Rușii se simt umiliți după decizia CIO: ”Campanie de neutralizare”

Vineri, 15 Decembrie 2023, ora 16:43
1912 citiri
Rușii se simt umiliți după decizia CIO: ”Campanie de neutralizare”
Jocurile Olimpice 2024 au loc la Paris

Rusia a denunţat, vineri, o campanie de "neutralizare" care îi vizează pe cei mai buni sportivi ai săi, a căror participare la Jocurile Olimpice de la Paris 2024 sub un drapel neutru este pusă în pericol de criteriile "umilitoare" ale Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), relatează AFP.

CIO a autorizat sportivii ruşi şi belaruşi să participe la Jocurile Olimpice din 2024 de la Paris (26 iulie-11 august), cu o serie de condiţii: sub drapel neutru, să nu participe la probe pe echipe şi să nu fi susţinut activ ofensiva rusă din Ucraina. Până în prezent, doar 11 dintre ei - opt ruşi şi trei belaruşi - sunt eligibili, faţă de aproximativ şaizeci de ucraineni, a precizat CIO.

"Cu aceste criterii şi parametrii inventaţi, care nu numai că sunt contrare Cartei Olimpice, dar îi devalorizează complet principiile, CIO a lansat o campanie intenţionată de neutralizare a sportivilor noştri", a reacţionat preşedintele Comitetului Olimpic Rus, Stanislav Pozdniakov, la conferinţa sa de presă de vineri.

"Aceste condiţii artificiale şi motivate politic elimină majoritatea covârşitoare a sportivilor de vârf şi îi plasează pe cei care rămân într-o situaţie de inegalitate, excluzând pur şi simplu o competiţie onestă", a spus el.

Numărul de 11 sportivi eligibili "înaintat de CIO este umilitor", a adăugat Pozdniakov, subliniind că "mii de sportivi" au fost "privaţi fizic de visul lor".

De asemenea, Pozdniakov le-a cerut sportivilor ruşi eligibili conform criteriilor CIO să "examineze cu atenţie toate nuanţele condiţiilor propuse", pentru a nu deveni "ostatici ai intereselor altora", fără a oferi alte detalii.

La conferinţa sa de presă anuală de joi, preşedintele rus Vladimir Putin a criticat, de asemenea, decizia CIO, afirmând că organismul riscă să "îngroape mişcarea olimpică". El a adăugat că doreşte să "analizeze cu atenţie condiţiile" înainte de a lua o decizie finală cu privire la participarea sau nu a sportivilor ruşi la Paris 2024.

Quarterly Report - Editia 4

”NATO este o organizație indecisă și lașă”. Raport către Putin privind un război major cu alianța militară occidentală
”NATO este o organizație indecisă și lașă”. Raport către Putin privind un război major cu alianța militară occidentală
După cum precizează canalul de propagandă rusă „Kremlin Snuffbox”, șeful Statul Major al Armatei Ruse, Valeri Gerasimov, a raportat către Putin trei aspecte în eventualitatea unui mare...
Decizie șoc a Moscovei. Retrage talibanii de pe lista de organizații teroriste
Decizie șoc a Moscovei. Retrage talibanii de pe lista de organizații teroriste
Talibanii vor fi retrași de pe lista Moscovei de "organizaţii teroriste", la peste trei ani şi jumătate după ce aceştia au revenit la putere în Afganistan, a anunţat luni, 27 mai, şeful...
#Rusia, #jocurile olimpice, #umilinta , #stiri din sport