s-ar fi limitat la Crimeea, ci ar fi inclus şi Ucraina. Rusia a invadat la câteva luni Georgia. Guvernul ucrainean a renunţat să mai urmărească aderarea la NATO şi de aceea Rusia nu a mai invadat atunci Ucraina, spune Hill.

Putin vrea să restabilească dominaţia a ceea ce consideră Imperiul Rus, el formulând ideea de „Lumea Rusă” şi referindu-se în eseul publicat recent la Ucraina şi Rusia ca fiind „un singur popor”.

Conceptul „Lumii Ruseşti” ar însemna readucerea împreună a vorbitorilor de rusă din locurile care au aparţinut odată imperiului ţarist. Putin a remarcat în mai multe rânduri că frontierele Rusiei şi europene s-au modificat de mai multe ori şi s-a plâns de foştii lideri sovietici sau ruşi că au rupt teritorii ale Imperiului - chiar dacă unele au fost luate înapoi, au fost din nou pierdute odată cu destrămarea URSS.

Putin nu are de gând să le anexeze pe toate, ci să le poată domina, fie prin a se asigura că depind de Moscova, fie prin a le numi liderii cu ajutorul falsificării alegerilor sau făcând în aşa fel încât să le conecteze la reţeaua economică şi de securitate a Rusiei.

Se poate vedea asta de-a lungul fostului spaţiu sovietic: presiunea asupra Kazahstanului să se reorienteze spre Rusia, acordul militar semnat cu Azerbaidjan chiar înainte de lansarea invaziei asupra Ucrainei, faptul că Rusia şi-a luat rolul de arbitru între Armenia şi Azerbaidjan, subjugarea totală a Belarusului.

Ucraina, o ţară mare şi importantă strategic pentru Rusia, a fost singura care s-a sustras, iar acum Putin spune că nu aparţine ucrainenilor, ci lui şi trecutului istoric.

Putin s-ar putea să ia doze mari de steroizi

„Putin nu arată atât de grozav, este destul de umflat. Știm că s-a plâns că are probleme cu spatele. Chiar dacă nu este ceva mai rău decât atât, s-ar putea ca el să ia doze mari de steroizi sau ar putea fi altceva“, mai spune Hill. El poate avea sentimentul că timpul trece – sunt 22 de ani, la urma urmei, de când se află la putere și probabilitatea, după un asemenea timp, ca un lider rus să plece voluntar sau prin alegeri este destul de mică. Majoritatea liderilor pleacă fie ca urmare a protestelor masive, fie mor în funcție. Singurul lider rus din vremurile moderne care a condus mai mult decât Putin este Stalin, iar Stalin a murit în funcție“, remarcă aceasta.

„Ceea ce președintele Putin a spus destul de explicit în ultimele zile este că, dacă cineva intervine în Ucraina, va primi un răspuns pe care „nu l-a avut niciodată în istoria lor”. Și a pus forțele nucleare ale Rusiei în alertă maximă. Deci el dă foarte clar că nucleara este pe masă. Putin a încercat să-l avertizeze pe Trump despre asta, dar nu cred că Trump și-a dat seama ce spunea. Într-una dintre ultimele întâlniri dintre Putin și Trump, când eram acolo, Putin a spus că: „Ei bine, știi, Donald, avem aceste rachete hipersonice”. Și Trump răspunde: „Ei bine, vom avea și noi”. Putin i-a replicat: „Ei bine, da, le vei primi în cele din urmă, dar noi le avem primii!”. A existat o amenințare în acest schimb. Putin ne-a semnalat că, dacă ar fi împins într-un mediu de confruntare, opțiunea nucleară ar fi pe masă“, și-a amintit Fiona Hill.

Putin nu se dă în lături de la nimic

„Problema cu Putin este că, dacă are un instrument, vrea să-l folosească. De ce să-l ai dacă nu-l poți folosi? A folosit deja o armă nucleară în unele privințe. L-a otrăvit pe Aleksander Litvinenko cu poloniu radioactiv și l-au transformat într-o bombă murdară umană, iar poloniul a fost răspândit în toată Londra în fiecare loc pe care l-a vizitat bietul om. În consecință, a murit de o moarte îngrozitoare.

Rușii au folosit deja o armă chimică Noviciok. L-au folosit probabil de mai multe ori, sigur de două ori. Odată ajuns în Salisbury, Anglia, unde a fost plasat pe clanța ușii fostul agent rus Serghei Skripal și a fiicei sale Iulia, care de fapt nu a murit; dar agentul neurotoxic a contaminat orașul Salisbury și pe oricine altcineva care a intrat în contact cu acesta s-a îmbolnăvit. Noviciok a ucis un cetățean britanic, Dawn Sturgess, pentru că asasinii l-au depozitat într-o sticlă de parfum care a fost aruncată într-o cutie de donații de caritate unde a fost găsită de Sturgess și partenerul ei. Era suficientă otravă în sticla aceea pentru a ucide câteva mii de oameni. A doua oară a fost pus în chiloții lui Aleksander Navalnîi.

