Loialitatea ciudată a fan clubului global al lui Putin. Admiratorii dictatorului rus ar putea conduce în curând cele trei mari democrații ale lumii

Marti, 20 Februarie 2024, ora 23:07
3842 citiri
Loialitatea ciudată a fan clubului global al lui Putin. Admiratorii dictatorului rus ar putea conduce în curând cele trei mari democrații ale lumii
Putin și Trump FOTO / Hepta.ro

Ar fi reconfortant să credem că moartea lui Aleksei Navalnîi îl va face în sfârșit pe Vladimir Putin un paria internațional. Dar istoria recentă și politica actuală sugerează altceva. Din păcate, este probabil că liderul Rusiei va continua să fie tratat cu respect – și chiar admirație – în mari părți ale lumii, scrie Financial Times.

Nimeni nu ar trebui să se aștepte ca Xi Jinping să se lepede de Putin doar pentru că în Rusia a avut loc o altă moarte subită. Liderul Chinei împărtășește ura lui Putin față de activiștii pro democrație. Ceea ce este mai surprinzător este faptul că Putin continuă să aibă, de asemenea, relații de prietenie cu liderii unora dintre cele mai puternice democrații ale lumii.

Într-adevăr, este foarte posibil ca toate cele mai mari trei democrații ale lumii - India, SUA și Indonezia - să aleagă anul acesta la conducerea lor admiratori ai lui Putin. Prabowo Subianto din Indonezia, Narendra Modi în India și Donald Trump în SUA se remarcă prin faptul că s-au ținut deoparte de condamnarea internațională a lui Putin - din motive care depășesc realpolitik-ul.

Președintele ales al Indoneziei, admirator al lui Putin

Prabowo a obținut o victorie decisivă în alegerile prezidențiale din Indonezia săptămâna trecută. Ascensiunea sa în funcția supremă îi face pe mulți susținători ai democrației indoneziene foarte nervoși. Aceștia se tem că Prabowo ar putea aspira să guverneze ca un om puternic în stilul lui Putin și subliniază acuzațiile potrivit cărora a fost responsabil de încălcări ale drepturilor omului în perioada în care a făcut parte din armata indoneziană.

Anul trecut, Prabowo a propus un acord de pace pentru Ucraina care era atât de conciliant cu ambițiile lui Putin încât a fost respins de Ucraina ca fiind un "plan rusesc". Kornelius Purba, redactorul-șef al publicației The Jakarta Post, a remarcat recent "admirația" lui Prabowo pentru Putin și a sugerat că, în rândul electoratului indonezian, există "mulți [care] îl susțin pe generalul de armată în retragere pentru că sunt fani fanatici ai liderului de la Kremlin".

Premierul Indiei, acuzat că a erodat democrația

La începutul anului, Modi a avut o convorbire telefonică amicală cu Putin, în care liderii indian și rus și-au urat reciproc succes la viitoarele alegeri. Modi, spre deosebire de Putin, va candida în cadrul unor alegeri autentice, pe care este probabil le va câștiga cu ușurință.

Diplomații indieni susțin că relația de lucru a lui Modi cu Putin este o chestiune de simplu pragmatism și de interes național. India a cumpărat o mare parte din echipamentele sale militare din Rusia și nu poate rupe această relație peste noapte. Economia indiană a beneficiat, de asemenea, de petrol rusesc ieftin.

Pentru a fi corect față de Modi, acesta a emis o ușoară mustrare publică la adresa lui Putin în 2022, spunându-i liderului rus că "epoca de astăzi nu este epoca războiului". Dar, de atunci, relațiile dintre cei doi lideri s-au încălzit din nou, Putin salutându-l recent pe Modi ca fiind "un om foarte înțelept". Jaiveer Shergill, purtătorul de cuvânt al partidului Bharatiya Janata al lui Modi, a reacționat la o întrebare despre moartea lui Navalnîi afirmând blând: "Rusia a fost, este și va rămâne un prieten și aliat puternic al Indiei".

