Zorii erei Z, nouă față a Rusiei. Vladimir Putin, miting uriaș la Moscova în stil nazist VIDEO

Sambata, 19 Martie 2022, ora 16:13
15294 citiri
Zorii erei Z, nouă față a Rusiei. Vladimir Putin, miting uriaș la Moscova în stil nazist VIDEO
Președintele rus Vladimir Putin la mitingul de pe stationul Lujniki din Moscova/ FOTO: Captura Youtube

Zeci de mii de oameni s-au înghesuit vineri pe stadionul Lujniki din Moscova, unde li s-a administrat propagandă militarizată deșănțată din partea președintelui rus Vladimir Putin. Apariția liderului de la Kremlin a marcat o schimbare față de izolarea sa relativă din ultimele săptămâni, când i-a ținut la distanță de zeci de metri pe liderii mondiali și miniștri săi.

Propaganda rusă estimează că peste 200 de mii de oameni au venit vineri, 18 martie, la marele concert de pe stadionul Lujniki . Presa internațională relatează însă că o parte dintre participanți au fost aduși cu autocare direct de la locul de muncă, fără să-și fi dorit să asiste la miting. „Novaia Gazeta”, singura publicație de opoziție care încă mai apare la Moscova, a relatat ce nu a vrut Kremlinul să se vadă: unii oameni au preferat să stea afară și s-au așezat la cozi la standurile cu hot dog gratis. Foarte mulți participanți au plecat aproape imediat cum au ajuns.

Fii la curent cu cele mai noi informații LIVE despre războiul din Ucraina

Un bărbat care lucrează la metroul din Moscova le-a spus jurnaliștilor de la BBC că el și alți angajați au fost forțați să participe la miting. "Voi fi aici o vreme și apoi voi pleca... Cred că majoritatea oamenilor de aici nu susțin războiul. Eu nu", a spus el, Studenții le-au spus jurnaliștilor că li s-a oferit opțiunea de a avea o zi liberă de la cursuri dacă participă la „un concert”. „Unii dintre ei nici nu știau că evenimentul a fost dedicat, parțial, sprijinirii forțelor ruse din Ucraina”, subliniază BBC.

Apariția erei Z, o nouă față a Rusiei

Fără îndoială, notează BBC, au fost prezente și persoane care îl susțin cu adevărat pe președintele Putin și „operațiunea sa militară specială din Ucraina”, așa cum preferă Kremlinul să numească războiul din Ucraina. Mitingul a fost organizat sub pretextul de a sărbători opt ani de la anexarea Crimeei, dar în momentul în care pe scenă și-a făcut apariția președintele Vladimir Putin și s-a adresat zecilor de mii de ruși înghesuiți pe stadionul Lujniki, totul a căpătat o altă dimensiune și a expus „o nouă față a Rusiei”, un calendar al „erei Z”, după cum scrie Novaia Gazeta.

Președintele rus Vladimir Putin a salutat „operațiunea specială” din Ucraina, adică invadarea, bombardarea și masacrarea populației civile, în timp ce mii de ruși fluturau pe stadion steaguri rusești și bannere cu inscripția „Z”.

Vorbind în fața bannerelor pe care scria „Pentru o lume fără nazism” și „Pentru Rusia” – cu litera „Z” în fiecare îngroșată – Putin a spus: „Știm ce trebuie să facem, cum să facem și cu ce costuri. Și ne vom îndeplini absolut toate planurile", a declarat Putin.

El a spus că „operațiunea specială” a fost necesară pentru că Statele Unite s-au folosit de Ucraina pentru a amenința Rusia, iar Rusia a trebuit să-i apere de „genocid” pe vorbitorii de limbă rusă din Donbas.

A lăudat trupele ruse care au participat la „operațiunea sa specială”, despre care a spus că luptă pentru „valorile universale” ale tuturor rușilor.

Apoi a citat din Evanghelia după Ioan spunând că nu există iubire mai mare decât să-ți dai sufletul pentru aproapele tău.

Cuvintele „noi nu-i abandonăm pe ai noștri” au fost înscrise pe ecranele din jurul stadionului.

Grupurile de oameni erau însoțite de câte un organizator care-i îndruma în ce parte să încline steagurile

În timp ce bombele Rusiei continuau să cadă la doar câteva sute de kilometri în Ucraina, Putin se lăuda cu „destinul comun” al Rusiei și Crimeei și i-a lăudat pe cei din peninsulă pentru că au votat la referendum pentru a face parte din Rusia.

Așa-zisul referendum a fost făcut în timp ce Crimeea se afla ocupată de trupele ruse.

„Suntem uniți de același destin”, a spus el despre oamenii din Rusia și Crimeea. Așa au gândit și s-au ghidat și cei care au făcut referendumul de la Sevastopol. Ei vor să-și împărtășească destinul istoric cu patria lor, Rusia – să-i felicităm cu această ocazie, este ocazia lor. Felicitări!”, a spus Putin în uralele mulțimii.

El a reluat afirmațiile false despre neo-naziștii din Ucraina, discurs cu care și-a justificat invazia, sfidând evidența: președintele ucrainean nu poate fi nazist pentru că Volodimir Zelenski este evreu, iar partidele de extremă dreaptă nu se bucură de sprijin politic în Ucraina.

