Ce se întâmplă la Kremlin. Lupta celor trei grupuri de influență din anturajul președintelui pentru ca Putin să rămână la putere

Miercuri, 22 Martie 2023, ora 20:43
6706 citiri
Ce se întâmplă la Kremlin. Lupta celor trei grupuri de influență din anturajul președintelui pentru ca Putin să rămână la putere
Președintele rus Vladimir Putin/ FOTO: CNBC

Deși există procese în cadrul sistemului politic rus care distrug încet regimul, există cel puțin câțiva „stâlpi” în Kremlin care sunt interesați personal să mențină puterea în mâinile lui Vladimir Putin, scrie Volodimir Kravcenko.

Da, Kremlinul aproape că și-a pierdut monopolul asupra resursei de putere, așa cum demonstrează povestea cu proprietarul Grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, dar situația a fost adusă sub control, iar generalii ruși își mențin loialitate față de putere.

În același timp, grupul din jurul lui Iuri Kovalciuk, care a fost susținut invadarea Ucrainei, s-a consolidat la Kremlin în ultimul an.

„Acţionarul băncii Rossia este cel mai interesat de continuarea menţinerii lui Putin la putere, deoarece întreaga influenţă a susţinătorului teoriilor conspiraţiei în sistemul politic rus se bazează pe apropierea sa personală de „şef”. Îl va sprijini pe Putin până la capăt, pentru că de îndată ce actualul președinte al Federației Ruse va pleca, se va prăbuși și poziția fraților Kovalciuk”, notează Kravcenko.

De asemenea, în cursul anului, a crescut influența adjunctului șefului administrației prezidențiale, Serghei Kirienko, care supraveghează teritoriile ucrainene ocupate și controlează întregul bloc al „elitei” ruse moderne care îi include pe prim-ministrul Mihail Mișustin, prim-vicepreședintele Consiliului Federației Andri Turciak, proprietarul PMC „Wagner” Eevgheni Prigojin și alții. Grupul Kovalciuk-Kirienko interacționează activ cu grei precum secretarul Consiliului de Securitate al Federației Ruse Nikolai Patrușev și șeful Rosneft, Igor Secin. Dar influența acestui „triumvirat” nu înseamnă deloc că reprezentantul său va deveni succesorul lui Putin”, subliniază expertul.

Situația este că niciunul dintre „turnurile Kremlinului” nu are resursele să preia puterea în propriile mâini, așa că toată lumea este interesată să-l mențină pe Putin la putere.

#Rusia, #Kremlin, #lupte, #grupuri, #Vladimir Putin , #Rusia