Kremlinul reintroduce „comunismul științific” în universitățile Rusiei. Cum va arăta ”nouă intelectualitate patriotică”

Marti, 23 Mai 2023, ora 22:50
2786 citiri
Kremlinul reintroduce „comunismul științific” în universitățile Rusiei. Cum va arăta ”nouă intelectualitate patriotică”
Președintele rus Vladimir Putin, pe urmele dictatorului Iosif Stalin/ FOTO: eppgroup.eu

Kremlinul l-a însărcinat pe Andrei Polosin, noul prorector al RANEPA și apropiat al adjunctului șefului administrației prezidențiale, Serghei Kiriyenko, să elaboreze un nou curs ideologic pentru universități care să devină un fel de analog al „comunismului științific”, care a fost studiat obligatoriu în vremurile sovietice. Potrivit unei surse a publicației Meduza, sarcina lui Polosin este de a „salva generația pierdută” de tineri ruși care critică Kremlinul.

Cursul lui Polosin, se numește „Fundamentele statului rusesc”. Potrivit Meduza, autoritățile ruse au venit cu el după începerea războiului pe scară largă cu Ucraina.

Polosin este psiholog de formație, a fost formator certificat în așa-numita programare neuro-lingvistică, a lucrat ca strateg politic, inclusiv participând la campania Uniunii Forțelor Dreapte în 1999 (lista acestui bloc a fost condusă de Kirienko ). În anii 2000, el însuși a lucrat în administrația prezidențială în funcția de consilier al departamentului de politică internă. Din 2013, a lucrat la Agenția Nucleară rusă Rosatom, care era apoi a fost condusă de Kirienko. În special, a supravegheat proiectele corporației în domeniul culturii și educației. Printre altele, Polosin a ținut așa-numitele sesiuni de previziune în orașe „atomice” închise, la care au fost invitați susținători ai teoriilor conspirației, precum scriitorul de science fiction Serghei Peresleghin.

Peresleghin este unul dintre numeroșii adepți ai mișcării metodologilor. Părerile scriitorului sunt într-adevăr destul de exotice. De exemplu, el consideră că urmările crizei climatice nu sunt dăunătoare, ci benefice pentru umanitate (acest lucru nu este adevărat), și promovează, de asemenea, teoria antiștiințifică a „capitalismului inclusiv”. Acest sistem, potrivit lui Peresleghin, „este legat de familia Rothschild, Fondul Monetar Internațional și Banca Mondială” și a transformat majoritatea oamenilor de pe planetă în „mase lipsite de drepturi”.

Potrivit surselor lui Meduza, în ultimele luni Polosin a devenit pe neașteptate unul dintre principalii ideologi ai Kremlinului. Se spune că scopul cursului universitar „Fundamentele statului rusesc”, pe care îl dezvoltă, este de a schimba mintea studenților pe care Kremlinul nu prea a reușit să-i îndoctrineze. Potrivit unuia dintre interlocutori, intelectualitatea în Rusia a luat întotdeauna o poziţie anti-statală, iar acum a sosit momentul să educăm „intelligentsia patriotică”. Kremlinul dorește o nouă intelectualitate patriotică, al cărei idol nu este Elon Musk, ci Lomonosov. În același timp, publicul principal al noului proiect ar trebui să fie mai ales studenții de la profil tehnic, nu umanist.

Cursul, potrivit Meduza, va fi format din cinci părți. Elementul ideologic cheie al cursului va fi a treilea treaptă, „Viziunea asupra lumii ruse și valorile civilizației ruse”. În cadrul acestuia, studenților li se va vorbi despre așa-numita pentabază a civilizației ruse (această teorie a fost dezvoltată, printre altele, de Polosin și de un oficial al administrației prezidențiale Alekander Haricev), care o deosebește de civilizația Occidentului. Se susține că acest concept este pe placul lui Vladimir Putin însuși și al membrilor Consiliului de Securitate, și ar atrage tehnocrați, în contrast, de exemplu, cu conceptele ideologice radicale ale lui filozofului Alekander Dughin.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ambițiile Evgheniei Guțul și strategiile Moscovei
Ambițiile Evgheniei Guțul și strategiile Moscovei
Agentul cel mai activ al Rusiei din ultimele săptămâni în Republica Moldova a devenit Evghenia Guțul, bașcana Autonomiei Găgăuze. Dacă compari agitația ei cu marile drame și...
Ce crede Kremlinul că vrea să facă Ucraina în timpul armistițiului olimpic
Ce crede Kremlinul că vrea să facă Ucraina în timpul armistițiului olimpic
Kremlinul a reacţionat, marţi, la apelul preşedintelui francez Emmanuel Macron pentru un armistiţiu în conflictele internaţionale în timpul Jocurilor Olimpice de la Paris, spunând că...
#Rusia, #Kremlin, #universitati, #curs, #propaganda, #ideologie, #comunism stiintific , #Rusia