Rusia a emis un mandat de arestare pe numele unui senator american care a sărbătorit moartea unor trupe rusești

Marti, 30 Mai 2023, ora 07:25
1886 citiri
Rusia a emis un mandat de arestare pe numele unui senator american care a sărbătorit moartea unor trupe rusești
Rusia a emis un mandat de arestare pe numele senatorului american Lindsey Graham FOTO Twitter

Rusia a emis un mandat de arestare pe numele senatorului american Lindsey Graham, după ce a apărut o înregistrare video editată care îl arată pe acesta sărbătorind moartea unor trupe ruseşti, potrivit BBC.

Înregistrarea, care a îmbinat două momente separate, a fost postată de biroul preşedintelui Volodimir Zelensky după ce cei doi s-au întâlnit vineri la Kiev. În aceasta, senatorul Graham a calificat ajutorul acordat Kievului drept "cei mai buni bani pe care i-am cheltuit vreodată", menţionând că trupele ruseşti "mor". Seniorul republican a declarat că va purta mandatul ca pe o "insignă de onoare".

„Să ştiu că angajamentul meu faţă de Ucraina a atras mânia regimului lui Putin îmi aduce o bucurie imensă", a scris luni senatorul Graham într-o postare pe Twitter.

„Voi continua să fiu alături şi pentru libertatea Ucrainei până când fiecare soldat rus va fi expulzat de pe teritoriul ucrainean". "În cele din urmă, iată o ofertă pentru "prietenii" mei ruşi care vor să mă aresteze şi să mă judece pentru că am calificat regimul Putin drept criminali de război: Mă voi supune jurisdicţiei Curţii Penale Internaţionale dacă o veţi face", a adăugat el.

După ce Moscova a criticat săptămâna trecută comentariile senatorului Graham - purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, declarând reporterilor că "este greu de imaginat o ruşine mai mare pentru ţară decât aceea de a avea astfel de senatori" - Ucraina a încărcat duminică pe reţelele de socializare clipul integral şi inedit.

Înregistrarea a arătat că senatorul Graham a făcut comentariile în timpul a două părţi separate ale întâlnirii, editate ulterior de biroul preşedintelui Zelensky pentru a apărea imediat unul după celălalt. În primul clip, el a recunoscut succesul ajutorului militar american acordat Ucrainei pentru a ajuta la reţinerea avansului Rusiei, salutându-l ca fiind "cei mai buni bani pe care i-am cheltuit vreodată".

Ulterior, într-un clip separat, fără legătură, el a reamintit că mulţi au crezut iniţial că Ucraina va supravieţui doar trei zile atacului Moscovei, menţionând că, în schimb, "ruşii mor".

Dar Ministerul de Externe al Rusiei a acuzat Kievul că încearcă să-l protejeze pe senatorul Graham de critici şi l-a provocat să declare public dacă cuvintele sale au fost scoase din context. Ministerul de Interne al Rusiei - care l-a pus pe senatorul Graham pe lista persoanelor căutate - nu a precizat ce infracţiuni a comis acesta.

Însă săptămâna trecută, Comitetul de Investigaţii al Moscovei - o agenţie federală de aplicare a legii echivalentă cu FBI-ul american - a declarat că a iniţiat o anchetă privind "retorica senatorului american referitoare la uciderea ruşilor".

Senatorul Graham este considerat unul dintre cei mai aprigi membri ai Partidului Republican în materie de politică externă. Parlamentarul din Carolina de Sud a fost un susţinător înfocat al ajutorului acordat Ucrainei şi a acuzat anterior Moscova de comiterea de "crime împotriva umanităţii" în timpul conflictului.

Anul trecut, el a stârnit furia Moscovei după ce a cerut asasinarea preşedintelui rus Vladimir Putin. Scriind pe Twitter, el a afirmat că singura modalitate prin care invazia Rusiei în Ucraina se va încheia este "ca cineva din Rusia să îl elimine pe acest tip".

Eveniment Quarterly Report

Politico: Biden este mai alarmat de corupția din Ucraina decât ce spune public. Reformele cerute de Washington
Politico: Biden este mai alarmat de corupția din Ucraina decât ce spune public. Reformele cerute de Washington
Oficialii din administrația lui Joe Biden sunt mult mai preocupați de corupția din Ucraina decât spun public. Acest lucru este dovedit de un document strategic confidențial al SUA, care a...
Volodimir Zelenski, după un vot nefavorabil Ucrainei în Congresul SUA: „Vom lupta atât timp cât este nevoie”
Volodimir Zelenski, după un vot nefavorabil Ucrainei în Congresul SUA: „Vom lupta atât timp cât este nevoie”
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, într-un discurs difuzat duminică, că nimic nu va slăbi lupta ţării sale împotriva Rusiei, la o zi după ce Congresul SUA a adoptat un...
#Rusia, #mandat arestare, #senator, #SUA, #Ucraina , #Razboi Ucraina