Retorica anti-occidentală și anti-colonială a lui Putin găsește un public larg și apreciat în India, unde Modi a ales să sublinieze identitatea sa de om puternic naționalist care își eliberează în sfârșit țara de moștenirea colonialismului. Criticii lui Modi susțin că guvernul său a erodat democrația indiană și a folosit instituțiile statului pentru a lansa urmăriri penale împotriva oponenților săi. Săptămâna trecută, Partidul Congresului, cea mai mare grupare de opoziție din țară, s-a plâns că i-au fost înghețate brusc conturile bancare. Liderii Partudului Congresului l-au acuzat pe Modi de o dorință asemănătoare cu cea a lui Putin de a suprima orice opoziție reală.

Și Donald Trump poate fi inclus în fan-clubul Putin

Și mai este și Trump. În timp ce președintele american Joe Biden l-a acuzat pe Putin de responsabilitate pentru moartea lui Navalnîi, Trump a rămas tăcut. Acest lucru s-ar putea datora în parte faptului că a fost preocupat de denunțarea amenzilor masive care i-au fost impuse de un tribunal din New York. Dar Trump - în mod normal atât de liber cu limbajul insultător și cu poreclele - este celebru pentru că nu a rostit niciodată vreo critică la adresa liderului rus. În schimb, el l-a lăudat pe Putin ca fiind puternic și inteligent.

Unii democrați au ajuns să fie preocupați descopere dacă Putin deține ceva despre Trump. Dar ar putea exista o explicație mai simplă. Trump îl admiră cu adevărat pe Putin.

Cercul mai larg al consilierilor și atârnătorilor lui Trump conține de multă vreme și admiratori fanatici ai lui Putin. La scurt timp după anexarea Peninsulei Crimeea de către Rusia în 2014, Rudy Giuliani, un consilier apropiat al lui Trump, declara despre Putin: „Asta înseamnă să fii conducător”. Și, chiar înainte de moartea lui Navalnîi, Tucker Carson, un susținător al lui Trump, încă mai publică clipuri admirative despre frumusețea metroului din Moscova.

Este posibil ca Tucker Carlson să fi fost atât de uimit de minunile Rusiei încât nu a observat că un alt lider puternic pe care l-a adulat - Viktor Orbán din Ungaria - a intrat în dificultate. La Budapesta au avut loc demonstrații în masă împotriva proastei gestionări de către guvernul său a unui scandal de abuz sexual asupra copiilor.

Dificultățile neașteptate întâmpinate de Orbán sunt instructive. Conducătorii autoritari se pricep să-i impresioneze pe străinii creduli cu naționalismul lor și cu metrourile lor impecabile. Însă, localnicii înțeleg de obicei realitatea din spatele fațadei.

Navalnîi se specializase în evidențierea și ridiculizarea corupției și violenței lui Putin și a cercului său intim. El a plătit cu viața pentru curajul său. A trecut de mult timpul ca fan clubul străin al lui Putin să acorde în sfârșit atenție realităților sordide pe care Navalnîi le-a expus, îndeamnă FInancial Times.

Quarterly Report - Editia 4

China și Rusia își întăresc influența pe fondul slăbiciunilor Occidentului: ”Ne îndreptăm foarte repede spre război”
China și Rusia își întăresc influența pe fondul slăbiciunilor Occidentului: ”Ne îndreptăm foarte repede spre război”
În umbra războiului din Ucraina, cele două mari puteri autocratice ale lumii — China și Rusia — își găsesc putere una în cealaltă. Joi, 16 mai, președintele rus Vladimir Putin și...
Putin a anunțat o nouă conductă de petrol către China, în paralel cu „Puterea Siberiei 2” care există doar pe hârtie
Putin a anunțat o nouă conductă de petrol către China, în paralel cu „Puterea Siberiei 2” care există doar pe hârtie
Dictatorul rus Vladimir Putin a declarat că Rusia ar putea furniza Chinei nu doar gaze, ci și petrol prin Mongolia. El a mai spus că Beijingul și-a confirmat interesul de a promova gazoductul...
#Rusia, #moarte, #Aleksei Navalnii, #Vladimir Putin, #fanclub, #Xi Jinping, #prabowo subianto, #Narendra Modi , #Rusia