„Sevastopolul a făcut ceea ce trebuia atunci când a pus o barieră în fața neonaziștilor și a radicalilor, ceea ce se întâmplă deja pe alte teritorii”, a spus el. „Oamenii din Danobas nu au fost de acord cu acest lucru și au organizat imediat operațiuni militare împotriva lor”.

În acest timp, mulțimea adunată pe stadion scanda „Rusia, Rusia, Rusia”. Grupurile de oameni erau însoțite de câte un organizator care-i îndruma în ce parte să încline steagurile.

Înainte ca Putin să vorbească, imnul național al Rusiei, cu cuvintele „Rusia este statul nostru sacru”, a răsunat pe stadion, împreună cu hituri pop mai moderne, cum ar fi „Made in USSR”, interpretată de Oleg Gazmanov, cu versurile „Ucraina și Crimeea, Belarus și Moldova sunt țara mea”.

A fost citită poezia panslavistă a lui Fiodor Tiutcev, ale cărei versuri îi avertizează pe ruși că vor fi întotdeauna considerați sclavi ai Iluminismului de către europeni.​

Putin, comparat cu Hitler

Linas Linkevicius, fostul ministru de externe al Lituaniei, l-a comparat pe Putin cu Adolf Hitler, arătând imagini cu liderul nazist când a organizat mitinguri în Germania în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Linkevicius a postat două fotografii una lângă alta într-un tweet vineri, scriind: „Nu doar „Führerul” este bolnav în #Rusia . O mare parte a națiunii este. Cu aproape 90 de ani în urmă nu exista internet, oamenii erau mai ușor de păcălit. Acum la Moscova este salutat criminalul de război #Putin . Mulțimile sunt convinse că sunt de partea dreptății. Lamentabil“, scrie Linas Linkevicius.

Jurnalistul și scriitorul britanic Piers Morgan a scris pe Twitter: „Putin ține un miting de masă pentru a predica despre necesitatea urgentă de a eradica nazismul. Ar fi amuzant dacă nu ar fi atât de grav. EL este nazistul, care poartă un război ilegal împotriva unei națiuni democratice suverane cu un președinte evreu”.

Fostul director NBC Universal, Mike Sington, a scris pe Twitter că a crezut că mitingul lui Putin arată ca unul dintre mitingurile fostului președinte Donald Trump, spunând: „ În loc de steaguri QAnon, mulțimea flutură steaguri „Z”.

Jurnaliști ținuți două ore în duba poliției

Pe de altă parte, tot Novaia Gazeta relatează că un concert-miting asemănător a avut loc vineri și la Sankt Petersburg, la Palatul Sporturilor, tot pentru a marca opt ani de la anexarea Crimeei la Rusia. Cu puțin timp înainte de începerea concertului, poliția a reținut mai mulți jurnaliști, printre care și fotograful Novaia Gazeta, Aleksei Dușutin. Forțele de ordine au pretextat că au informații cu privire la o posibilă provocare la acest eveniment. Jurnaliștii au fost reținuți într-o dubă a poliției timp de aproximativ două ore și apoi au fost eliberați.

Copiii și adolescenții îndoctrinați ca pe vremea URSS

Pe lângă acest mega-concert de pe stadionul din Moscova, cea de-a opta aniversare de la anexarea Crimeei a fost marcată într-un mod special în mediul școlar, pe modelul URSS. În școli, profesorii au ținut lecții pentru a marca „Primăvara Crimeii”.

Potrivit BBC, Ministerul Educației a transmis planuri de lecții adaptate special pentru data aniversară din 18 martie. Și conform unei note transmise școlilor de Ministerul Educației, lecțiile pentru copiii de 12-15 ani urmau să se concentreze pe „eroii timpului nostru” pentru a ajuta la formarea unei înțelegeri stabile și fundamentate a sentimentului de patriotism.

Sub tema „Țara mea”, elevii de clasa a XII-a au fost obligați să urmărească discursul lui Vladimir Putin din 21 februarie în care acesta a detaliat viziunea sa asupra istoriei Ucrainei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avertisment sumbru al unui cunoscut istoric: ”Putin va ataca un stat NATO. Vă dau în scris”
Avertisment sumbru al unui cunoscut istoric: ”Putin va ataca un stat NATO. Vă dau în scris”
Istoricul Armand Goșu, expert în istoria politică a Rusiei, a declarat într-un interviu că nu are „nicio îndoială” că Putin va ataca un stat membru NATO, singurele necunoscute fiind...
Rusia „invadează“ Cuba: Insula se pregătește să primească 200.000 de turiști ruși
Rusia „invadează“ Cuba: Insula se pregătește să primească 200.000 de turiști ruși
Cuba își va extinde rutele de călătorie cu Rusia în speranța de a trezi turismul din somnul post-pandemic. Națiunea din Caraibe vrea să primească aproximativ 200.000 de ruși în acest...
#Rusia, #miting, #Vladimir Putin, #adolf hitler, #nazism , #Rusia