Așa că, dacă cineva crede că Putin nu ar folosi ceva neobișnuit și crud pe care îl are, mai gândiți-vă”. Nu spun asta pentru că ar trebui să fim intimidați și speriați. Exact asta vrea el. Trebuie să ne pregătim pentru aceste situații neprevăzute și să ne dăm seama ce vom face pentru a le înlătura“, subliniază Fiona Hill.

„Al Treilea Război Mondial a început deja“

„Din păcate, există politicieni şi personalităţi publice în Statele Unite şi în întreaga Europă care au îmbrăţişat ideea că Rusia a fost nedreptăţită de NATO, că Putin este un om puternic şi are dreptul să facă ceea ce face: deoarece cumva Ucraina nu e demnă de independenţă, fie pentru că sunt ţinuturile istorice ale Rusiei, fie pentru că ucrainenii sunt ruşi sau liderii ucraineni sunt – aşa cum spune Putin – „nazişti fascişti, drogaţi” sau orice etichetă ar vrea să aplice aici.

Din păcate, reluăm vechile tipare istorice pe care am promis că nu le vom mai permite niciodată. Un alt aspect în acest context istoric mai larg este cât de mult a ajutat comunitatea de afaceri germană la facilitarea ascensiunii lui Hitler. În acest moment, toţi cei care au făcut afaceri în Rusia sau au cumpărat gaz şi petrol rusesc au contribuit la cufărul de război al lui Putin. Investiţiile noastre nu stimulează doar profiturile afacerilor sau fondurile suverane ale Rusiei şi dezvoltarea acesteia pe termen lung. Acum sunt literalmente combustibilul pentru invazia Rusiei în Ucraina”.

„Suntem deja în al Treilea Război Mondial, iar asta de multă vreme spune Hill, explicând faptul că al doilea război mondial a fost o consecinţă a primului şi că conflictele din prezent şi-au avut rădăcinile în conflicte anterioare. Multe din lucrurile puse în discuţie în prezent provin din divizarea Imperiului Austro-Ungar şi Rus la sfârşitul Primului Război Mondial. O nouă reconfigurare a avut loc după Al doilea Război Mondial - şi multe din problemele cu care avem de-a face azi sunt originate în perioada imediată de după război. Războiul fierbinte cu privire la Ucraina a început în 2014.

„Sancțiunile nu vor fi suficiente. Așa cum nu putem avea o negociere diplomatică pentru altceva decât pentru o încetare a focului și o retragere în timp ce Ucraina este încă bombardată, așa este nevoie de o suspendare a afacerilor cu Rusia până când Moscova încetează ostilitățile și își retrage trupele“, mai spune aceasta. „Trebuie să existe un răspuns internaţional pe scară mare care să forţeze Rusia să-şi oprească acţiunea militară. Unele ţări se simt incomod şi speră că toate astea se vor sfârşi de la sine - nu este aşa, pentru că Putin stabileşte un precedent ca ţările să revină la genul de comportament care a aprins cele două războaie şi potrivit căruia teritoriile sunt la dispoziţia tuturor să fie luate.

Putin nu se va opri la Ucraina, care a devenit doar frontul unei străduinţe de a menţine un sistem bazat pe reguli în care ţările nu iau prin forţă ce doresc. Toate ţările ar trebui să acorde atenţia cuvenită acestui fapt“, concluzionează fostul director pentru Rusia şi Europa la Consiliul Naţional de Securitate al SUA.

Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Cu o situație pe frontul contra invadatorilor ruși tot mai dificilă și mai vulnerabilă, Ucraina a primit sâmbătă seara, 20 aprilie, și o veste bună. Camera Reprezentanților din Congresul...
Avertismentul despre Putin care dă fiori: „Este impredictibil, ar putea utiliza arma nucleară”
Avertismentul despre Putin care dă fiori: „Este impredictibil, ar putea utiliza arma nucleară”
Iulia Navalnaia, văduva defunctului disident rus Aleksei Navalnîi, a avertizat asupra caracterului impredictibil al preşedintelui rus Vladimir Putin. Aceasta nu exclude că Putin ar putea să...
#Rusia, #invazie, #Ucraina, #Vladimir Putin, #arma nucleara , #Rusia